Bolest šaka stopala usta

Bolest šaka, stopala, usta (poznatija po engleskom nazivu Hand, foot and mouth disease) je blago, zarazno, virusno oboljenje koje se javlja kod dece uzrasta do 10 godina, najčešće do 5, a retko kod odraslih.

Koji je uzročnik oboljenja i kako se prenosi?

Ovo oboljenje izaziva koksaki virus, prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom, preko sekreta (pljuvačka i sekret iz nosa), kao i prljavim rukama. Obolela osoba je zarazna u prvoj nedelji bolesti, pa se često javljaju manje epidemije u vrtićima, najčešće leti i na jesen.

Bolest šaka, stopala, usta – Koji su simptomi?

Obično se prvo pojavi povišena temperatura, potom malaksalost, gubitak apetita i bol u grlu.
Posle par dana se pojavljuje osip u vidu malih plikova oko usana, u usnoj duplji, na šakama i stopalima, ređe na nogama, rukama i u pelenskoj regiji. Retko se pojavljuje bol u toj regiji. Bolest najčešće traje 3 do 5, a najviše 10 dana i obično ne daje komplikacije.

Lečenje i prevencija

Dijagnozase postavlja na osnovu karakterističnih simptoma. Lečenje je simptomatsko, što podrazumeva davanje dovoljno tečnosti kako bi se sprečila dehidracija deteta, a u slučaju da se javi povišena telesna temperatura dati sredstvo za smanjenje temperature i eventulano bola prema savetu lekara.

Dete je najviše zarazno u prvoj nedelji bolesti i u tom periodu dete ne sme da bude u kolektivu, a u vrtićima je potrebno pooštriti mere opšte i lične higijene.

Često pranje ruku i izbegavanje bliskog kontakta sa inficiranim osobama može smanjiti mogućnost prenošenja bolesti. 
Lokalno na promene se nanose regenerativne kreme do epitelizacije kože.

Novosti / Blog / Informacije

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Uticaj-zagadjenja-na-kozu

Uticaj zagađenja na kožu

Uticaj zagađenja na zdravlje je značajan. Ipak retko se misli u kojoj meri zagađenje utiče na izgled i zdravlje kože.

Dermatim - Mezoterapija i lipoliza popust mart 2021. 20%

Mezoterapija i Lipoliza – 20% popusta u martu 2021.

U Ordinaciji Dermatim do 31. marta 2021. traje akcija za tretmane – Lipoliza i Mezoterapija a popust je 20% za sve tretmane. Mezoterapija se pokazala …

Skin - Face

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, grudnu kost…

Scroll to Top