Impetigo

Impetigo je zarazna, površna bakterijska infekcija kože koju mogu izazvati dve bakterije: beta hemolitički streptokok grupe A i zlatni stafilokok.

impetigo na usnama
impetigo na usnama

Koji su simptomi impetiga?

Oboljenje se najčešće javlja kod dece predškolskog uzrasta, na mestu povrede ili ujeda insekta, posebno kod čestih kontakata među njima (vrtići i sl.). Impetigo se može javiti i kod odraslih, a nastanku infekcije pogoduju različita oštećenja kože, postojanje ekcema, ujed insekta, opekotine i slično.

Pojavljuje se na licu i ekstremitetima u vidu crvenila na kojem se formira plik, koji brzo prelazi u gnojanicu koja brzo puca i sasušuje se u medno žutu ili mrku krastu.

Promene se periferno brzo šire i pojavljuju nove, a po otpadanju krasti ne ostaju ožiljci. Dete se dobro oseća, nema opštih znakova infekcije. Kod težih slučajeva može doći do uvećanja regionalnih limfnih žlezda, a veoma retka komplikacija kod raširene streptokokne infekcije je akutni glomerulonefritis.

Kako se dijagnostikuje i leči impetigo?

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda i potvrđuje uzimanjem brisa.

Neophodno je nežno pranje kože toplom vodom i sapunom, kako bi se zaustavilo širenje infekcije, kao i nanošenje antibiotskih masti bar dva puta dnevno. Ukoliko su promene rasprostranjene, kao i kod onih koje ne reaguju na lokalnu terapiju, daju se i sistemski antibiotici. 

Pravilnom terapijom i sprovedenim higijenskim merama impetigo se povlači za nedelju, dve.
S obzirom da je u pitanju zarazno oboljenje potrebno je povesti računa o širenju bolesti unutar kolektiva i porodice, a nekada i tražiti hronične nosioce odgovornog mikroorganizma.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top