Perioralni dermatitis

Perioralni dermatitis je često zapaljenje kože koje karakteristično zahvata predeo oko usta, nazolabijalnu brazdu i bradu. U ovim predelima javlja se crvenilo, ljuspanje i sitne bubuljice praćene osećajem peckanja i svraba. Ređe se promene mogu javiti oko nozdrva i očiju. Najčešće se javlja kod mladih žena, u dobi od 20 do 40 godina, ali se može pojaviti i kod dece.

Uzroci perioralnog dermatitisa

Uzroci nastanka perioralnog dermatitisa često ostaju nepoznati. Kod nekih žena oboljenje se javlja zbog prethodne dugotrajne lokalne upotrebe kortikosteroida, radi lečenja nekih drugih infekcija. Nekada promene mogu nastati zbog korišćenja masnih krema za negu kože, koje dovode do okluzije površnog rozastog sloja, te nastanka zapaljenske reakcije na njoj.
Kod nekih osoba postoji preosetljivost na fluorisane paste za zube, sapune, vlažne maramice. Korišćenje oralnih kontraceptiva i izlaganje suncu pogoršava stanje na koži.

Osnovne karakteristike perioralnog dermatitisa

Promene se javljaju u vidu crvenih veoma sitnih bubuljica ili malih čvorića boje kože, promera 1 do 3mm u zoni oko usta i na bradi. Karakteristično je da se promene ne javljaju u uskoj zoni duž same ivice usana.
Prisutan je osećaj peckanja, svraba i diskretnog beličastog ljuspanja na koži. Oboljenje se karakteriše dužim trajanjem, sa simptomima čiji je intenzitet promenljiv, ali stalno prisutan.
Može se proširiti i na kožu oko nozdrva, donje očne kapke i koren nosa.

Lečenje perioralnog dermatitisa

Ukoliko je perioralni dermatitis izazvan upotrebom kortikosteroidnih krema, već prekidom upotrebe u roku od nekoliko nedelja, dolazi do poboljšanja i povlačenja promena. Potrebna je obustava korišćenja masnih krema koje prave okluziju kože, a preporučuju se regenerativni fluidi koji ubrzavaju obnavljanje kože.
Lečenjese sprovodi lokalno sa kremama koje imaju protiv-zapaljenski efekat ili se sprovodi sistemska terapija antibioticima.
Za potpuno povlačenje promena potrebna je višenedeljna primena preporučene terapije.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top