Ksantelazme

Ksantelazme se javljaju u obliku žućkastih pločica, blago izdignutih iznad nivoa okolne kože. Smeštene su u predelu gornjih i donjih očnih kapaka, a najčešće u njihovim unutrašnjim uglovima.

Ksantelazme su lokalizovano nakupljanje masti i gigantskih penušavih ćelija, benigne prirode. Mogu predstavljati estetski problem koji se ne može prekriti šminkom. Javljaju se kod osoba oba pola, češće kod žena.

Ksantelazme – Uzroci nastanka

Ranije se smatralo da je povišen nivo holesterola i triglicerida jedini uzrok, ali je ustanovljeno da polovina osoba ima normalni lipidni status. Genetski faktor je glavni uzrok ksantelazmi kod osoba sa normalnim lipidnim statusom.
S obzirom da one ipak mogu biti udružene sa njihovim povišenih nivoom, savetuje se da osobe sa ksantelazmom provere nivoe lipida u krvi, da bi se pravovremeno korigovali.
Korekcijom lipida smanjuje se mogućnost njihovog ponovnog pojavljivanja.

ksentelazme
ksentelazme

Kako se uklanjaju ksantelazme?

Najefikasniji način uklanjanja je radiotalasima. Za razliku od laserskog tretmana, on je potpuno bezbedan za područje oko očiju. Najčešće je dovoljan jedan tretman, sem kada su veće i duboko smeštene. Kod većih ksantelazmi preporučuje se hirurško uklanjanje.

Kako izgleda tretman ksantelazmi?

Pre samog tretmana uklanjanja radiotalasima ubrizgava se lokalni anestetik. Zatim se pomoću radiotalasne omčice postepeno topi. Krastice su prisutne 7 do 10 dana nakon intervencije. Ožiljci ne nastaju, samo je kod većih promena moguće zaostajanje blage hipopigmentacije. 
Kod hirurškog uklanjanja, konci su prisutni oko 7 dana, nakon čega zaostaje neprimetna linija.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top