Balanopostitis

Balanopostitis je zapaljenska reakcija na glaviću i kožici penisa. Balanitis je zapaljenje koje zahvata glavić polnog organa, a postitis se odnosi na zapaljenje unutrašnjeg dela kožice – prepucijuma.
Karakteriše se crvenilom, otokom, gnojenjem, svrabom i pečenjem na zapaljenom delu sluznice.

Balanopostitis – uzroci nastanka

Jedan od najčešćih uzroka nastanka balanopostitisa je infekcija izazvana bakterijama: streptokokom, stafilokokom, ešerihijom, enterokokusom, trihomonasom itd.

Često zapaljenje sluznice polnog organa nastaje zbog infekcije Candidom ili usled nedovoljne higijene, iritacije agresivnim sapunima i dezinficijensima.

Kod neobrezanih muškaraca, balanopostitis se česće javlja zbog vlažne i tople sredine unutar sluznice. Mehanička trauma nastala tokom seksualnog odnosa takođe može biti razlog zapaljenja sluznice.

Na polnom organu mogu nastati infekcije izazvane specifičnim uzročnicima (sifilis, genitalni herpes, gonoreja, mikoplazma, ureaplazma, hlamidija infekcije) koje su opisane u delu o polnoprenosivim bolestima.

Postoji nekoliko različitih formi balanopostitisa u zavisnosti od uzročnika koji ga izazivaju:

Balanopostitis simplex -obični koji se karakteriše crvenilom, otokom, sekrecijom na glaviću ili kožici penisa. Mogu se javiti manje ili veće ranice, osećaj zatezanja sluznice, svrab, pečenje ili smetnje pri mokrenju. Najčešći uzročnici ovog oblika su bakterijske infekcije, mehanički i hemijski faktori.
Balanopostitis candidomiceticae -kandidijatični koji je izazvan preteranim razmnožavanjem gljivice Candide, nakon pada imuniteta ili nakon uzimanja antibiotika. Često se javlja kod dijabetičara. Karakteriše se pojavom sjajnog crvenila, beličastih naslaga ili mehurića, svrabom i pečenjem. Ima tendenciju čestog vraćanja simptoma nakon početnog povlačenja.
Balanopostitis erosiva circinata – koji se javlja u vidu crvenih policikličnih kružnih ili sivo beličastih promena. Hroničnog je toka i javlja se u okviru Rajterove bolesti ili kao posebno oboljenje.

Dijagnoza balanopostitisa

Dijagnozu možemo postaviti na osnovu kliničke slike, ali i dodatnih ispitivanja u vidu bakterioloških briseva radi otkrivanja uzročnika. Često je potrebno pregledati i lečiti i seksualnog partnera.

Lečenje balanopostitisa

Neophodno je uklanjanje svih predisponirajućih faktora koji dovode do nastanka oboljenja.
Savetuje se pranje vodom i vrlo blagim, neutralnim sapunima. Izbegavati korišćenje vlažnih maramica i drugih dezinficijenasa koji mogu dovesti do alergijskih reakcija i isušivanja sluznice.

U zavisnosti od uzročnika, za lečenje se mogu koristiti antibiotici i antimikotici, lokalno i sistemski primenjeni.

Nelečeni balanopostitis može preći u hronično zapaljenje, kada sluznica postaje stalno crvena, sjajna glatka, istanjena.
Kao posledica ponavljanih balanopostitisa mogući je razvoj fimoze – nemogućnost prevlačenja kožice prepucijuma preko glavića. 
Takođe, može nastati i parafimoza – kada je rub posuvraćene kožice stegnut iza glansa, praćen otokom i zahteva hitno manuelno vraćanje.

Novosti / Blog / Informacije

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Koža je najveći organ našeg tela i pored zaštitne uloge koju ima prema spoljnoj sredini ona ima veliku …

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 pranje ruku je postalo rutina koja se sprovodi mnogo češće od ranije navike “pre i posle jela”. Pojačanom …

Uticaj-zagadjenja-na-kozu

Uticaj zagađenja na kožu

Uticaj zagađenja na kožu je značajan i smatra se da zagađenje nosi odgovornost za 3,5 miliona smrti širom sveta svake godine. Dobro je poznat uticaj …

Dermatim - Mezoterapija i lipoliza popust mart 2021. 20%

Mezoterapija i Lipoliza – 20% popusta u martu 2021.

U Ordinaciji Dermatim do 31. marta 2021. traje akcija za tretmane – Lipoliza i Mezoterapija a popust je 20% za sve tretmane. Mezoterapija se pokazala …

Skin - Face

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, ušne školjke, grudnu kost, središnji deo leđa, genitalije. …

Ageing - Skin care Dermatim

AKCIJA: 20% popusta na PRP

Od 15. do 28. februara u Ordinaciji Dermatim traje akcija na PRP tretman uz 20 posto popusta. Tretman sopstvenom plazmom omogućava brzu regeneraciju tkiva, stimulaciju …

Tattoo uklanjanje tetovaze Dermatim

Komplikacije tetovaža

Komplikacije tetovaža nisu česte ali ponekada zahtevaju i višemesečno lečenje. Tetoviranje je proces ubacivanja trajnih ili privremenih boja u kožu. Sama reč potiče od reči …

TCA piling

FEBRUARSKA AKCIJA: 15% na TCA piling

U februaru smo za vas spremili popust na TCA piling. Za sve tretmane do 15. februara odobravamo popust od 15%. Hemijski pilinzi su medicinske procedure …

Scroll to Top