Atopijski dermatitis kod dece

Atopijski dermatitis (AD) je često, hronično, zapaljensko oboljenje kože praćeno izrazitim svrabom i suvoćom kože čitavog tela. Najčešće se razvija u ranom detinjstvu, a u manjem procentu u kasnijem detinjstvu i kod odraslih.

Atopijski dermatitis kod dece može nastati veoma rano i pre 6. nedelje života u vidu crvenila, svraba i skvama na koži lica i trupa.
Raspored i tip kožnih promena koje se javljaju kod atopijskog dermatitisa varira u zavisnosti od uzrasta deteta. Suvoća kože prisutna je čitavog života, a svrab i češanje su najizrazitiji znaci atopijskog dermatitisa. 

Kod beba crvenilo i skvame se nalaze na obrazima i licu. Ova deca su razdražljiva, nemirna, lako se bude i pokušavaju da češu zahvaćena područja.

Kod starije odojčadi crvenilo se lokalizuje na zapešćima šaka, pregibima laktova i kolena. 

Kod starije dece i odraslih koža je suva sa tragovima češanja najčešće oko zglobova šake, gornjoj strani stopala, pregibima laktova i kolena. 

Koji su uzroci nastanka atopijskog dermatitisa kod dece?

Atopijski dermatitis je oboljenje sa jako naglašenomgenetskom komponentom. Ako jedan roditelj boluje od atopijskog dermatitisa, u 60% slučajeva oboljenje će se javiti i kod deteta, ako oba roditelja boluju, u 80% slučajeva oboljeva i dete. 
Činioci iz spoljašnje sredine imaju značajnu ulogu u ispoljavanju atopijskog dematitisa. 

Kod dve trećine dece promene atopijskog dermatitisa se gube do 10. godine života, a ako je oboljenje nastalo kod odojčadi najčešće se izgubi do 5. godine. Kod manjeg procenta atopijski dermatitis se nastavlja čitavog života, sa periodima poboljšanja i pogoršanja. 

Atopijski dermatitis može biti udružen sa astmom i alergijskim rinitisom. Ove osobe genetski imaju atopijsku konstituciju, koja uz prisustvo faktora iz spoljašnje sredine dovodi do ispoljavanja oboljenja.

Nekada i greške u nezi kože bebe mogu da doprinesu pogoršavanju oboljenja. Koža kod ove dece je izrazito suva, zato što je smanjeno stvaranje lipidnog barijernog filma na površini kože koji ima zaštitnu ulogu. Pošto već postoji smanjenje lipidnog filma, svako dodatno isušivanje kože, korišćenjem agresivnih sapuna i kupki doprinosi pogoršavanju oboljenja. 
Savetuje se izbegavanje vunene odeće i drugih iritanasa, poput jakih deterdženata i omekšivača.
Decu ne treba pretopljavati, znojenje takođe deluje iritirajuće. Treba eliminisati kućnu prašinu i grinje, izbegavanjem tepiha, teških zavesa i korišćenjem vakumirane posteljine.

Kako se atopijski dermatitis leči?

U lečenju atopijskog dermatitisa važna je celokupna nega kože deteta koja doprinosi izlečenju. Neophodno je korišćenje emolijentnih krema, koje nadoknađuju nedostatak lipida i suvoću na površini kože.
Na taj način smanjuje se potreba za korišćenjem kortikosteroida, koji su ipak nekada neophodni, ali se koriste kratkotrajno.
Kožu ove dece često naseljavaju bakterije, koje doprinose pogoršanju oboljenja, pa je neophodna njihova eliminacija topijskim antibioticima. 

Kod upornih i dugotrajnih ekcema odlični rezultati se postižu lokalnim nanošenjem imunomodulatornih krema.

Novosti / Blog / Informacije

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

Scroll to Top