Urtikarija – koprivnjača

Urtikarija ili koprivnjača je često alergijsko stanje na koži, koje se karakteriše pojavom prolaznih crvenih pečata, praćenih svrabom. Crveni pečati na koži – urtike mogu biti ravne ili izdignute, različitih veličina i oblika, čijim stapanjem mogu nastati neobični oblici. Pojedinačne urtike traju nekoliko časova, spontano se povlače, a nove izbijaju u naletima. Jače oticanje tkiva se javlja na prelazima kože u sluznicu (očni kapci, usne, genitourinarni predeo),  praćen je više bolom nego svrabom, može biti uzrok disajnih tegoba.

Koji su uzroci pojave koprivnjače?

Koprivnjača nastaje kada alergen unet u organizam, izaziva alergijsku reakciju na krvnim sudovima, njihovo širenje, izlazak tečnosti i nastanak urtika koje svrbe. Najčešći izazivači urtikarija jesu lekovi, bakterijske infekcije organizma, određene namirnice, polen, paraziti i otrovi insekata.

Urtikarija kod dece je često izazvana namirnicama i to onim alergogenim: lešnici, bademi, orasi, kikiriki, čokolada, med, žumance i jagodičasto voće. Namirnice treba uvoditi u ishranu male dece postepeno, sa razmacima od po 7 dana, da bi se primetilo alergijsko reagovanje na određenu namirnicu. Ukoliko namirnice izazivaju disajne tegobe, ne savetuje se njihovo ponovno uzimanje. Kod dece, čest uzrok koprivnjača mogu biti crevne parazitoze.

Kod odraslih najčešći uzročnici urtikarija su antibiotici, lekovi iz grupe nesteroidnih antireumatika, aspirin, azo-boje i benzoati pa ih treba izbegavati. U skoro 70% ispitivanih urtikarija uzročni faktori nisu nađeni.

urtikarija
urtukarija
urtukarija
urtukarija

Koliko dugo traje urtikarija?

Urtikarija je alergijski poremećaj koji može trajati nekoliko dana ili nedelja. Uklanjanjem uzročnog alergena, promene prestaju da se javljaju. Ukoliko se koprivnjača ne povlači duže od 6 nedelja potrebna su detaljnija ispitivanja. Tada govorimo o hroničnoj urtikariji koja se može javiti u okviru vaskulitisa ili sistemskih autoimunih oboljenja.

Kako se leči urtikarija?

Za lečenje urtikarija se koriste antihistaminici, uz izbegavanje prepoznatih uzročnih faktora. Bakteriološka ispitivanja, analiza krvne slike i druga ispitivanja sprovode se tek posle 6 nedelja trajanja koprivnjače. Prilikom sumnje na određeni alergen, mogu se ispitivati specifična IgE antitela na određeni alegen. Kod osoba koje pored koprivnjače imaju i digestivne tegobe, savetuje se ispitivanje infekcije na Helicobacter pilori. Za lečenje se koriste sedirajući i nesedirajući antihistaminici, koji se ne uzimaju u vreme dok se rade alergološka ispitivanja.

urtikarija na nogama
urtikarija na nogama

Posebni oblici urtikarija

Dermografizam

Dermografska urtikarija je najčešća fizička urtikarija. Urtike na koži nastaju posle pritiskanja kože, povlačenjem oštrog predmeta ili češanjem, sa stvaranjem urtika, crvenila, svraba koji se povlače za 15 do 30 min. Ovaj oblik urtikarije imaju osobe sa atopijom, a nije neophodno sprovoditi lečenje.

Urtikarija izazvana hladnoćom

Posle neposrednog kontakta kože i sluznica sa hladnim pićima, hladnim vazduhom ili hladnim vetrom, nastaju urtike i crvenilo, uz umereni svrab. Savetuje se izbegavanje izlaganja hladnoći, a naročito je zabranjeno skakanje u hladnu vodu, zbog opasnosti od razvoja generalizovane urtikarije.

Solarna urtikarija

Urtikarija se javlja nekoliko minuta posle izlaganja prvom prolećnom suncu. Urtike se povlače za 1h, a crvenilo može zaostati i do 3h. Na licu i šakama promene se ne javljaju.

Kontaktna urtikarija

Kontaktna urtikarija nastaje posle kontakta kože sa alergenima, koji dovode do pojave crvenila i urtika. Često su alergeni namirnice, biljke, lekovi ili aditivi u kozmetici. Kontaktna urtikarija je češće prisutna kod pekara, frizera, domaćica, kuvara.

Holinergička urtikarija

Holinergička urtikarija nastaje nakon povišenja telesne temperature, koja je izazvana fizičkim naporom, emocionalnim stresom ili unošenjem tople, začinjene hrane i alkohola. Javljaju se na koži sitne, blede papule, okružene crvenim pojasom, praćene svrabom. Najčešće se javljaju na trupu, rukama, butinama i traju 30 do 60 minuta. Savetuje se izbegavanje zagrevanja, preterane fizičke aktivnosti i napetosti, a tada lečenje nije neophodno.

Pigmentna urtikarija

Pigmentna urtikarija nastaje u okviru oboljenja mastocitoze. Karakteristična je pojava urtika, koje se javljaju nakon češanja mrkih i crvenih fleka na koži.

Novosti / Blog / Informacije

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Uticaj-zagadjenja-na-kozu

Uticaj zagađenja na kožu

Uticaj zagađenja na zdravlje je značajan. Ipak retko se misli u kojoj meri zagađenje utiče na izgled i zdravlje kože.

Dermatim - Mezoterapija i lipoliza popust mart 2021. 20%

Mezoterapija i Lipoliza – 20% popusta u martu 2021.

U Ordinaciji Dermatim do 31. marta 2021. traje akcija za tretmane – Lipoliza i Mezoterapija a popust je 20% za sve tretmane. Mezoterapija se pokazala …

Skin - Face

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, grudnu kost…

Scroll to Top