Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor je blaga, hronična i rekurentna infekcija kože.

Koji je uzrok pojave Pityriasis versicolor?

Izazivač ovog oboljenja je gljivica Malassezia furfur (sin. Pityrosporum ovale), koja spada u normalnu bakterijsku floru kože, ali pod određenim uslovima dovodi do oboljenja kože. 
Značajnu ulogu u nastajanju oboljenja ima znojenje, povišena temperatura, nošenje odeće koja sprečava disanje kože, kao i neka opšta oboljenja koja smanjuju imunitet organizma.
Bez obzira na to što je gljivica prouzrokovač, ovo oboljenje nije zarazno i javlja se kod predisponiranih osoba.

Kako se bolest manifestuje?

Promene se najčešće pojavljuju na koži gornjeg dela trupa i na ramenima. Manifestuju se u vidu jasno ograničenih, bledo crvenih pečata koje se blago ljuspaju, a kasnije postaju hipopigmentovani, odnosno svetliji od okolne kože, što se naročito vidi kada okolna (zdrava) koža pocrni. Nekada je prisutan svrab.

Zašto se javlja?

Još uvek nije poznat uzrok pojave ovog oboljenja. Povezuje se sa aktivacijom herpes virusa 6 i 7, koji prvenstveno izazivaju osip kod male dece, mada virusna etiologija nije potvrđena. Često se u anamnezi dobija podatak da je pojavi oboljenja prethodilo oblačenje nove garderobe ili one koja nije dugo upotrebljavana.

Koliko može trajati i kako se leči Pityriasis versicolor?

Bez lečenja, oboljenje može trajati godinama u nekim slučajevima, spontano se povlači u toku hladnih meseci.
Lečenje se najčešće sastoji od tretiranja kože imidazolskim preparatima, ciklopiroksolaminom u obliku rastvora, krema ili šampona, kao i selenium sulfida i zink piritiona u obliku šampona. 

Retko je potrebno i opšte lečenje. Nakon sprovedene terapije najčešće zaostaje hipopigmentacija, koja može biti prisutna 
nekoliko meseci, koja je posledica privremenog oštećenja melanocita.

Bolest se može ponovo pojaviti jer je Pityrosporum ovale normalno prisutna na koži, tako da to nije znak neizlečivog oboljenja.

Novosti / Blog / Informacije

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Scroll to Top