Opekotine

Opekotine su termičke povrede kože koje se karakterišu crvenilom, otokom, pečenjem i bolom, izazvane dejstvom visoke temperature. Najniža temperatura koja može izazvati opekotinu je 40°C do 45°C. 
Opekotine su najčešće izazvane vrelim tečnostima, hemijskim supstancijama (bazama i kiselinama), električnom energijom, plamenom i prekomernim sunčanjem. 
Toplotna energija dovodi do smrti ćelija kože uz oslobađanje histamina, prostaglandina i drugih supstancija koje izazivaju gubitak tečnosti, elekrolita i poremećaj cirkulacije.

Klasifikacija opekotina

Klasifikacija opekotina se vrši na osnovu procenta opečene površine (pravilo devetke), dubine, lokalizacije i opšteg stanja opečenog:
1. Opekotine I stepena i IIa stepena su površne i uglavnom spontano epitelizuju bez ožiljaka. Javlja se crvenilo, laki otok, bol koji se povlače za 7 do 14 dana. Ove opekotine se mogu lečiti ambulantno, a zahtevaju posebnu pažnju ako se nalaze na licu, predelima oko zglobova, genitalijama i ako zahvataju više od 10% površine tela.
2. Opekotine IIb stepena spadaju u duboke, retko spontano epitelizuju i neophodno je hiruško lečenje. Na koži su prisutni mehurovi, crvenilo, bol, vlaženje zbog izlivanja limfe. Zbog oštećenja dubljeg sloja kože, produžen je proces zarastanja, postoji veća mogućnost nastanka infekcije, stvaranja ružnih ožiljaka na koži. Nekada je neophodno presađivanje kože sa drugih delova tela.
3. Opekotine III stepena su duboke opekotine koje zahvataju celu debljinu kože i potkožnog tkiva, nekada do kostiju, sa poremećajem opšteg stanja, nastanakom šoka. Predstavljaju urgentno stanje i zahtevaju hiruško lečenje, nadoknadu tečnosti i elektrolita. Koža može biti ugljenisana, tamno braon boje, izdignuta.

Kako ukazati prvu pomoć kod opekotina?

Blagovremeno i pravilno pružena prva pomoć kod opekotina ima veliki uticaj na dalji tok oporavka. 
Neophodno je brzo ukloniti uzrok opekotine. 
Opečena površina se treba hladiti vodom, temperature 20°C tokom 15 do 30 min. Sa opečenog dela ukloniti odeću.
Pogrešno je koristiti led, narodne lekove, ulja, masti, koji dovode do još većeg oštećenje tkiva. 

Hemijske opekotine ispirati vodom 30 min., a naročito opekotine oko očiju. Kod hemijskih opekotina se mogu primeniti antidoti, neutralizatori – ukoliko je opekotina izazvana kiselinom, držati nekoliko sati gazu natopljenu rastvorom sode bikarbone.
Ukoliko je opekotina izazvana bazama, kaustičnim sodama, primeniti obloge 1% rastvora sirćetne kiseline.
Zaštititi opečenu površinu sterilnom gazom ili čistom tkaninom. Povređenom dati da pije dosta tečnosti i analgetike za bolove, 
po potrebi. 

Nakon ukazane prve pomoći, pacijent se leči ambulantno ili bolnički u zavisnosti od stepena opekotine i procenta zahvaćene površine kože.

Kakva je terapija opekotina?

Sve opekotine bez obzira na dubinu i veličinu koje se nalaze na licu, predelu zglobova, šakama, stopalima, genitalijama zahtevaju stručnu medicinsku pomoć. 
Kod svih hemijskih opekotina bilo kog stepena, zbog potrebe dugotrajne primene antidota, potrebna je hospitalizacija.
Ukoliko su opekotine veće od površine šake ili trećeg stepena sa belom ili ugljenisanom kožom, leče se hiruški na plastičnoj hirurgiji. Svi pacijenti sa poremećajem opšteg stanja, stanja šoka, kašlja, otežanog disanja se moraju javiti lekarima.

Površne opekotine nakon ukazane prve pomoći se pokrivaju sterilnim gazama da bi se sprečila infekcija povređenog dela.
Sve vreme se koriste antibiotske masti i kreme za podsticanje epitelizacije kože. Antitetanusna zaštita je obavezna, a sistemski antibiotici se daju ako dođe do komplikacija i infekcije.

Kako se tretiraju ožiljci od opekotina?

Nakon zarastanja kože posle opekotina mogu zaostati ružni, neravnomerno popunjeni ožiljci. Kod površnih opekotinamogu nakon epitelizacije, zaostati samo braon prebojene fleke koje se uspešno mogu ukoniti Q-switch laserom u našoj ordinaciji. Ružni ožiljci od opekotina se veoma uspešno tretiraju frakcionisanim CO2 laserom, kada se posle nekoliko tretmana postiže popunjavanje oštećenog tkiva kolagenom.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top