Crvenilo na preponama i pazuhu

Iritantni intertrigo

Iritantni intertrigo – zapaljenske promene u vidu jasno ograničenog crvenila i maceracije kože nastaju usled trenja dve kožne površine, obično u predelu prepona ili ispod dojki, u sadejstvu sa pojačanim znojenjem i toplotom. Nastanku promena pogoduje prisustvo dijabetes melitusa, povećane telesne težine i neadekvatno održavanje higijene. Često se mogu nadovezati bakterijske infekcije. 

Lečenje se sprovodi upotrebom lokalnih kortikosteroidnih krema, po potrebi antimikotika i antibiotika uz sredstva i mere za isušivanje kože.

dermatoze u pregibnim delovima eritasma
dermatoze u pregibnim delovima eritasma

Tinea cruris

Tinea cruris je naziv za gljivičnu infekciju koja je česta u predelu prepona. Vidi se kao jasno ograničena crvena polja sa naglašenom ivicom koja je prekrivena ljuspicama sa ili bez gnojanica i mehurića. Promene se periferno šire sa centralnim rasvetljenjem. U terapiji se koriste lokalno antimikotični preparati.

Kandidijaza

Kandidijaza je infekcija kože uzrokovana gljivama roda Candida. Na preponama, skrotumu ili ispod dojki se vide ograničena crvena polja na čijim su rubovima obično prisutne gnojanice ili papule. Češće se javlja kod osoba koje imaju veću telesnu težinu, dijabetes melitus, koji su na imunosupresivnoj ili antibiotskoj terapiji. Takođe, okluzija, povećana vlažnost i toplina pogoduju razvoju oboljenja. Lečenje se sprovodi primenom antimikotika i isušivanjem zahvaćene regije tela.

Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis – vide se jasno ograničeni crveni plakovi sa ili bez skvame na preponama. Promene su obično udružene sa pojavom tipičnih crvenkastih plakova sa masnom skvamom na licu, poglavini u predelu ušiju ili na grudima. U terapiji se koriste antimikotični šamponi i kreme, kao i lokalni kortikosteroidni preparati. Oboljenje je hroničnog toka, sa fazama poboljšanja i pogoršanja, pa su jako bitne kako aktivna tako i preventivna terapija.

Eritrazma

Eritrazma – Povremeno promene u pregibima, posebno u predelu prepona, ispod dojki i ređe u pazušnim jamama mogu biti posledica blage infekcije koju izaziva Corynebacterium minutissimus. Javljaju se ogranične plaže ovalnog oblika, crvenkasto braonkaste boje, prekrivene sitnim ljuspama, koje se periferno šire. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike ili pregledom sa Wood-ovom lampom pod čijim svetlom promene imaju koralno crvenu boju. U terapiji se lokalno koriste antibiotici i antimikotici, uz keratolitike. Povremeno se upotrebljava i Eritromicin.

Inverzna psorijaza

Inverzna psorijaza se karakteriše pojavom jasno ograničenih crvenih plakova, koji mogu biti sjajnog izgleda i sa vrlo malo skvame u pregibnim regijama. Dijagnoza se postavlja najčešće na osnovu prisustva tipičnih eritemoskvamoznih psorijaziformnih papula i plakova na drugim delovima tela – poglavina, laktovi, kolena, sakralni deo leđa, šake, stopala, genitalije. Uz tipične promene na nokatnim pločama u vidu tačkastih udubljenja, žućkastih mrlja i zadebljanja nokatnih ploča. Terapija se sprovodi po preporuci dermatologa.

Zaključak

U znatno manjem broju slučajeva promene u predelu pregiba mogu biti posledica nekih drugih oboljenja kao što su: Darierova bolest, deficijencija cinka, Hailey hailey bolest, Granularna parakeratoza, Histiocitoza Langerhansovih ćelija, Ekstramamarna Padget-ova bolest ili kožna forma Chron-ove bolesti.

Novosti / Blog / Informacije

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Scroll to Top