Bolesti kose

Kosa štiti kožu glave od oštećenja izazvanih suncem, hladnoćom i toplotom. Izuzetno je važna njena estetska uloga za svakog čoveka.

Svaki folikul dlake raste ciklično tokom celog života. Postoje 3 faze ciklusa: anagena, katagena, telogena. 
U anagenoj fazi dlaka aktivno raste, u proseku 1cm mesečno, faza traje od 2-6 godina, 85%-90% dlaka je u anagenu.
Katagena faza je kratkotrajna, nekoliko dana, kada se zaustavlja rast dlake, oko 1% dlaka je u katagenu.
Poslednja telogena faza je faza mirovanja, dlake ispadaju iz folikula , oko 10-15% dlaka je u ovoj fazi, traje 3 meseca.

Normalno je da svakodnevno ispadne oko 60-100 dlaka, nakon čega folikul ulazi u novi ciklus stvaranja dlake.
Bolesti kose se mogu podeliti na Alopecije – gubitak dlake, Hipertrihoze – preterani rast dlake i infekcije:

Bolesti Alopecije su:
* Androgena alopecija
* Telogeni efluvijum
* Anageni efluvijum
* Areatna alopecija 
* Oziljna alopecija
* Trihotilomanija

Infekcije su:
* Gljivične infekcije
* Bakterijske infekcije

Bolesti Hipertrihoze su:
* Hirzutizam

Androgena alopecija

Androgena alopecija je genetski predodređen gubitak dlake, koji nastaje pod uticajem androgenih hormona, pri njihovim normalnim vrednostima. Androgeni hormoni deluju na folikule dlake koji su smešteni u predelu zalistaka i na temenu poglavine. U početku dolazi do minijaturizacije folikula dlake, koja postaje sve tanja, zatim do njenog potpunog gubitka i atrofije folikula. 

Kod žena je proređenost kose difuznija i ograničena na središnji deo poglavine, uz očuvanu prednju liniju kose. Androgena alopecija kod žena daje karakteristično proređenje središnjeg dela, koje se opisuje kao znak božićne jelke. U terapijji se koriste minoxidil losioni, finasterid tbl, a u novije vreme plazma terapija – PRP tretmani poglavine.

alopecija u kosi
alopecija u kosi

Telogeni efluvijum

Kod telogenog efluvijuma se povećava broj dlaka na poglavini koje se nalaze u telogenoj fazi, fazi ispadanja dlake, preko 15% dlaka. Najčešći uzroci su bolesti štitaste žlezde, nedostatak gvožđa, veliki stres ili uzimanje nekih lekova. Difuzno proređenje dlake po celoj poglavini nastupa 3 meseca nakon delovanja provocirajućeg faktora. Kada se otkloni uzročni faktor, u narednih nekoliko meseci prestaje opadanje i gustina kose se popravlja. Ako se uzrok ne ukloni, telogeni efluvijum dobija hronični tok.

Anageni efluvijum

Anageni efluvijum nastaje kao posledica delovanja citostatske terapije ili jonizujućeg zračenja. Dlaka može opasti u znatnoj količini po celoj poglavini, a nakon prekida hemoterapije dolazi do porasta dlake.

alopecija u kosi
alopecija u kosi

Areatna alopecija

Areatna alopecija ili ćelavost na pečate spada u autoimuna oboljenja poglavine koj mogu zahvatiti i sve druge regije prekrivene dlakom. Iz nepoznatih razloga, vrlo često provocirano stresom ili oboljenjima štitne žlezde, telo počne da odbacuje sopstveni koren dlake. Zahvaćena mesta ostaju bez kose u pravilnim krugovima. Ako se ne odreaguje, može doći do univerzalne alopecije, odnosno spajanja pečata i potpunog gubitka korena dlake. U najvećem broju pacijenata sa sistemskom terapijom kortikosteroidima, kao i lokalnom terapijom, vraća se rast dlake.

Ožiljna alopecija

Ožiljna alopecija nastaje zbog trajnog oštećenja folikula dlake zapaljenskim procesom izazvanim bakterijama, gljivicama ili drugim imunološkim oboljenjima.

Trihotilomanija

Trihotilomanija je nesvesno prisilno čupanje dlake, prisutno kod dece ili mlađih osoba, kao posledica opsesivno-kompulsivnog poremećaja. Poremećaj je prolazan i bezazlen najčešće izazvan stresom.

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije na poglavini mogu biti veoma opsežne sa crvenilom, ljuspanjem, opadanjem kose koja se završava ožiljavanjem, na kome kosa više ne raste.

Bakterijske infekcije

Različite bakterijske infekcije mogu dovesti do zapaljenja koje zahvata koren dlake i dovodi do njegovog trajnog oštećenja.

Hirzutizam

Hirzutizam je pojava jake terminalne dlake kod ženskih osoba, po muškom principu raspoređenosti. Može biti uzrokovana različitim poremećajima polnih hormona ili hormona nadbubrežne žlezde. Ukoliko nema hormonskog poremećaja, hirzutizam se javlja kao posledica genetske predodređenosti.

Novosti / Blog / Informacije

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Koža je najveći organ našeg tela i pored zaštitne uloge koju ima prema spoljnoj sredini ona ima veliku …

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 pranje ruku je postalo rutina koja se sprovodi mnogo češće od ranije navike “pre i posle jela”. Pojačanom …

Uticaj-zagadjenja-na-kozu

Uticaj zagađenja na kožu

Uticaj zagađenja na kožu je značajan i smatra se da zagađenje nosi odgovornost za 3,5 miliona smrti širom sveta svake godine. Dobro je poznat uticaj …

Dermatim - Mezoterapija i lipoliza popust mart 2021. 20%

Mezoterapija i Lipoliza – 20% popusta u martu 2021.

U Ordinaciji Dermatim do 31. marta 2021. traje akcija za tretmane – Lipoliza i Mezoterapija a popust je 20% za sve tretmane. Mezoterapija se pokazala …

Skin - Face

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, ušne školjke, grudnu kost, središnji deo leđa, genitalije. …

Ageing - Skin care Dermatim

AKCIJA: 20% popusta na PRP

Od 15. do 28. februara u Ordinaciji Dermatim traje akcija na PRP tretman uz 20 posto popusta. Tretman sopstvenom plazmom omogućava brzu regeneraciju tkiva, stimulaciju …

Tattoo uklanjanje tetovaze Dermatim

Komplikacije tetovaža

Komplikacije tetovaža nisu česte ali ponekada zahtevaju i višemesečno lečenje. Tetoviranje je proces ubacivanja trajnih ili privremenih boja u kožu. Sama reč potiče od reči …

TCA piling

FEBRUARSKA AKCIJA: 15% na TCA piling

U februaru smo za vas spremili popust na TCA piling. Za sve tretmane do 15. februara odobravamo popust od 15%. Hemijski pilinzi su medicinske procedure …

Scroll to Top