Dermoskopija

Dermoskopija ili pregled mladeža je jednostavna metoda kojom se vrši pregled mladeža i drugih pigmentnih promena, a ima neprocenjivu vrednost u ranom otkrivanju melanoma i kožnih karcinoma.
Pouzdanost dijagnostikovanja melanoma „golim okom“ tokom pregleda iznosi 65%, a dermoskopskim pregledom mladeža, omogućeno je njegovo otkrivanje u 90% slučajeva.

Dermoskopija je laka, brzo izvodljiva metoda kojom se sprovodi površno mikroskopiranje mladeža i drugih pigmentnih promena. Dermoskopijom se povećava vidljivost svih promena na koži, pa se na taj način postavlja pouzdana dijagnoza.
Aparat koji se koristi je dermoskop, opremljen je specijalnim sistemom optičkih sočiva i izvorom polarizovane svetlosti.
Digitalna dermoskopija omogućava da sliku viđenu ručnim dermoskopom, usnimimo i čuvamo u bazi podataka, a zatim upoređujemo i pratimo promene, nakon određenog vremenskog perioda.

dermatoskopija
dermatoskopija

Koje promene se dijagnostikuju dermoskopijom?

Dermoskopija se koristi za pregled svih pigmentnih promena na koži, pregled mladeža, rano otkrivanje melanoma i drugih kožnih karcinoma.

Melanom je veoma maligni tumor, koji potiče od mladežnih ćelija. Procenat smrtnosti od melanoma je visok, naročito u slučajevima kada je kasno otkriven. Bez primene dermoskopije, melanom se ne može otkriti u ranoj fazi, što je za preživljavanje najvažnije.
Danas se u zemljama zapadne Evrope, 80% melanoma otkrije u ranoj fazi, baš zahvaljujući primeni dermoskopije. Dermoskopskim pregledom mladeža postavljamo sumnju na postojanje melanoma, dok se precizna dijagnoza postavlja histopatološkom analizom mladeža, koji je hirurški uklonjen.

Mladeži – Savetuje se, da se dermoskopski pregled mladeža, obavlja jednom godišnje, zbog sve veće učestalosti tumora kože i štetnog dejstva UV zračenja. 
Osobe koje imaju veliki broj mladeža na telu, više od 50, oni koji imaju atipične mladeže ili ličnu i porodičnu anamnezu o postojanju melanoma, moraju raditi dermoskopiju češće, na 6 do 12 meseci.
Takođe je bitno da svaka osoba obavlja samopregled mladeža, ako uoči promene u boji, ivicama, veličini mladeža, potrebno je da obavi dermoskopski pregled.
Dermoskopijom se mogu otkriti i razlikovati seboroične keratozehemangiomibazocelularni karcinomidermatofibromi i druge kožne promene.

dermoskopija
dermoskopija
dermoskopija
dermoskopija

Za koje mladeže je neophodna dermoskopija?

Dermoskopija je potrebna za svaki mladež koji menja svoj oblik, boju i veličinu. 
Dermoskopsko praćenje je neophodno u slučaju pojave asimetrije na mladežu, nepravilnih, nareckanih ivica, kao i pojave više od 2 različite boje na mladežu: braon, crne, plave i crvene.
Rizični mladeži su svi oni koji brzo rastu i menjaju se, a zahtevaju dermoskopiju, hirurško uklanjanje uz patohistološku analizu.

Zašto je potrebno dermoskopsko praćenje nekih mladeža?

Postoje mladeži koji imaju atipičan izgled, ali nemaju jasne dermoskopske karakteristike melanoma. Kod takvih mladeža je potrebno dermoskopsko prećenje tokom određenog vremenskog perioda. Upoređivanjem dermoskopskih slika mladeža za 3, 6 ili 9 meseci, dermatolog uočava da li je došlo do stabilizacije mladeža ili je potrebno mladež ukloniti hirurški sa patohistološkom analizom.

Šta je dermoskopska mapa?

Dermoskopska mapa je dermoskopski pregled svih mladeža na telu, slikanje, obeležavanje i čuvanje dermoskopskih slika mladeža. Posle određenog vremenskog perioda, mladeži se mogu ponovo slikati, upoređivati i na taj način adekvatno pratiti. Dermoskopsko mapiranje se savetuje za sve ljude, a naročito za one sa velikim brojem mladeža, više od 50, za one koji imaju atipične mladeže, koji su se puno izlagali suncu ili imaju anamnezu o postojanju karcinoma u porodici.

Kada je dermoskopija potrebna deci?

Deca koja imaju urođene kongenitalne mladeže, naročito one promera većeg od 10 cm, treba da ih redovno dermoskopski prate. Kod dece je potrebna dermoskopija mladeža koji brzo rastu i menjaju se, kao i za nepigmentovane ružičaste promene koje brzo rastu.

Novosti / Blog / Informacije

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Koža je najveći organ našeg tela i pored zaštitne uloge koju ima prema spoljnoj sredini ona ima veliku …

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 pranje ruku je postalo rutina koja se sprovodi mnogo češće od ranije navike “pre i posle jela”. Pojačanom …

Uticaj-zagadjenja-na-kozu

Uticaj zagađenja na kožu

Uticaj zagađenja na kožu je značajan i smatra se da zagađenje nosi odgovornost za 3,5 miliona smrti širom sveta svake godine. Dobro je poznat uticaj …

Dermatim - Mezoterapija i lipoliza popust mart 2021. 20%

Mezoterapija i Lipoliza – 20% popusta u martu 2021.

U Ordinaciji Dermatim do 31. marta 2021. traje akcija za tretmane – Lipoliza i Mezoterapija a popust je 20% za sve tretmane. Mezoterapija se pokazala …

Skin - Face

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, ušne školjke, grudnu kost, središnji deo leđa, genitalije. …

Ageing - Skin care Dermatim

AKCIJA: 20% popusta na PRP

Od 15. do 28. februara u Ordinaciji Dermatim traje akcija na PRP tretman uz 20 posto popusta. Tretman sopstvenom plazmom omogućava brzu regeneraciju tkiva, stimulaciju …

Tattoo uklanjanje tetovaze Dermatim

Komplikacije tetovaža

Komplikacije tetovaža nisu česte ali ponekada zahtevaju i višemesečno lečenje. Tetoviranje je proces ubacivanja trajnih ili privremenih boja u kožu. Sama reč potiče od reči …

TCA piling

FEBRUARSKA AKCIJA: 15% na TCA piling

U februaru smo za vas spremili popust na TCA piling. Za sve tretmane do 15. februara odobravamo popust od 15%. Hemijski pilinzi su medicinske procedure …

Scroll to Top