Keloidi

Keloidi su ožiljci koji nastaju zbog prekomernog stvaranja, bujanja vezivnog tkiva i kolagenih vlakana u toku zarastanja rana ili nakon povreda. Keloidi su crveni ožiljci, izdignuti, tvrdi, često svrbe. Ovi ožiljci se ne nalaze samo na mestima oštećenja tkiva, već prelaze granice rane, šire se na okolno tkivo.

Za razliku od hipertrofičnih ožiljaka koji se nalaze na samoj rani, keloidni ožiljci se mogu prostirati daleko preko ivica povrede, nikada se ne smanjuju spontano.

Keloidi se češće javljaju kod žena u dobi od 20 – 30 godina, a nešto ređe nastaju kod dece i starijih. Najčešće se javljaju nakon hirurških intervencija, akni, posekotina, upalnih procesa, hemijskih povreda, opekotina i pirsinga. Pretpostavlja se da su zbog genetske predispozicije, neki ljudi skloni nastanku keloida i nakon beznačajnih povreda ili bez trauma kože.

Koje regije su sklone nastanku keloida?

Predeli kože koji su skloni nastanku keloida jesu ramena, grudi, leđa, ušne školjke i brada naročito u predelima vilice.

keloidi
keloidi
keloidi
keloidi

Kako se manifestuju keloidi?

Keloidi nastaju prekomernim bujanjem kolagenih vlakana u toku zarastanja rana, uvek preleze ivice povrede. Nepravilnog su oblika, tvrdi na dodir, sjajne površine i bez dlaka. Boja keloida najčešće je crvena, zbog stvaranja brojnih novih krvnih sudova. Mogu biti bolno osetljivi, a naročito je izražen neprijatan svrab. Nikada se ne povlače spontano, a često nakon tretmana imaju tendencu ponovnog vraćanja. Osobe koje imaju sklonost nastanku keloida ne bi trebalo da rade hirurške intervencije na predilekcionim regijama kože. Keloidi predstavljaju značajan estetski problem.

Kako se leče keloidi?

Lečenje keloida je medicinski i estetski izazov, upravo zbog njihovog nepredvidljivog ponašanja. Takođe, postoji mogućnost ponovnog vraćanja nakon tretmana. Lečenje keloida zavisi od njihove veličine i prethodnog odgovora na terapiju. Efekti lokalne terapije kortikosteroidima, silikonskim listićima, krioterepijama su veoma slabi. U našoj ordinaciji sa dobrim rezultatima primenjujemo sledeće metode:

Intraleziono ubrizgavanje kortikosteroida podrazumeva bezbolno ubrizgavanje kortikosteroida u predeo samog ožiljka. Aplikacija leka se sprovodi jedanput mesečno, može se ponavljati 3 do 4 puta do postizanja dobrih rezultata. Nakon tretmana keloidni ožiljak se spušta, postaje mekaniji, smanjuje se svrab i bolnost. 

VBeam Laser se može koristiti za keloide, samostalno ili u kombinaciji sa ubrizgavanjem kortikosteroida. Laser omogućava zatvaranje brojnih krvnih sudova, te tako sprečava sintezu kolagena i omogućava njegovu razgradnju. Nakon Vbeam lasera nestaje crvena boja keloida, bolnost se smanjuje. Vbeam laser omogućava remodeliranje kolagena u dermu, ožiljak na taj način omekšava. Može se raditi u razmacima od po mesec dana, a broj tretmana zavisi od starosti i boje keloida. Najbolji rezultati se postižu kombinacijom Vbeam lasera i intralezionim ubrizgavanjem kortikosteroida, kada se na najbolji način zaustavlja dalje bujanje kolagenog tkiva. 

Hirurško uklanjanje keloida se može raditi kod keloida koji ne reaguju na prethodno primenjenu terapiju. Nakon hirurške intervencije, tj. nakon skidanja konaca, neophodno je ubrizgavanje kortikosteroida radi sprečavanja ponovne pojave keloida.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top