Moluske bradavice

Bradavice moluske ili Moluscum contagiosum je virusno, zarazno oboljenje, u vidu beličastih papula koje se češće javljaju kod dece i mladih. Mogu se pojaviti kod odraslih osoba, tada predstavljaju seksualno prenosivo oboljenje.

Moluske bradavice su izazvane virusom iz grupe Poxvirusa. Virus se može preneti direktnim kontaktom ili putem vode iz bazena. Bradavice se pojavljuju 2 nedelje do 6 meseci posle kontakta sa virusom, a mogu zahvatiti bilo koji deo tela. Kod odraslih su najčešće lokalizovane u predelu pubisa i genitalijama, a prenose se polnim putem.

Sklonost ka nastanku ovih bradavica imaju osobe sa atopijskim dermatitisom i padom imuniteta.

Klinička slika – Moluska bradavica

Moluske bradavice se karakterišu pojavom glatkih papula veličine 2 do 5mm boje normalne kože, beličaste ili ružičaste. Karakteristično je postojanje centralnog udubljenja. Mogu biti veoma brojne i najčešće se kod dece nalaze na licu, trupu, ekstremitetima, a kod odraslih na genitalijama ili butinama.
Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, ređe je za postavljanje dijagnoze potrebna biopsija promena.

moluska bradavica
moluska bradavica

Tok i prognoza oboljenja

Ovo je virusno oboljenje koje se prenosi kontaktom, ima tendenciju širenja. Takođe je moguće spontano povlačenje promena. Ukoliko se promene ubrzano šire, neophodno je lečenje.

Lečenje bradavica

Za uklanjanje bradavica mogu se koristiti radiotalasi, oštra kireta ili tečni azot. Lokalno u vidu krema mogu se koristiti keratolitici, retinoidi ili imiquimod koji deluju dosta iritabilno na kožu.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top