Balanopostitis

Balanopostitis je zapaljenska reakcija na glaviću i kožici penisa. Balanitis je zapaljenje koje zahvata glavić polnog organa, a postitis se odnosi na zapaljenje unutrašnjeg dela kožice – prepucijuma.
Karakteriše se crvenilom, otokom, gnojenjem, svrabom i pečenjem na zapaljenom delu sluznice.

Balanopostitis – uzroci nastanka

Jedan od najčešćih uzroka nastanka balanopostitisa je infekcija izazvana bakterijama: streptokokom, stafilokokom, ešerihijom, enterokokusom, trihomonasom itd.

Često zapaljenje sluznice polnog organa nastaje zbog infekcije Candidom ili usled nedovoljne higijene, iritacije agresivnim sapunima i dezinficijensima.

Kod neobrezanih muškaraca, balanopostitis se česće javlja zbog vlažne i tople sredine unutar sluznice. Mehanička trauma nastala tokom seksualnog odnosa takođe može biti razlog zapaljenja sluznice.

Na polnom organu mogu nastati infekcije izazvane specifičnim uzročnicima (sifilis, genitalni herpes, gonoreja, mikoplazma, ureaplazma, hlamidija infekcije) koje su opisane u delu o polnoprenosivim bolestima.

Postoji nekoliko različitih formi balanopostitisa u zavisnosti od uzročnika koji ga izazivaju:

Balanopostitis simplex -obični koji se karakteriše crvenilom, otokom, sekrecijom na glaviću ili kožici penisa. Mogu se javiti manje ili veće ranice, osećaj zatezanja sluznice, svrab, pečenje ili smetnje pri mokrenju. Najčešći uzročnici ovog oblika su bakterijske infekcije, mehanički i hemijski faktori.
Balanopostitis candidomiceticae -kandidijatični koji je izazvan preteranim razmnožavanjem gljivice Candide, nakon pada imuniteta ili nakon uzimanja antibiotika. Često se javlja kod dijabetičara. Karakteriše se pojavom sjajnog crvenila, beličastih naslaga ili mehurića, svrabom i pečenjem. Ima tendenciju čestog vraćanja simptoma nakon početnog povlačenja.
Balanopostitis erosiva circinata – koji se javlja u vidu crvenih policikličnih kružnih ili sivo beličastih promena. Hroničnog je toka i javlja se u okviru Rajterove bolesti ili kao posebno oboljenje.

Dijagnoza balanopostitisa

Dijagnozu možemo postaviti na osnovu kliničke slike, ali i dodatnih ispitivanja u vidu bakterioloških briseva radi otkrivanja uzročnika. Često je potrebno pregledati i lečiti i seksualnog partnera.

Lečenje balanopostitisa

Neophodno je uklanjanje svih predisponirajućih faktora koji dovode do nastanka oboljenja.
Savetuje se pranje vodom i vrlo blagim, neutralnim sapunima. Izbegavati korišćenje vlažnih maramica i drugih dezinficijenasa koji mogu dovesti do alergijskih reakcija i isušivanja sluznice.

U zavisnosti od uzročnika, za lečenje se mogu koristiti antibiotici i antimikotici, lokalno i sistemski primenjeni.

Nelečeni balanopostitis može preći u hronično zapaljenje, kada sluznica postaje stalno crvena, sjajna glatka, istanjena.
Kao posledica ponavljanih balanopostitisa mogući je razvoj fimoze – nemogućnost prevlačenja kožice prepucijuma preko glavića. 
Takođe, može nastati i parafimoza – kada je rub posuvraćene kožice stegnut iza glansa, praćen otokom i zahteva hitno manuelno vraćanje.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top