Bradavice

Kožne bradavice nastaju kao posledica infekcije sa humani papiloma virusom (HPV).
Na koži se vide kao kvržice boje kože, hrapave površine ili kao karfiolaste zaravnjene mase.
Najčešće se javljaju kod dece školskog uzrasta, a neretko i kod odraslih. Smatra se da je 25% populacije u nekom periodu života inficirano humanim papiloma virusom.

Kako se prenose bradavice?

Mogu da se prenose direknim i indirektnim kontaktom, kao i autoinokulacijom, tj. sa jednog dela kože na drugi. Osobe sa oslabljenim imunitetom su skloniji pojavi bradavica, kao i rasprostranjenijim promenama.

bradavice pre i posle intervencije
bradavice pre i posle intervencije

Tipova bradavica: 

Razlikujemo nekoliko tipova bradavica u zavisnosti od tipa HPV koji ih izaziva, mesta pojavljivanja, kao i izgleda:

 * Obične bradavice – vide se kao izraštaji kupolastog oblika, zaravnjene i hrapave površine. Mogu se pojaviti na bilo kom delu tela, najčešće na nadlanicama, na prstima i delovima tela koji su izloženiji povredama poput kolena i laktova. Ukoliko dođe do autoinokulacije bradavica usled češanja, mogu dobiti linearan raspored.

 * Palmarne i plantarne bradavice – se vide kao zadebljale i tvrde izrasline na dlanovima, tabanima. Na tabanima često liče na žuljeve i mogu da budu bolne prilikom hoda zbog pritiska na unutrašnje tkivo tabana. Raširene bradavice na tabanima se spajaju u veće ploče i u tom slučaju se označavaju kao mozaične bradavice.

 * Bradavice oko nokatnih ploča – se često viđaju. Vide se kao tvrdi zaravnjeni izraštaji, hrapave površine. Svojim rastom remete rast nokta, a mogu da dovedu i do odizanja i destrukcije nokatne ploče. Terapija može da bude bolna i može dovesti do poremećaja rasta nokta.

 * Zaravnjene bradavice – su češće prisutne kod dece u vidu sitnih, rozikastih – do boje kože kupolastih izraštaja. Obično su prisutne na licu, nadlanicama i rukama. Često imaju linearan raspored. Lakše su za uklanjanje u odnosu na druge vrste bradavica.

*  Končaste bradavice – vide se kao kratki končasti izraštaju. Najčešće su prisutne na kapcima, oko usta, na vratu i drugim delovima lica.

bradavica na prstu
bradavica na prstu

Kako se leče bradavice?

Pri izboru terapije vodi se računa o tipu i lokalizaciji bradavica, kao i o uzrastu pacijenta.
Dobri rezultati se postižu primenom:
 * Radiotalasa
 * tretmanom sa tečnim azotom
 * uklanjanje sa laserom
 * tretinonin 0.025% do 0.05% krema
 * nanošenje preparata sa salicilnom kiselinom
 * direktna aplikacija citostatskog sredstva u tkivo bradavice
 * nanošenje imiquimod ili 5 flurouracil kreme

U našoj ordinaciji najbolji rezultati su se pokazali pri uklanjanju bradavica radiotalasima.

Novosti / Blog / Informacije

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Scroll to Top