Crveni mladeži ili angiomi

angiomi-crveni-mladezi

Crveni mladeži ili angiomi su dobroćudni izraštaji kože karakteristični za osobe starije od 35 godina. Smatra se da svega 7 posto populacije ima angiome tokom adolescencije, a čak 75% u zreloj životnoj dobi. Zato se ove promene nazivaju i Senilni angiomi.

 

Nije poznat uzrok nastanka angioma. Ipak, zna se da može postojati genetska predispozicija.


Eruptivnu, iznenadnu pojavu angioma izazivaju:


1. Oboljenja jetre

2. Posledica transplantacije organa

3. Limfoproliferativna oboljenja

4. Humani herpes virus 8

5. Trudnoća

6. Citostatske terapije


Angiomi su u potpunosti dobroćudne promene. Na samom početku izgledaju kao mala crvena tačka u ravni kože prečnika 1mm. Tokom vremena mogu da porastu iznad površine kože i da izgledaju kao deo zrna graška. Pri povređivanju jako krvare. 


Sastoje se iz klupka krvnog suda i fibroznog vlakna između. Nekada izgledom mogu podsećati na melanom koji nema pigmenta pa je neophodna dermoskopija a retko i patohistološka analiza da bi se razlikovali. Na mestima povređivanja, često vrhovima prstiju, mogu se pojaviti piogeni granulomi koji izgledaju kao angiomi ali neuporedivo lakše krvare i brže rastu.


Angiomi se mogu različito uklanjati u zavisnosti od veličine. Uklanjanje radiotalasima je najčešće korišćeno, uvek uz lokalnu anesteziju. Shave uz elektrokauterizaciju koristi se za promene od 4 i više mm. Vrlo su uspešni i Pulsed dye laser i CO2 laser.


Ako je angiom većeg prečnika nakon radiotalasnog uklanjanja ostaje beličasti trag. Pulsed dye laser ne ostavlja ožiljak ali je potrebno više tretmana.

Novosti / Blog / Informacije

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Scroll to Top