Moluske bradavice

Bradavice moluske ili Moluscum contagiosum je virusno, zarazno oboljenje, u vidu beličastih papula koje se češće javljaju kod dece i mladih. Mogu se pojaviti kod odraslih osoba, tada predstavljaju seksualno prenosivo oboljenje.

Moluske bradavice su izazvane virusom iz grupe Poxvirusa. Virus se može preneti direktnim kontaktom ili putem vode iz bazena. Bradavice se pojavljuju 2 nedelje do 6 meseci posle kontakta sa virusom, a mogu zahvatiti bilo koji deo tela. Kod odraslih su najčešće lokalizovane u predelu pubisa i genitalijama, a prenose se polnim putem.

Sklonost ka nastanku ovih bradavica imaju osobe sa atopijskim dermatitisom i padom imuniteta.

Klinička slika – Moluska bradavica

Moluske bradavice se karakterišu pojavom glatkih papula veličine 2 do 5mm boje normalne kože, beličaste ili ružičaste. Karakteristično je postojanje centralnog udubljenja. Mogu biti veoma brojne i najčešće se kod dece nalaze na licu, trupu, ekstremitetima, a kod odraslih na genitalijama ili butinama.
Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, ređe je za postavljanje dijagnoze potrebna biopsija promena.

moluska bradavica
moluska bradavica

Tok i prognoza oboljenja

Ovo je virusno oboljenje koje se prenosi kontaktom, ima tendenciju širenja. Takođe je moguće spontano povlačenje promena. Ukoliko se promene ubrzano šire, neophodno je lečenje.

Lečenje bradavica

Za uklanjanje bradavica mogu se koristiti radiotalasi, oštra kireta ili tečni azot. Lokalno u vidu krema mogu se koristiti keratolitici, retinoidi ili imiquimod koji deluju dosta iritabilno na kožu.

Novosti / Blog / Informacije

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Scroll to Top