Botoks

Šta je to botoks?

Osnovni sastojak botoksa je botulinum toxin, jedan od najjačih otrova koji postoje u prirodi. Proizvodi ga bakterija Clostridium botulinum, a trovanje ovom bakterijom stvara botulizam, smrtonosnu bolest. 

U medicini se koristi prečišćena forma toksina botulinum toxin A i botulinum toxin B. 
Za lečenje pacijenata, primenjuju se slabo koncentrovane, prečišćene doze botulinum toxina u strogo kontrolisanim jedinicama.
injekcija botoksa
injekcija botoksa u čelo

Koja je primena botoksa u medicini?

Upotreba botoksa proteže se 60 godina unazad, kada se koristio u oftalmologiji za lečenje razrokosti. 

Zapaženo je da predeo oko očiju ovih pacijenata gubi bore, a koža postaje glatka i sjajna, pa se primena proširuje i na estetsku dermatologiju, za tretiranje mimičnih bora na čelu i regiji oko očiju.

Moderna primena botoksa:

* Lečenje inkontinencije urina uzrokovane prevelikom aktivnošću detrusora (povrede kičme, multipla skleroza)
* Profilaksa migrene
* Vratne distonije
* Hiperhidroza, pojačano znojenje u predelu axila ili drugih manjih površina
* Blefarospazam
* Strabizam
* Hipersalivacija
* Tretiranje bora na regiji čela i oko očiju

Kada počinje i koliko traje dejstvo botoksa?

Nakon aplikacije ne postoji nikakva promena u izgledu, tj. funkciji mišića. Nakon 24h počinje dejstvo, a krajnji rezultat je 10 dana od aplikacije. Tada se zaustavlja prenos impulsa sa nerva na mišić, pa mišić prestaje sa svojom preteranom kontrakcijom. Ovo dejstvo traje 3 do 6 meseci, nakon čega se nervna i mišićna vlakna u potpunosti oporavljaju. 

Korišćenje botoksa može se ponavljati godinama, bez bojazni da će to tokom vremena deformisati lice ili vas učiniti ovisnim od ove procedure.

Neželjena dejstva i kontraindikacije

Sposobnost botoksa da ispegla ili značajno ublaži već duboko urezane bore na licu, čini ga jednom od najprodavanijih procedura na svetu. 2014. godine, u Americi je zabeleženo 3,5 miliona procedura botoksom,  a smatra se da svake godine postoji povećanje od 20% u popularnosti ovog tretmana.

Neželjena dejstva su ekstremno retka. U prvih 7 dana od tretmana regije čela, mogu se pojaviti tenzione glavobolje, curenje iz nosa poput kijavice, jako retko, otok kapaka. Moguće je da nakon aplikacije dođe do pada kapaka i delimičnog zatvaranja oka, ali to je posledica nepravilne aplikacije toksina, a ne samog leka. Ukoliko se tako nešto desi, mora proći 2 do 4 meseca da bi se funkcija kapka vratila u pređašnji nivo.

Kontraindikovan je kod osoba koje imaju bilo koju bolest slabosti mišića.

Blog / Vesti / Informacije

Dermatološka ordinacija DERMATIM Beograd

Laserska dermatologija
Pročitaj više
Opšta dermatologija
Pročitaj više
Hirurške intervencije
Pročitaj više
Estetska dermatologija
Pročitaj više

Zakažite pregled / konsultacije

© Copyright by dermatim.rs. Powered by s2s.
magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram