Alopecia Areata

Alopecia areata ili opadanje kose u pečatima je relativno često oboljenje koje se javlja u vidu jasno ograničenih, okruglih polja bez dlake koja se mogu javiti na poglavini, ali i na drugim kosmatim delovima tela.

Uzrok oboljenja nije u potpunosti poznat, genetska predispozicija je značajna, ali i drugi faktori koji je aktiviraju, kao što je emocionalni stres i drugi nedefinisani faktori.
Ono što je najverovatnije je da je u pitanju autoimuno oboljenje koje je često udruženo sa drugim autoimunim oboljenjima kao što su vitiligo i oboljenje štitne žlezde.

Alopecia – Klinička slika

Alopecia najčešće počinje u vidu jednog pečata na poglavini sa kog naglo otpadne većina dlaka. Koža je na tom mestu neizmenjena, bez znakova upale, a oko polja bez dlake, dlaka se lako izvlači.

Alopecia se najčešće javlja između 5. i 30. godine života. Prve promene su obično u kosi, ali mogu nastati i u obrvama, trepavicama, bradi kod muškaraca, kao i na ostaloj koži.

Kada otpadnu dlake na obodu poglavine to stanje nazivamo ofijaza, kada je zahvaćena cela poglavina totalna alopecija, a kada ispadnu sve dlake na telu univerzalna alopecija i njihova prognoza je lošija od areatne alopecije.

Pored kosmatih delova, ovo oboljenje se može ispoljiti i na noktima u vidu tačkastih udubljenja i linijske izbrazdanosti.

alopecia na bradi

Lečenje i prognoza bolesti

Kod lokalizovanog oblika lečenje je uspešno, dok je prognoza lošija kod oblika koji su počeli pre puberteta, kao i kod ofijaze, univerzalne i totalne alopecije.
Kod lokalnog oblika može doći i do spontanog porasta dlake posle nekoliko meseci.

Od lokalne terapije koriste se kortikosteroidi bilo topikalno ili intraleziono, imunomodulatori, iritansi, minoksidil. Kod upornih oblika primenjuje se i sistemska terapija kortikosteroidima.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top