Botoks

Šta je to botoks?

Botoks je supstanca čiji je osnovni sastojak botulinum toxin, jedan od najjačih otrova koji postoje u prirodi. Proizvodi ga bakterija Clostridium botulinum, a trovanje ovom bakterijom stvara botulizam, smrtonosnu bolest. 

U medicini se koristi prečišćena forma toksina botulinum toxin A i botulinum toxin B. Za lečenje pacijenata, primenjuju se slabo koncentrovane, prečišćene doze botulinum toxina u strogo kontrolisanim jedinicama.

Injekcija botoksa
Injekcija botoksa u čelo

Koja je primena botoksa u medicini?

Upotreba botoksa proteže se 60 godina unazad, kada se koristio u oftalmologiji za lečenje razrokosti. Zapaženo je da predeo oko očiju ovih pacijenata gubi bore, a koža postaje glatka i sjajna, pa se primena proširuje i na estetsku dermatologiju, za tretiranje mimičnih bora na čelu i regiji oko očiju.

Moderna primera botoksa:
  • Lečenje inkontinencije urina uzrokovane prevelikom aktivnošću detrusora (povrede kičme, multipla skleroza)
  • Profilaksa migrene
  • Vratne distonije
  • Hiperhidroza, pojačano znojenje u predelu axila ili drugih manjih površina
  • Blefarospazam
  • Strabizam
  • Hipersalivacija
  • Tretiranje bora na regiji čela i oko očiju
Kada počinje i koliko traje dejstvo botoksa?

Nakon aplikacije ne postoji nikakva promena u izgledu, tj. funkciji mišića. Nakon 24h počinje dejstvo, a krajnji rezultat je 10 dana od aplikacije. Tada se zaustavlja prenos impulsa sa nerva na mišić, pa mišić prestaje sa svojom preteranom kontrakcijom. Ovo dejstvo traje 3 do 6 meseci, nakon čega se nervna i mišićna vlakna u potpunosti oporavljaju. 

Korišćenje botoksa može se ponavljati godinama, bez bojazni da će to tokom vremena deformisati lice ili vas učiniti ovisnim od ove procedure.

Botoks u estetskoj dermatologiji

Male doze botoksa aplicirane u specifične mišiće blokiraju hemijske signale čime se onemogućavaju preterane kontrakcije mišića. Tako se efikasno sprečava i nastajanje bora na tretiranim regijama lica. Takođe, tretman botoksom omogućava da se već duboko urezane bore značajno redukuju. Botoks se uspešno koristi kod: asimetrije kapaka ili obrva, brazdi na čelu, bora u uglovima i oko očiju, bora na čelu između obrva kao i bora na nosu i oko nosa. Prema novijim studijama botox je stimulator kolagena pa je površina tretirane kože boljeg kvaliteta. Kako bi osoba zadržala prirodan izraz lica, sa uobičajenim pomeranjem obrva botox se ne aplikuje u pojedine regije čela odnosno poželjno je ne blokirati sve mišiće i u potpunosti. Injekcije botoksa su sasvim bezbedne kada ih aplicira edukovan i iskusan lekar. Lekar je dužan da pacijentu pokaže bočicu koju koristi za tretman. Ako ne postoji etiketa sa informacijom o poreklu, koncentraciji i roku trajanja, tretman nije siguran i ne treba ga prihvatiti. Botox može da redukuje mimične bore na gornjoj polovini lica. Bore nastale dugotrajnim izlaganjem suncu je potrebno tretirati laserima, njihova redukcija botoxom može nositi određene rizike o kojima bi lekar trebalo da prodiskutuje sa pacijentom.
Neželjena dejstva i kontraindikacije
Sposobnost botoksa da ispegla ili značajno ublaži već duboko urezane bore na licu, čini ga jednom od najprodavanijih procedura na svetu 2014. godine. Samo u Americi je zabeleženo 3,5 miliona procedura botoksom,  a smatra se da svake godine postoji povećanje od 20% u popularnosti ovog tretmana. Neželjena dejstva su ekstremno retka. U prvih 7 dana od tretmana regije čela, mogu se pojaviti tenzione glavobolje, curenje iz nosa poput kijavice, jako retko otok kapaka. Moguće je da nakon aplikacije dođe do pada kapaka i delimičnog zatvaranja oka, ali to je posledica nepravilne aplikacije toksina, a ne samog leka. Ukoliko se tako nešto desi, mora proći 2 do 4 meseca da bi se funkcija kapka vratila u pređašnji nivo. Kontraindikovan je kod osoba koje imaju bilo koju bolest slabosti mišića. Reference: – Botulinum toxin: examining duration of effect in facial aesthetic applicationsThe interactions between botulinum-toxin-based facial treatments and embodied emotionsA Study to Evaluate the Impact of Near-Infrared Vein Mapping on Outcomes and Satisfaction After Botox/Filler Treatment

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top