Urastanje dlaka

Do urastanja dolazi kada iščupana ili obrijana dlaka, pri rastu urasta u kožu i tako dovodi do iritacije i upale. Najčešće do tog procesa dolazi kod osoba koje se intenzivno izbrijavaju ili se depiliraju, a imaju jaku dlaku. Procesi koji se formiraju oko dlake mogu biti bolni, a pored toga, po zarastanju mogu ostaviti i hiperpigmentacije, a nekad i duboke ožiljke.

Uzroci i posledice urastanja dlaka

Sama struktura dlake je odgovorna za uvrnut rast i urastanje kada je dlaka jaka i oštra. Oštra ivica koja se formira pri izbrijavanju, olakšava prolaz dlake kroz kožu, koja reaguje kao na strano telo i stvara upalni proces. Nakon povlačenja procesa često ostaju hiperpigmentacije i ožiljci.

urasle dlake
urastanje dlaka

Terapija i prevencija

U terapiji se u zavisnosti od faze upale, koriste losioni sa antibioticima ili salicilnom kiselinom koja ima keratolitičko dejstvo na kožu, ali terapija često ne daje zadovoljavajuće rezultate.
Što se tiče prevencije, dlake je bolje ne čupati i ne izbrijavati ih u pravcu rasta, već je bolje koristiti kreme za depilaciju.
Jedino uspešno i trajno rešenje u prevencji i terapiji urastanja dlaka je epilacija laserom.

Novosti / Blog / Informacije

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Scroll to Top