Opadanje i gubitak kose

Lepa kosa je jedna od najvažnijih socioloških i psiholoških karakteristika svakog čoveka.
Koren naše dlake se svakodnevno obnavlja i raste. Normalno je da dnevno ispadne od 50-100 dlaka, da bi folikul dlake započeo stvaranje nove dlake. Ukoliko je broj dlaka koji dnevno ispada veći od tog broja, potrebno je obratitii pažnju na problem koji izaziva njen povećeni gubitak.

Koji su ciklusi rasta kose?

Kosa raste u ciklusima, a svaki folikul dlake je nezavisan u tom ciklusu:
* Anagena faza je faza aktivnog rasta dlake, traje oko 5 godina
* Katagena faza je kratka faza, nekoliko dana, kada prestaje rast dlake
* Telogena faza je faza mirovanja u kojoj dlaka ispada iz korena, traje oko 3 meseca

Normalno je da se na koži poglavine oko 85-90% dlaka nalazi u anagenoj fazi, a oko 10- 15% dlaka u telogenoj fazi, kada ona na kraju ispada.

Koji su uzroci opadanja kose?

Uzroci opadanja kose mogu biti različiti, a radi se o poremećajima unutar organizma koji utiču na koren dlake. Oko 20% ljudi ima sezonsko opadanje kose, najčešće tokom septembra i oktobra, koje je uzrokovano navedenim ciklusima u rastu dlake.

Fiziološko, prirodno opadanje kose nastaje nakon porođaja, kada dolazi do pada visokog nivoa hormona koji se održavao tokom trudnoće. Može doći do značajnog opadanja kose, ali se stanje uvek u potpunosti oporavlja.

Često je pojačano opadanje kose izazvano nedostatkom gvožđa i feritina u organizmu. Nakon supstitucione terapije, opadanje prestaje, a volumen kose se vraća. Oboljenja štitne žlezde, sa hormonskim poremećajima, bilo povećanje ili sniženje hormona, jako utiču na ispadanje dlake.

Nedostatak nutritivnih faktora, naročito proteina zbog rigoroznih dijeta, kojima se mlade devojke izlažu, jeste uzrok čak i nepovratnog gubitka kose. Takođe, nedostatak oligoelemenata, bakra, cinka i ostalih može podsticati opadanje kose.

Kod žena kod kojih postoji sindrom policističnih jajnika, opadanje kose izazvano je viškom androgenih hormona, pa je proređenje kose po muškom tipu – Androgena alopecija. Androgeni hormoni utiču na minijaturizaciju dlake, koja postaje sve tanja pa se stiče utisak značajne proređenosti u predelu temena i zalistaka. Ukoliko se na vreme započne terapija, proces se može zaustaviti i delimično poboljšati.

U toku menopauze kod žena, takođe, zbog hormonskog disbalansa dolazi do opadanja i proređenja kose.
Uzimanje različitih lekova može biti uzrok opadanja kose: betablokatora, antihipertenziva, oralnih kontraceptiva, retinoida, antikoagulanasa. Citostatici mogu dovesti do privremene potpune ćelavosti, koja se oporavlja.

Tri meseca nakon značajnog emotivnog stresa ili hiruške intervencije i teže bolesti, zaustavlja se faza rasta dlake i ona može značajno da ispada. Nakon otklanjanja stresnih faktora, kosa se u potpunosti oporavlja.

Stalno vezivanje kose, zatezanje u konjskom repu, grubo dugotrajno češljanje dovodi do mehaničkog oštećenja folikula i ispadanja kose.

Kako sprečiti opadanja kose?

Ukoliko se pojavi pojačano opadanje i proređivanje kose neophodno je javiti se dermatologu.
Pravovremenom primenom terapije proces se može zaustaviti, a folikul dlake stimulisati na rast.
U terapiji se primenjuju hormoni, gvožđe, oligoelementi, minerali. Neophodno je lečiti osnovno oboljenje.
Lokalno se prepisuje Minoxidil 2% ili 5% losion, a šamponi su uglavnom manje efikasni. 

U savremenoj terapiji sve više se koriste PRP tretmani za stimulaciju rasta kose.  
O PRP tretmanima kose možete pročitati ovde.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top