Atletsko stopalo

Atletsko stopalo (lat. Tinea pedis, Tinea interdigitalis) predstavlja infekciju kože između prstiju stopala koju izaziva gljivica. Ukoliko se ne leči na vreme može se proširiti na ostale delove stopala, odnosno tabane i nokte. Takođe se dodirom može preneti i na ostale delove tela.

Najčešće se pojavljuje kod osoba koje veći deo dana provode u sportskoj i zatvorenoj obući, kroz koju noga ne može da “diše“ , pa se noga više znoji, što pogoduje razvoju gljivica.

Ova gljivična infekcija se teško leči zbog vlažne sredine u kojoj se stopala najčešće nalaze.
Oboljenje se može dobiti ukoliko se nosi tuđa obuća, pri korišćenju sredstava za higijenu inficirane osobe, ali najčešće se dobija na mestima koja su vlažna, po kojima se gazi bosom nogom.

Simptomi – atletsko stopalo

Između prstiju se pojavljuje crvenilo, koža je ispucala, može se mestimično pojaviti vlaženje i krvarenje. 
Od subjektivnih simptoma prisutni su svrab i peckanje.
Ukoliko se prošire na nokte ispoljavaju se u vidu promene boje noktiju u žućkastu ili braon, javlja se zadebljanje nokatne ploče. Promene u vidu crvenila i ljuštenja se mogu pojaviti na celim tabanima. Takođe, često je prisutan neprijatan miris.

Postavljanje dijagnoze

Za postavljanje dijagnoze često je dovoljan pregled dermatologa, ali se ona može potvrditi uzimanjem strugotine kože ili nokta i slanjem na mikološku analizu.

Lečenje i preventiva

U lečenju se koriste lokalni antimikotici. Kada terapija lokalnim preparatima nije dovoljna, a oboljenje zahvata veću površinu i dugo traje, uvode se animikotici u vidu tableta. Uz primenu terapije, neophodno je obolelu regiju održavati suvom.
Stopala je potrebno redovno prati, ali i nakon pranja ih dobro osušiti, naročito delove između prstiju gde se voda lako zadržava. Čarape je neophodno često menjati, a najbolje je da budu od pamuka.

Da bi izbegli pojavljivanje i vraćanje atletskog stopala potrebno je na vlažnim javnim prostorima hodati obuven.
Ne razmenjivati predmete za ličnu higijenu i obuću sa drugim osobama.

Kod osoba kojima se noge pojačano znoje potrebno je da više puta u toku dana menjaju čarape, koje treba da budu od prirodnih materijala. Takođe je važno pažljivo sušenje stopala nakon tuširanja. Povremeno nanošenje pudera može biti od pomoći. Preporučuje se nošenje obuće kroz koju koža može da diše.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top