Pityriasis rosea Gibert

Pityriasis rosea Gibert je oboljenje kože koje traje oko 6 do 12 nedelja. Ono se karakteriše pojavom inicijalnog crvenog pečata, praćenog sličnim, ali manjim, ovalnim crvenim pečatima koji su lokalizovani prvenstveno na trupu. 

Kod koga se najčešće javlja?

Pityriasis rosea najčešće se javlja kod adolescenata i mlađih odraslih osoba. Takođe se može javiti i kod muškaraca i žena svih uzrastnih kategorija.

Koji su simptomi?

Većina obolelih nema druge simptome sem kožnih, ali nekada se oni mogu pojaviti nakon neke blage infekcije gornjeg respiratornog trakta.
Inicijalni plak se pojavljuje 1 do 20 dana pre pojave generalizovanih promena u okviru ovog oboljenja. To je jasno ograničena, ovalna, eritematozna promena prečnika 2 do 5cm, prekrivena ljuspama.

Najčešće dve nedelje kasnije,  pojavljuje se više manjih promena sličnih karakteristika, simetričnog rasporeda, u vidu grana jele na trupu, ređe se pojavljuju na gornjim delovima ekstremiteta, vrlo retko, odnosno samo u atipičnim oblicima na licu i poglavini, a ne pojavljuju se na dlanovima i tabanima. Svrab može biti prisutan.

Zašto se javlja?

Još uvek nije poznat uzrok pojave ovog oboljenja. Povezuje se saaktivacijom herpes virusa 6 i 7, koji prvenstveno izazivaju osip kod male dece, mada virusna etiologija nije potvrđena. Često se u anamnezi dobija podatak da je pojavi oboljenja prethodilo oblačenje nove garderobe ili one koja nije dugo upotrebljavana.

Kako se leči i koliko može trajati?

Pityriasis rosea je oboljenje koje se spontano povlači, tako da se u blažim oblicima preporučuju samo emolijentni kremovi. Ukoliko je svrab izražen, preporučuju se antihistaminici per os i kortikosteroidni kremovi u obliku krema, takođe UV zraci deluju pozitivno kod ovog oboljenja.
Takođe je važno napomenuti, da je važno ne kupati se iritantnim sapunima i vrućom vodom, niti koristiti grub peškir.Braon diskoloracija može trajati i nekoliko meseci kod osoba tamne puti, ali se potom potpuno povlači.Ponovna pojava pityriasis rosea je neuobičajena (1 do 3%), ali druge virusne infekcije mogu biti okidači pojavljivanja, mnogo godina kasnije.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top