Alopecia Areata

Alopecia areata ili opadanje kose u pečatima je relativno često oboljenje koje se javlja u vidu jasno ograničenih, okruglih polja bez dlake koja se mogu javiti na poglavini, ali i na drugim kosmatim delovima tela.

Uzrok oboljenja nije u potpunosti poznat, genetska predispozicija je značajna, ali i drugi faktori koji je aktiviraju, kao što je emocionalni stres i drugi nedefinisani faktori.
Ono što je najverovatnije je da je u pitanju autoimuno oboljenje koje je često udruženo sa drugim autoimunim oboljenjima kao što su vitiligo i oboljenje štitne žlezde.

Alopecia – Klinička slika

Alopecia najčešće počinje u vidu jednog pečata na poglavini sa kog naglo otpadne većina dlaka. Koža je na tom mestu neizmenjena, bez znakova upale, a oko polja bez dlake, dlaka se lako izvlači.

Alopecia se najčešće javlja između 5. i 30. godine života. Prve promene su obično u kosi, ali mogu nastati i u obrvama, trepavicama, bradi kod muškaraca, kao i na ostaloj koži.

Kada otpadnu dlake na obodu poglavine to stanje nazivamo ofijaza, kada je zahvaćena cela poglavina totalna alopecija, a kada ispadnu sve dlake na telu univerzalna alopecija i njihova prognoza je lošija od areatne alopecije.

Pored kosmatih delova, ovo oboljenje se može ispoljiti i na noktima u vidu tačkastih udubljenja i linijske izbrazdanosti.

alopecia na bradi

Lečenje i prognoza bolesti

Kod lokalizovanog oblika lečenje je uspešno, dok je prognoza lošija kod oblika koji su počeli pre puberteta, kao i kod ofijaze, univerzalne i totalne alopecije.
Kod lokalnog oblika može doći i do spontanog porasta dlake posle nekoliko meseci.

Od lokalne terapije koriste se kortikosteroidi bilo topikalno ili intraleziono, imunomodulatori, iritansi, minoksidil. Kod upornih oblika primenjuje se i sistemska terapija kortikosteroidima.

Novosti / Blog / Informacije

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Scroll to Top