Bolest šaka stopala usta

Bolest šaka, stopala, usta (poznatija po engleskom nazivu Hand, foot and mouth disease) je blago, zarazno, virusno oboljenje koje se javlja kod dece uzrasta do 10 godina, najčešće do 5, a retko kod odraslih.

Koji je uzročnik oboljenja i kako se prenosi?

Ovo oboljenje izaziva koksaki virus, prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom, preko sekreta (pljuvačka i sekret iz nosa), kao i prljavim rukama. Obolela osoba je zarazna u prvoj nedelji bolesti, pa se često javljaju manje epidemije u vrtićima, najčešće leti i na jesen.

Bolest šaka, stopala, usta – Koji su simptomi?

Obično se prvo pojavi povišena temperatura, potom malaksalost, gubitak apetita i bol u grlu.
Posle par dana se pojavljuje osip u vidu malih plikova oko usana, u usnoj duplji, na šakama i stopalima, ređe na nogama, rukama i u pelenskoj regiji. Retko se pojavljuje bol u toj regiji. Bolest najčešće traje 3 do 5, a najviše 10 dana i obično ne daje komplikacije.

Lečenje i prevencija

Dijagnozase postavlja na osnovu karakterističnih simptoma. Lečenje je simptomatsko, što podrazumeva davanje dovoljno tečnosti kako bi se sprečila dehidracija deteta, a u slučaju da se javi povišena telesna temperatura dati sredstvo za smanjenje temperature i eventulano bola prema savetu lekara.

Dete je najviše zarazno u prvoj nedelji bolesti i u tom periodu dete ne sme da bude u kolektivu, a u vrtićima je potrebno pooštriti mere opšte i lične higijene.

Često pranje ruku i izbegavanje bliskog kontakta sa inficiranim osobama može smanjiti mogućnost prenošenja bolesti. 
Lokalno na promene se nanose regenerativne kreme do epitelizacije kože.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top