Lihen planus

Lichen planus je upalno recidivirajuće oboljenje koje može zahvatiti kožu, predeo poglavine, nokte i sluznicu. Najčešće se pojavljuje kod osoba srednjih godina.

Koji je uzrok nastanka Lihen planus?

Ovo je imunološko oboljenje, ali koji je razlog pokretanja takvog imuloškog procesa nije poznato. 
Postoji više mogućih okidača kao što su psihogeni faktori, stres i emocionalna napetost, virusne infekcije (hepatitis C), vakcina protiv gripa, unošenje nekih lekova kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (Brufen, Naproxen), kao i lekovi za srce, povišen krvni pritisak, artritits.

Lichen planus nije zarazan.

Koji su simptomi Lihen planus?

Na koži se lichen planus obično pojavljuje kao ljubičaste čvrste promene iznad ravni kože, najpre okruglog, a potom karakterističnog poligonalnog izgleda, ravne sjajne površine na kojima su prisutne tanke bele pruge (Wickhamove strije). Najčešće su praćene jakim svrabom. 

Mesta na kojima se najčešće pojavljuju su pregibne strane ručja, podlaktice, donji deo leđa, predeo pojasa, ali promene mogu da budu i generalizovane po koži čitavog tela izuzev lica. Za bolest je karakterističan pozitivan Kebnerov fenomen, tj. linijski raspored lihenskih promena usled češanja, kao i njihova pojava na mestima povrede. Posle izlečenja može ostati tamna pigmentacija.
Na ostalim regijama tela se ređe pojavljuju.

Od sluzokoža najčešće je zahvaćena sluzokoža usne (unutrašnja strana obraza i bočne strane jezika) i genitalna. Manifestuje se promenama beličastog čipkastog izgleda (Netz fenomen). Može doći do pojave površne ranice i atrofije zahvaćene sluzokože.

Na kosmatom delu glave su promene u vidu ružičastih plaža sa ljuspanjem nakon kojih ostaje gubitak dlaka sa atrofijom. Na noktima su promene u vidu uzdužnih brazda i razaranja nokatne ploče.

Kako se leči Lihen planus?

Dijagnoza se postavlja na osnovu izgleda, toka bolesti kao i histopatološkog nalaza.
Sprovodi se terapija koja ublažava svrab. To su kortikosteroidne masti. U opštoj terapiji ordiniraju se antihistaminici, sedativi, a po potrebi i kortikosteroidi i retinoidi.

Novosti / Blog / Informacije

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

Scroll to Top