Uzročnici, preventiva i tretmani

Bore su veće ili manje linije koje se sa godinama pojavljuju na koži izloženoj suncu.
Dakle, na licu, vratu, dekolteu i šakama.

Nakon 25-te godine količina kolagena i elastina u koži se smanjuje, a ona postaje podložna pucanju i presavijanju.
Bore se u početku mogu uočiti samo pri određenim pokretima lica ili vrata, a sa vremenom ostavljaju trajne tragove.

Koji su uzročnici nastanka bora?

Prvi i najveći uzročnik bora jeste UVA i UVB zračenje sunčevog spektra, ali i zraka iz solarijuma. UV zraci kidaju kolagen i elastična vlakna u koži, a njihovo dejstvo je kumulativo.

Na drugom mestu je genetska predispozicija. U nekim porodicama je koža više izborana, što je često posledica i jače mimike. Izražajnija mimika više i češće preseca kožu i vremenom ostavlja na njoj tragove. To je jedan od razloga što glumci vrlo često imaju jako duboke bore.

Fototip kože takođe doprinosi kvalitetu kože. Tako je koža osoba svetle puti i svetlih očiju podložnija izboranosti.

Unos šećera dovodi do oslobađanja slobodnih radikala u našem telu. Višak šećera u krvi vezuje se za proteine kolagena u koži i direktno ga oštećuje. Ovaj proces značajno je pogoršan dodatnim izlaganjem kože suncu.

Brza i pržena hrana se u krvi ponašaju kao slatkiši.

Pušenje vodi ka dehidrataciji i oslobađanju slobodnih radikala, veliki je neprijatelj kože. Bore osoba koje su dugogodišnji pušači su duboke i upadljive, a koža lica suva i sitno namreškana.

Nesanica je veliki neprijatelj kože. Nedovoljno sna povećava nivo kortizola, hormona stresa, koji tanji kožu.

Koja je preventiva stvaranju bora?

Naša koža je često ogledalo našeg života. Zato je važno jesti umereno, bez dodatnog šećera, ostaviti pušenje, imati dovoljno sna, spavati na leđima kako se lice ne bi presavijalo, minimalno se izlagati suncu i svakodnevno koristiti UVA i UVB zaštitni faktor.

Vodite računa da unosite antioksidante i dovoljno tečnosti.

Preporučuje se i svakodnevna nega hidrantnim kremama uz neagresivno čišćenje kože lica. Poželjno je da svakodnevna nega sadrži nešto od sledećih supstanci: Retin A, alfa hidroksi kiseline, vitamin c, idebenon (koenzim Q10), pentapeptide.

Postoje procedure koje značajno odlažu pojavu prvih bora, a već postojeće mogu redukovati i tokom vremena izbrisati.

1. PRP – vampirski tretman karakteriše se povećanjem količine faktora rasta u koži, a samim tim i velikom reparacijom kože kroz stimulaciju kolagena.

2. Mezoterapija ili biostimulacija praćena dermapenom –  kroz mnogobrojne ubode uz aktivnu supstancu, koža se stimuliše na samoobnavljanje.

3. Hemijski pilinzi – uklanjanjem mrtvog sloja kože i pravljenjem kontrolisane hemijske opekotine, pokreću kaskadu reakcija uz nakupljanje faktora rasta i stimulaciju novog tkiva.

4. Laseri –  posebno frakcioni CO2 kao najveći stimulator, a zatim i neablativni laseri, vrše kontrolisanu opekotinu i time stvaraju novo tkivo. Ablacioni laseri poput frakcionog CO2 lasera prodiru punu dubinu kože i vrše najjaču stimulaciju. Za ovu vrstu lasera potreban je jedan tretman godišnje da se koža očuva i podmladi. Neablativni laseri više deluju na nivou neovaskularizacije, pa je za ovu vrstu lasera potrebno bar tri tretmana godišnje.

5. Botox – tretman broj jedan za bore na čelu i oko očiju. Redukuje kontrakciju mišića, a time i dubinu svakodnevnog presecanja kože. U novijim studijama pronađeno je i da je stimulator kolagena, a i antidepresiv.

6. Hijaluronski fileri – ne samo da su sposobni da podignu lice, već najintenzivnije hidriraju kožu i tokom godinu dana stimulišu stvaranje 20% novog kolagena.

7. Radiotalasni odnosno endotalasni lifting stimulišu proizvodnju kolagena aplikacijom temperature od 45 do 55 stepeni. Ne zahtevaju nikakav oporavak i nemaju nikakvo neželjeno dejstvo.

Moderno društvo je negu lica i vrata postavilo na mesto svakodnevne higijene. Čak i ako se u mladosti naprave greške neadekvatnim tretiranjem kože, posebno preteranim sunčanjem, moderna tehnologija omogućila je obnavljanje kože čak i do 15 godina unazad.

Novosti / Blog / Informacije

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Koža je najveći organ našeg tela i pored zaštitne uloge koju ima prema spoljnoj sredini ona ima veliku …

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 pranje ruku je postalo rutina koja se sprovodi mnogo češće od ranije navike “pre i posle jela”. Pojačanom …

Uticaj-zagadjenja-na-kozu

Uticaj zagađenja na kožu

Uticaj zagađenja na kožu je značajan i smatra se da zagađenje nosi odgovornost za 3,5 miliona smrti širom sveta svake godine. Dobro je poznat uticaj …

Dermatim - Mezoterapija i lipoliza popust mart 2021. 20%

Mezoterapija i Lipoliza – 20% popusta u martu 2021.

U Ordinaciji Dermatim do 31. marta 2021. traje akcija za tretmane – Lipoliza i Mezoterapija a popust je 20% za sve tretmane. Mezoterapija se pokazala …

Skin - Face

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, ušne školjke, grudnu kost, središnji deo leđa, genitalije. …

Ageing - Skin care Dermatim

AKCIJA: 20% popusta na PRP

Od 15. do 28. februara u Ordinaciji Dermatim traje akcija na PRP tretman uz 20 posto popusta. Tretman sopstvenom plazmom omogućava brzu regeneraciju tkiva, stimulaciju …

Tattoo uklanjanje tetovaze Dermatim

Komplikacije tetovaža

Komplikacije tetovaža nisu česte ali ponekada zahtevaju i višemesečno lečenje. Tetoviranje je proces ubacivanja trajnih ili privremenih boja u kožu. Sama reč potiče od reči …

TCA piling

FEBRUARSKA AKCIJA: 15% na TCA piling

U februaru smo za vas spremili popust na TCA piling. Za sve tretmane do 15. februara odobravamo popust od 15%. Hemijski pilinzi su medicinske procedure …

Scroll to Top