Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je hronično zapaljensko oboljenje kože seboroičnih regija – kosmati deo glave, brada, obrve, koža nosnih nabora, leđa. Muškarci pate značajno češće nego žene, a primećeno je i značajno pogoršanje kada je organizam iscrpljen, pa može biti i parametar raspoloženja i stresa. Takođe, do pogoršanja dolazi u jesenjim mesecima.

Uzrok nastanka 

Etiologija ovog oboljenja nije potpuno razjašnjena. Smatra se da je značajan genetski faktor, jer se oboljenje češće javlja u okviru porodica. Takođe, značajnu ulogu ima i gljivica Pityrisporum ovale koja se i inače nalazi na koži. 
Uloga sebacealne sekrecije je značajna, mada hiperseboreja nije obavezan nalaz.

Klinička slika

Crvenilo i perutanje su osnovni simptomi seboroičnog dermatitisa, koji su retko praćeni svrabom.
Zahvaćena je poglavina, predeo obrva, čelo, nazolabijalne brazde, ušne školjke.U predelu grudne kosti i između lopatica se može javiti i u obliku bubuljica. Takođe se može javiti i u predelu pregiba, kada je površina kože crvena i sjajna.
Najčešće se pojavljuje kod muškaraca u 3. i 4. deceniji života. Sem tada, može se pojaviti i kod dece u prva tri meseca života.

seboroicni dermatitis na čelu
seboroicni dermatitis na čelu

Lečenje

Treba imati na umu da je seboroični dermatitis stanje, pa često nije moguće potpuno izlečenje, ali ga je moguće uspešno držati pod kontrolom. 
U lečenju se koriste antimikotici i antiinflamatorni preparati, kao i imunomodulatori, ređe kortikosteroidi. Po potrebi, terapiju je moguće ponavljati. Takođe, u fazama mirovanja oboljenja, poželjno je koristiti medicinsku kozmetiku koja je namenjena koži sklonoj seboroičnom dermatitisu. 
Seboroični dermatitis je stanje kože kojem prija dozirano izlaganje suncu, koje ga može uvesti u regresiju.

Novosti / Blog / Informacije

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

Scroll to Top