Genitalne ulceracije

Genitalne ulceracije su plitke ranice koje nastaju na sluzokoži genitalnog predela kod muškaraca i žena.
Najčešće se uzročnici genitalnih ranica prenose polnim putem a to su: genitalni herpes, sifilis ili sankroid.
Genitalne ranice mogu biti izazvane i drugim oboljenjima koje ne spadaju u polno prenosive: kandidijaza, skabijes, bakterijske infekcije, genitalne traume ili Behcetova bolest.

Genitalni herpes

Genitalne ulceracije su najvećim delom, u 70% slučajeva izazvane Herpes simplex virusom tip 1 ili tip 2. Herpesne ranice se mogu javiti prvi put, kao primarna infekcija na genitalijama u vidu crvenila, grupisanih mehurića, malih ranica. Ranice prolaze za 5 do 14 dana, a mogu biti prisutni bol, svrab i otok limfnih žlezda.

Rekurentni genitalni herpes predstavlja ponovnu pojavu genitalnih ranica, koje nastaju aktivacijom virusa koji doživotno zaostaje u sakralnim ganglionima. Pojavljuje se crvenilo, grupisani mehurići i bolne ranice.
Lečenje genitalnog herpesa sprovodi se uzimanjem antivirusnog leka – aciklovira. 
Genitalni herpes se može dokazati otkrivanjam antitela na herpes virus tip 1 i tip 2.

Sifilis

Početna promena kod sifilisa jeste ulceracija – ranica na genitalijama, koja nastaje na mestu prodora bakterije Treponeme palidum.
Ulceracija kod sifilisa čini oko 10 do 20% svih genitalnih ulceracija. Ona nastaje prosečno oko 21. dana nakon infekcije. Tvrdi sankr ili ulceracija kod sifilisa je okrugla, oštrih ivica i čvrstog dna. Okolina nije crvene boje i bezbolna je.
Zajedno sa ulceracijom nastaje i otok regionalnih limfnih čvorova koje su tvrde, odvojene i elastične.
Dijagnostika se sprovodi otkrivanjem postojanja antitreponemskih i antikardiolipinskih antitela, koja se javljaju 3 nedelje nakon pojave ulceracije.
Lečenje se sprovodi antibiotskom terapijom.

Sankroid

Sankroid izaziva bacil Hemofilus ducray, kada se u genitalnoj regiji pojavljuju brojne ranice, 3 do 7 dana nakon infekcije. 
Ove ranice imaju dno pokriveno gnojnim sadržajem, nazubljenih ivica i lako krvare. Okolna koža je upaljena, crvena, a gnojnom upalom zahvaćeni su limfni čvorovi koji omekšavaju, zahvataju kožu i izlivaju sadržaj na površinu.
Dijagnoza se postavlja izolacijom bacila, a leči se antibioticima.

Genitalna kandidijaza

Genitalna kandidijaza može biti uzročnik pojave zapaljenja sa sitnim mehurićima, koji pucaju i ostavljaju ranice u genitalnoj regiji. Ranice su veoma plitke, erodovane površine koje vlaže, a okolna koža je jarko crvene boje. Postoji intenzivan osećaj svraba. Dijagnoza se može potvrditi izolacijom Candide albikans, a leči se lokalno antibioticima.

Bakterijske ulceracije

Bakterije kao sto su Stafilococus aureus, Streptococus piogenes i drugi gram negativni mikrorganizmi mogu biti uzročnici genitalnih infekcija i ulceracija. Prisutno je crvenilo, sekrecija i plitke ulceracije.
Dijagnozu postavljamo izolacijom bakterija, sprovodi se antibiotska terapija.

Behcetova bolest

Behcetova bolest je sistemsko oboljenje koje se karakteriše pojavom genitalnih ulceracija, veoma bolnih sa nekrotičnim dnom. Oboljenje ima i ostale sistemske manifestacije, a ranice se leče lokalno kortikosteroidima.

Ostala dermatološka oboljenja takođe mogu biti uzročnici genitalnih ulceracija: Lichen sclerosus et atrophicus, genitalna psorijaza, jer osnovno oboljenje dovodi do istanjenja sluznice koja zatim stvara ulceracije.

Novosti / Blog / Informacije

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Koža je najveći organ našeg tela i pored zaštitne uloge koju ima prema spoljnoj sredini ona ima veliku …

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 pranje ruku je postalo rutina koja se sprovodi mnogo češće od ranije navike “pre i posle jela”. Pojačanom …

Uticaj-zagadjenja-na-kozu

Uticaj zagađenja na kožu

Uticaj zagađenja na kožu je značajan i smatra se da zagađenje nosi odgovornost za 3,5 miliona smrti širom sveta svake godine. Dobro je poznat uticaj …

Dermatim - Mezoterapija i lipoliza popust mart 2021. 20%

Mezoterapija i Lipoliza – 20% popusta u martu 2021.

U Ordinaciji Dermatim do 31. marta 2021. traje akcija za tretmane – Lipoliza i Mezoterapija a popust je 20% za sve tretmane. Mezoterapija se pokazala …

Skin - Face

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, ušne školjke, grudnu kost, središnji deo leđa, genitalije. …

Ageing - Skin care Dermatim

AKCIJA: 20% popusta na PRP

Od 15. do 28. februara u Ordinaciji Dermatim traje akcija na PRP tretman uz 20 posto popusta. Tretman sopstvenom plazmom omogućava brzu regeneraciju tkiva, stimulaciju …

Tattoo uklanjanje tetovaze Dermatim

Komplikacije tetovaža

Komplikacije tetovaža nisu česte ali ponekada zahtevaju i višemesečno lečenje. Tetoviranje je proces ubacivanja trajnih ili privremenih boja u kožu. Sama reč potiče od reči …

TCA piling

FEBRUARSKA AKCIJA: 15% na TCA piling

U februaru smo za vas spremili popust na TCA piling. Za sve tretmane do 15. februara odobravamo popust od 15%. Hemijski pilinzi su medicinske procedure …

Scroll to Top