Hlamidija

Hlamidija-Chlamidia trachomatis je čest uzročnik infekcije urogenitalnih organa kod oba pola, najčešće uretritisa kod muškaraca i cervicitisa kod žena. Hlamidija se prenosi polnim putem i uzročnik je skoro polovine uretritisa koji se završavaju sterilitetom. 

Hlamidija je uzročnik koji živi unutar ćelija genitalne sluznice, po svojim karakteristikama je klasifikovana između bakterija i virusa. Imunološki odgovor našeg organizma na prisustvo hlamidije može biti veoma slab.
Zato su simptomi infekcije blagi i često asimptomatski, u vidu pojačanog providnog iscedka iz uretre ili vagine, bez mirisa.
Kod žena infekcija hlamidijom takođe daje blage i diskretne simptome, tačkasto krvarenje između ciklusa ili nakon odnosa. Samo 10% pacijenata oseća bolove u maloj karlici.

Pošto infekcija hlamidijom dugo ostaje nedijagnostifikovana i nelečena, ona tokom vremena dovodi do hroničnih zapaljanja u maloj karlici. Hlamidija je najčešći uzročnik steriliteta kod žena ili razlog nastanka vanmateričnih trudnoća.
Za postavljanje dijagnoze potrebno je uraditi duboke uretralne briseve kod muškaraca, a kod žena briseve grlića materice. 

Početna infekcija se lako leči antibioticima, a najčešće se kombinuju dva antibiotika u trajanju od 2 nedelje. Potrebno je sprovesti lečenje kod oba partnera, sa izbegavanjem odnosa tokom terapije.

Uretritis i cervicitis uzrokovan hlamidijom

Ovaj uretritis najčešće izaziva Hlamidija serotipa D i E. Najčešće polno prenosive bolesti današnjice su upravo genitalne infekcije hlamidijom. Prenose se polnim putem, ali je moguće i perinatalno prenošenje. 

Inkubacija traje 1 do 3 nedelje od infekcije do pojave prvih simptoma. Može se javiti otežano mokrenje, svrab, peckanje, crvenilo na otvoru uretre sa sluzavim, providnim sekretom ujutru pre mokrenja.

Klinička slika može biti veoma blaga i neprimetna. Kod žena je infekcijom najčešće zahvaćen grlić materice, odakle se infekcija može širiti naviše, dovodeći do upale jajovoda i razvoja sekundarnog steriliteta.

Dijagnoza se postavlja labaratorijskom izolacijom Hlamidije trahomatis. Leče se oba partnera propisanom antibiotskom terapijom.

Uretritis i cervicitis uzrokovan mikoplazmama

Uzročnici ovih uretritisa su Mikoplazma hominis i Ureaplazma urealitikum
Inkubacija traje oko 10-tak dana, ali može trajati i mesec i po dana.
Daju simptome koji su slični uretritisima izazvanim hlamidijom, ali mogući su i simptomi cervicitisa, upale male karlice i prostate. Dovode se u vezu sa neplodnošću, Rajterovim sindromom i reumatoidnim artritisom.

Razvoj imuniteta kod ovih infekcija nisu dovoljno razjašnjeni, tako da se mogu naći i kod nekih zdravih osoba.
Lečenje se sprovodi ako postoje simptomi, odgovarajućom antibiotskom terapijom.

Novosti / Blog / Informacije

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Koža je najveći organ našeg tela i pored zaštitne uloge koju ima prema spoljnoj sredini ona ima veliku …

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 pranje ruku je postalo rutina koja se sprovodi mnogo češće od ranije navike “pre i posle jela”. Pojačanom …

Uticaj-zagadjenja-na-kozu

Uticaj zagađenja na kožu

Uticaj zagađenja na kožu je značajan i smatra se da zagađenje nosi odgovornost za 3,5 miliona smrti širom sveta svake godine. Dobro je poznat uticaj …

Dermatim - Mezoterapija i lipoliza popust mart 2021. 20%

Mezoterapija i Lipoliza – 20% popusta u martu 2021.

U Ordinaciji Dermatim do 31. marta 2021. traje akcija za tretmane – Lipoliza i Mezoterapija a popust je 20% za sve tretmane. Mezoterapija se pokazala …

Skin - Face

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, ušne školjke, grudnu kost, središnji deo leđa, genitalije. …

Ageing - Skin care Dermatim

AKCIJA: 20% popusta na PRP

Od 15. do 28. februara u Ordinaciji Dermatim traje akcija na PRP tretman uz 20 posto popusta. Tretman sopstvenom plazmom omogućava brzu regeneraciju tkiva, stimulaciju …

Tattoo uklanjanje tetovaze Dermatim

Komplikacije tetovaža

Komplikacije tetovaža nisu česte ali ponekada zahtevaju i višemesečno lečenje. Tetoviranje je proces ubacivanja trajnih ili privremenih boja u kožu. Sama reč potiče od reči …

TCA piling

FEBRUARSKA AKCIJA: 15% na TCA piling

U februaru smo za vas spremili popust na TCA piling. Za sve tretmane do 15. februara odobravamo popust od 15%. Hemijski pilinzi su medicinske procedure …

Scroll to Top