Crveni mladeži ili angiomi

angiomi crveni mladezi

Crveni mladeži ili angiomi su dobroćudni izraštaji kože karakteristični za osobe starije od 35 godina. Smatra se da svega 7 posto populacije ima angiome tokom adolescencije, a čak 75% u zreloj životnoj dobi. Zato se ove promene nazivaju i Senilni angiomi.

 

Nije poznat uzrok nastanka angioma. Ipak, zna se da može postojati genetska predispozicija.


Eruptivnu, iznenadnu pojavu angioma izazivaju:


1. Oboljenja jetre

2. Posledica transplantacije organa

3. Limfoproliferativna oboljenja

4. Humani herpes virus 8

5. Trudnoća

6. Citostatske terapije


Angiomi su u potpunosti dobroćudne promene. Na samom početku izgledaju kao mala crvena tačka u ravni kože prečnika 1mm. Tokom vremena mogu da porastu iznad površine kože i da izgledaju kao deo zrna graška. Pri povređivanju jako krvare. 


Sastoje se iz klupka krvnog suda i fibroznog vlakna između. Nekada izgledom mogu podsećati na melanom koji nema pigmenta pa je neophodna dermoskopija a retko i patohistološka analiza da bi se razlikovali. Na mestima povređivanja, često vrhovima prstiju, mogu se pojaviti piogeni granulomi koji izgledaju kao angiomi ali neuporedivo lakše krvare i brže rastu.


Angiomi se mogu različito uklanjati u zavisnosti od veličine. Uklanjanje radiotalasima je najčešće korišćeno, uvek uz lokalnu anesteziju. Shave uz elektrokauterizaciju koristi se za promene od 4 i više mm. Vrlo su uspešni i Pulsed dye laser i CO2 laser.


Ako je angiom većeg prečnika nakon radiotalasnog uklanjanja ostaje beličasti trag. Pulsed dye laser ne ostavlja ožiljak ali je potrebno više tretmana.

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije