Pege, lentigo i fleke

Pege su kružne, smeđe, oštro ograničene tačkice, promera do 5 mm koje se nalaze na koži koja je izložena suncu. Najčešće se viđaju na obrazima, nosu, rukama i ramenima, kod osoba svetle puti. Prilikom izlaganja suncu, pege dobijaju tamniju boju, broj im se povećava, a zimi blede i manje su primetne.

Pege nastaju na koži kao posledica genetske predispozicije i zbog izlaganja sunčevim zracima. Naročito su prisutne kod osoba sa plavom ili crvenom kosom, svetlim očima i svetlom kožom. Boja pega može da varira od svetlo smeđe do tamno mrke boje.

Koji je uzrok nastanka pega?

Pege se stvaraju na delovima kože koja je izložena suncu, zbog povećane proizvodnje pigmenta melanina na pojedinačnim mestima. Kod pega nije povećan broj melanocita-ćelija koje proizvode pigment melanin. 
One su više posledica neravnomerne raspodele melanina u koži. Korišćenjem krema sa zaštitnim faktorima i izbegavanje izlaganja suncu, može se znatno smanjiti pojava pega.

fleke na licu pre i posle tretmana atv laserom
fleke na licu pre i posle tretmana atv laserom

Koje vrste pega postoje?

Možemo razlikovati 2 osnovna tipa pega:
– Obične pege – Lentigo simplex – pojavljuju se u detinjstvu zbog genetske predispozicije, jasno ograničene, smeđe tačkice.
– Staračke pege – Lentigo solaris – fleke koje nastaju na koži koja je hronično oštećena od sunca, nepravilnih ivica, tamnije boje i većeg promera.

Šta su to staračke fleke?

Staračke fleke-Lentigo solaris su promene svetlo ili tamno mrke boje, promera 1mm-1cm, nepravilnih ivica. Češće se javljaju kod starijih osoba na delovima kože koja su se dugotrajno izlagala suncu, ali i kod mlađih osoba posle dužeg korišćenja solarijuma.
Najčešće se viđaju na koži ruku, nadlanicama, kao i na licu. Kod lentigo fleka u koži se nalazi povećan broj melanocita, ćelija koje produkuju pigment.

Seboroične keratoze su braonkaste, izdignute, koricom prekrivene promene koje se javljaju kod starijih ljudi na istim mestima kao i lentigo fleke. Različitih su boja, od svetlo smeđe do crne.
Često seboroične keratoze počinju kao lentigo fleke, koje postepeno rastu i izdižu se iznad nivoa kože.
Keratoze izgledaju kao nalepljene na površini kože, voštanog masnog izgleda, a kasnije tokom rasta dobijaju grubu, bradavičastu površinu. Kod svake osobe posle 40. godine života može se naći nekoliko seboroičnih keratoza.

staračke fleke na ruci
staračke fleke na ruci

Koji su poremećaji udruženi sa lentigo flekama?

Genetska predispozicija je veoma važan faktor koji utiče na razvoj pega, a takođe i tip kože kod osobe. Kod jednojajčanih blizanaca prisutan je potpuno podjednak broj pega, utvrđeno je brojnim istraživanjima, što nije slučaj kod dvojajčanih blizanaca.

Kod genetski uslovljene bolesti Peutz-Jegersovog sindroma, prisutan je veliki broj lentigo fleka na koži i sluzokožama, naročito usnama, obraznoj sluznici, jeziku. Oboleli imaju, osim fleka i polipe na tankom crevu i sklonost nastanku malignih tumora.

Kod nasledne bolesti Neurofibromatoze, prisutan je već na rođenju povećan broj fleka boje bele kafe, nepravilnih oštrih ivica, promera nekoliko centimetra.

Koji je medicinski značaj pega?

Pege predstavljaju estetski problem na koži, nemaju tendenciju da postanu maligne promene.

Potrebno je obratiti pažnju na poseban oblik pigmentacije na licu, koji se postepeno širi i tamnije je prebojen.
To je Lentigo maligni-sporošireći površni rak kože koji se javlja na licu starijih osoba, koje su se dugotrajno izlagale suncu.

Savetuje se pregled pigmentovanih promena i fleka kod dermatologa jedanput godišnje, jer je rak kože izlečiv ako se otkrije u ranim fazama.

Novosti / Blog / Informacije

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Koža je najveći organ našeg tela i pored zaštitne uloge koju ima prema spoljnoj sredini ona ima veliku …

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 pranje ruku je postalo rutina koja se sprovodi mnogo češće od ranije navike “pre i posle jela”. Pojačanom …

Uticaj-zagadjenja-na-kozu

Uticaj zagađenja na kožu

Uticaj zagađenja na kožu je značajan i smatra se da zagađenje nosi odgovornost za 3,5 miliona smrti širom sveta svake godine. Dobro je poznat uticaj …

Dermatim - Mezoterapija i lipoliza popust mart 2021. 20%

Mezoterapija i Lipoliza – 20% popusta u martu 2021.

U Ordinaciji Dermatim do 31. marta 2021. traje akcija za tretmane – Lipoliza i Mezoterapija a popust je 20% za sve tretmane. Mezoterapija se pokazala …

Skin - Face

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, ušne školjke, grudnu kost, središnji deo leđa, genitalije. …

Ageing - Skin care Dermatim

AKCIJA: 20% popusta na PRP

Od 15. do 28. februara u Ordinaciji Dermatim traje akcija na PRP tretman uz 20 posto popusta. Tretman sopstvenom plazmom omogućava brzu regeneraciju tkiva, stimulaciju …

Tattoo uklanjanje tetovaze Dermatim

Komplikacije tetovaža

Komplikacije tetovaža nisu česte ali ponekada zahtevaju i višemesečno lečenje. Tetoviranje je proces ubacivanja trajnih ili privremenih boja u kožu. Sama reč potiče od reči …

TCA piling

FEBRUARSKA AKCIJA: 15% na TCA piling

U februaru smo za vas spremili popust na TCA piling. Za sve tretmane do 15. februara odobravamo popust od 15%. Hemijski pilinzi su medicinske procedure …

Scroll to Top