Žuljevi na stopalu ili clavus (kurje oko)

zuljevi na stopalu

Žuljevi na stopalu su kružna zadebljanja na koži stopala ili šaka koja klinasto zadiru u ostatak tkiva. Nastaju na mestima većeg i konstantnog pritiska kože o kost. Koža se na pritisak brani formiranjem dodatne kože koja kao trn počinje da bode okolno tkivo i stvara bol duž nerva koji inreviše regiju. Uklanjanjem provocirajućeg faktora žuljevi spontano nestaju. Kod odraslih se najčešće viđaju na mestima egzostoze ili koštanog trna.

Žene imaju češće žuljeve, 3:1 u odnosu na muškarce.

Razlikujemo 2 vrste žuljeva na stopalu:

Čvrst žulj koji nastaje na gaznom delu stopala. Čvrst suvi, sa velikim zadebljanjem tkiva oko centralnog trnastog čepa. Bol koji ovakvi žuljevi mogu izazivati je toliki da može dovesti do dodatnog deformiteta pri hodu, čak krivljenja kičme.

Meki žulj, nastaje između prstiju stopala. Oni su meki, vlažni i daju beličast izgled.

Pacijentima je teško da razlikuju žulj od virusne bradavice. Najveća zabluda nastaje kod dece. Kod dece je veoma retko videti žulj pre 16 godine.

Razlika se nekada može napraviti samo površnim uklanjanjem zadebljane kože. Kod virusnih bradavica sa dolaskom do mekšeg dela čepa pojavljuju se tačkasti krvni sudovi koji se nikada ne vide pri uklanjanju žulja.

Uklanjanje žuljeva na stopalu

Osnovna terapija kod uklanjanja žuljeva jeste oslobađanje kože pritiska. Ako je moguće ukloniti ekzostozu ili operativno korigovati deformitet kosti izlečenje je trajno. Nekada je dovoljno koristiti korektivne uloške kako bi se pritisak smanjio.

Do korekcije koštanog tkiva moguće je redovno uklanjati zadebljanu kožu na clavusu. U ordinaciji lekar u potpunosti može da redukuje višak tkiva i da dovede do olakšanja tokom celog meseca koliko je potrebno da se iznova napravi žulj. Kod kuće pacijenti mogu da koriste kiseline koje razmekšavaju kožu i da pažljivo sastružu centralni deo. Problem kućnog korišćenja kiselina jeste u nagrizanju okolnog tkiva, koje je već preosetljivo zbog stalnog pritiska.

Za meke žuljeve preporučuju se silikonski flasteri koji razdvajaju prste i smanjuju pritisak.

Ne treba odlagati terapiju, čak i ako ona nije trajno rešenje. Sa velikim oštećenjem okolne kože nastaju infekcije a oporavak se značano produžuje.

Hirurgija se primenjuje kada je clavus tako veliki da onemogućava pravilno hodanje.

Adekvatna preventiva ne postoji ali redovno potapanje stopala u toplu vodu i održavanje adekvatne higijene stopala može ublažiti tegobe.

Poželjno je nositi udobnu obuću, koja ne pojačava pritisak na žulj.

Više o negovanju stopala pročitajte na linku.

Novosti / Blog / Informacije

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Scroll to Top