Ksantelazme

Ksantelazme se javljaju u obliku žućkastih pločica, blago izdignutih iznad nivoa okolne kože. Smeštene su u predelu gornjih i donjih očnih kapaka, a najčešće u njihovim unutrašnjim uglovima.

Ksantelazme su lokalizovano nakupljanje masti i gigantskih penušavih ćelija, benigne prirode. Mogu predstavljati estetski problem koji se ne može prekriti šminkom. Javljaju se kod osoba oba pola, češće kod žena.

Ksantelazme – Uzroci nastanka

Ranije se smatralo da je povišen nivo holesterola i triglicerida jedini uzrok, ali je ustanovljeno da polovina osoba ima normalni lipidni status. Genetski faktor je glavni uzrok ksantelazmi kod osoba sa normalnim lipidnim statusom.
S obzirom da one ipak mogu biti udružene sa njihovim povišenih nivoom, savetuje se da osobe sa ksantelazmom provere nivoe lipida u krvi, da bi se pravovremeno korigovali.
Korekcijom lipida smanjuje se mogućnost njihovog ponovnog pojavljivanja.

ksentelazme
ksentelazme

Kako se uklanjaju ksantelazme?

Najefikasniji način uklanjanja je radiotalasima. Za razliku od laserskog tretmana, on je potpuno bezbedan za područje oko očiju. Najčešće je dovoljan jedan tretman, sem kada su veće i duboko smeštene. Kod većih ksantelazmi preporučuje se hirurško uklanjanje.

Kako izgleda tretman ksantelazmi?

Pre samog tretmana uklanjanja radiotalasima ubrizgava se lokalni anestetik. Zatim se pomoću radiotalasne omčice postepeno topi. Krastice su prisutne 7 do 10 dana nakon intervencije. Ožiljci ne nastaju, samo je kod većih promena moguće zaostajanje blage hipopigmentacije. 
Kod hirurškog uklanjanja, konci su prisutni oko 7 dana, nakon čega zaostaje neprimetna linija.

Novosti / Blog / Informacije

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Scroll to Top