Lihen planus

Lichen planus je upalno recidivirajuće oboljenje koje može zahvatiti kožu, predeo poglavine, nokte i sluznicu. Najčešće se pojavljuje kod osoba srednjih godina.

Koji je uzrok nastanka Lihen planus?

Ovo je imunološko oboljenje, ali koji je razlog pokretanja takvog imuloškog procesa nije poznato. 
Postoji više mogućih okidača kao što su psihogeni faktori, stres i emocionalna napetost, virusne infekcije (hepatitis C), vakcina protiv gripa, unošenje nekih lekova kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (Brufen, Naproxen), kao i lekovi za srce, povišen krvni pritisak, artritits.

Lichen planus nije zarazan.

Koji su simptomi Lihen planus?

Na koži se lichen planus obično pojavljuje kao ljubičaste čvrste promene iznad ravni kože, najpre okruglog, a potom karakterističnog poligonalnog izgleda, ravne sjajne površine na kojima su prisutne tanke bele pruge (Wickhamove strije). Najčešće su praćene jakim svrabom. 

Mesta na kojima se najčešće pojavljuju su pregibne strane ručja, podlaktice, donji deo leđa, predeo pojasa, ali promene mogu da budu i generalizovane po koži čitavog tela izuzev lica. Za bolest je karakterističan pozitivan Kebnerov fenomen, tj. linijski raspored lihenskih promena usled češanja, kao i njihova pojava na mestima povrede. Posle izlečenja može ostati tamna pigmentacija.
Na ostalim regijama tela se ređe pojavljuju.

Od sluzokoža najčešće je zahvaćena sluzokoža usne (unutrašnja strana obraza i bočne strane jezika) i genitalna. Manifestuje se promenama beličastog čipkastog izgleda (Netz fenomen). Može doći do pojave površne ranice i atrofije zahvaćene sluzokože.

Na kosmatom delu glave su promene u vidu ružičastih plaža sa ljuspanjem nakon kojih ostaje gubitak dlaka sa atrofijom. Na noktima su promene u vidu uzdužnih brazda i razaranja nokatne ploče.

Kako se leči Lihen planus?

Dijagnoza se postavlja na osnovu izgleda, toka bolesti kao i histopatološkog nalaza.
Sprovodi se terapija koja ublažava svrab. To su kortikosteroidne masti. U opštoj terapiji ordiniraju se antihistaminici, sedativi, a po potrebi i kortikosteroidi i retinoidi.

Novosti / Blog / Informacije

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Uticaj-zagadjenja-na-kozu

Uticaj zagađenja na kožu

Uticaj zagađenja na zdravlje je značajan. Ipak retko se misli u kojoj meri zagađenje utiče na izgled i zdravlje kože.

Dermatim - Mezoterapija i lipoliza popust mart 2021. 20%

Mezoterapija i Lipoliza – 20% popusta u martu 2021.

U Ordinaciji Dermatim do 31. marta 2021. traje akcija za tretmane – Lipoliza i Mezoterapija a popust je 20% za sve tretmane. Mezoterapija se pokazala …

Skin - Face

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, grudnu kost…

Scroll to Top