Impetigo

Impetigo je zarazna, površna bakterijska infekcija kože koju mogu izazvati dve bakterije: beta hemolitički streptokok grupe A i zlatni stafilokok.

impetigo na usnama
impetigo na usnama

Koji su simptomi impetiga?

Oboljenje se najčešće javlja kod dece predškolskog uzrasta, na mestu povrede ili ujeda insekta, posebno kod čestih kontakata među njima (vrtići i sl.). Impetigo se može javiti i kod odraslih, a nastanku infekcije pogoduju različita oštećenja kože, postojanje ekcema, ujed insekta, opekotine i slično.

Pojavljuje se na licu i ekstremitetima u vidu crvenila na kojem se formira plik, koji brzo prelazi u gnojanicu koja brzo puca i sasušuje se u medno žutu ili mrku krastu.

Promene se periferno brzo šire i pojavljuju nove, a po otpadanju krasti ne ostaju ožiljci. Dete se dobro oseća, nema opštih znakova infekcije. Kod težih slučajeva može doći do uvećanja regionalnih limfnih žlezda, a veoma retka komplikacija kod raširene streptokokne infekcije je akutni glomerulonefritis.

Kako se dijagnostikuje i leči impetigo?

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda i potvrđuje uzimanjem brisa.

Neophodno je nežno pranje kože toplom vodom i sapunom, kako bi se zaustavilo širenje infekcije, kao i nanošenje antibiotskih masti bar dva puta dnevno. Ukoliko su promene rasprostranjene, kao i kod onih koje ne reaguju na lokalnu terapiju, daju se i sistemski antibiotici. 

Pravilnom terapijom i sprovedenim higijenskim merama impetigo se povlači za nedelju, dve.
S obzirom da je u pitanju zarazno oboljenje potrebno je povesti računa o širenju bolesti unutar kolektiva i porodice, a nekada i tražiti hronične nosioce odgovornog mikroorganizma.

Novosti / Blog / Informacije

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Scroll to Top