Crvenilo na preponama i pazuhu

Iritantni intertrigo

Iritantni intertrigo – zapaljenske promene u vidu jasno ograničenog crvenila i maceracije kože nastaju usled trenja dve kožne površine, obično u predelu prepona ili ispod dojki, u sadejstvu sa pojačanim znojenjem i toplotom. Nastanku promena pogoduje prisustvo dijabetes melitusa, povećane telesne težine i neadekvatno održavanje higijene. Često se mogu nadovezati bakterijske infekcije. 

Lečenje se sprovodi upotrebom lokalnih kortikosteroidnih krema, po potrebi antimikotika i antibiotika uz sredstva i mere za isušivanje kože.

dermatoze u pregibnim delovima eritasma
dermatoze u pregibnim delovima eritasma

Tinea cruris

Tinea cruris je naziv za gljivičnu infekciju koja je česta u predelu prepona. Vidi se kao jasno ograničena crvena polja sa naglašenom ivicom koja je prekrivena ljuspicama sa ili bez gnojanica i mehurića. Promene se periferno šire sa centralnim rasvetljenjem. U terapiji se koriste lokalno antimikotični preparati.

Kandidijaza

Kandidijaza je infekcija kože uzrokovana gljivama roda Candida. Na preponama, skrotumu ili ispod dojki se vide ograničena crvena polja na čijim su rubovima obično prisutne gnojanice ili papule. Češće se javlja kod osoba koje imaju veću telesnu težinu, dijabetes melitus, koji su na imunosupresivnoj ili antibiotskoj terapiji. Takođe, okluzija, povećana vlažnost i toplina pogoduju razvoju oboljenja. Lečenje se sprovodi primenom antimikotika i isušivanjem zahvaćene regije tela.

Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis – vide se jasno ograničeni crveni plakovi sa ili bez skvame na preponama. Promene su obično udružene sa pojavom tipičnih crvenkastih plakova sa masnom skvamom na licu, poglavini u predelu ušiju ili na grudima. U terapiji se koriste antimikotični šamponi i kreme, kao i lokalni kortikosteroidni preparati. Oboljenje je hroničnog toka, sa fazama poboljšanja i pogoršanja, pa su jako bitne kako aktivna tako i preventivna terapija.

Eritrazma

Eritrazma – Povremeno promene u pregibima, posebno u predelu prepona, ispod dojki i ređe u pazušnim jamama mogu biti posledica blage infekcije koju izaziva Corynebacterium minutissimus. Javljaju se ogranične plaže ovalnog oblika, crvenkasto braonkaste boje, prekrivene sitnim ljuspama, koje se periferno šire. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike ili pregledom sa Wood-ovom lampom pod čijim svetlom promene imaju koralno crvenu boju. U terapiji se lokalno koriste antibiotici i antimikotici, uz keratolitike. Povremeno se upotrebljava i Eritromicin.

Inverzna psorijaza

Inverzna psorijaza se karakteriše pojavom jasno ograničenih crvenih plakova, koji mogu biti sjajnog izgleda i sa vrlo malo skvame u pregibnim regijama. Dijagnoza se postavlja najčešće na osnovu prisustva tipičnih eritemoskvamoznih psorijaziformnih papula i plakova na drugim delovima tela – poglavina, laktovi, kolena, sakralni deo leđa, šake, stopala, genitalije. Uz tipične promene na nokatnim pločama u vidu tačkastih udubljenja, žućkastih mrlja i zadebljanja nokatnih ploča. Terapija se sprovodi po preporuci dermatologa.

Zaključak

U znatno manjem broju slučajeva promene u predelu pregiba mogu biti posledica nekih drugih oboljenja kao što su: Darierova bolest, deficijencija cinka, Hailey hailey bolest, Granularna parakeratoza, Histiocitoza Langerhansovih ćelija, Ekstramamarna Padget-ova bolest ili kožna forma Chron-ove bolesti.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top