Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je hronično zapaljensko oboljenje kože seboroičnih regija – kosmati deo glave, brada, obrve, koža nosnih nabora, leđa. Muškarci pate značajno češće nego žene, a primećeno je i značajno pogoršanje kada je organizam iscrpljen, pa može biti i parametar raspoloženja i stresa. Takođe, do pogoršanja dolazi u jesenjim mesecima.

Uzrok nastanka 

Etiologija ovog oboljenja nije potpuno razjašnjena. Smatra se da je značajan genetski faktor, jer se oboljenje češće javlja u okviru porodica. Takođe, značajnu ulogu ima i gljivica Pityrisporum ovale koja se i inače nalazi na koži. 
Uloga sebacealne sekrecije je značajna, mada hiperseboreja nije obavezan nalaz.

Klinička slika

Crvenilo i perutanje su osnovni simptomi seboroičnog dermatitisa, koji su retko praćeni svrabom.
Zahvaćena je poglavina, predeo obrva, čelo, nazolabijalne brazde, ušne školjke.U predelu grudne kosti i između lopatica se može javiti i u obliku bubuljica. Takođe se može javiti i u predelu pregiba, kada je površina kože crvena i sjajna.
Najčešće se pojavljuje kod muškaraca u 3. i 4. deceniji života. Sem tada, može se pojaviti i kod dece u prva tri meseca života.

seboroicni dermatitis na čelu
seboroicni dermatitis na čelu

Lečenje

Treba imati na umu da je seboroični dermatitis stanje, pa često nije moguće potpuno izlečenje, ali ga je moguće uspešno držati pod kontrolom. 
U lečenju se koriste antimikotici i antiinflamatorni preparati, kao i imunomodulatori, ređe kortikosteroidi. Po potrebi, terapiju je moguće ponavljati. Takođe, u fazama mirovanja oboljenja, poželjno je koristiti medicinsku kozmetiku koja je namenjena koži sklonoj seboroičnom dermatitisu. 
Seboroični dermatitis je stanje kože kojem prija dozirano izlaganje suncu, koje ga može uvesti u regresiju.

Novosti / Blog / Informacije

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Scroll to Top