Botoks

Šta je to botoks?

Osnovni sastojak botoksa je botulinum toxin, jedan od najjačih otrova koji postoje u prirodi. Proizvodi ga bakterija Clostridium botulinum, a trovanje ovom bakterijom stvara botulizam, smrtonosnu bolest. 
U medicini se koristi prečišćena forma toksina botulinum toxin A i botulinum toxin B. Za lečenje pacijenata, primenjuju se slabo koncentrovane, prečišćene doze botulinum toxina u strogo kontrolisanim jedinicama.

injekcija botoksa
injekcija botoksa

injekcija botoksa u čelo
injekcija botoksa u čelo

Koja je primena botoksa u medicini?

Upotreba botoksa proteže se 60 godina unazad, kada se koristio u oftalmologiji za lečenje razrokosti. 
Zapaženo je da predeo oko očiju ovih pacijenata gubi bore, a koža postaje glatka i sjajna, pa se primena proširuje i na estetsku dermatologiju, za tretiranje mimičnih bora na čelu i regiji oko očiju.

Moderna primena botoksa:

* Lečenje inkontinencije urina uzrokovane prevelikom aktivnošću detrusora (povrede kičme, multipla skleroza)
* Profilaksa migrene
* Vratne distonije
* Hiperhidroza, pojačano znojenje u predelu axila ili drugih manjih površina
* Blefarospazam
* Strabizam
* Hipersalivacija
* Tretiranje bora na regiji čela i oko očiju

Kada počinje i koliko traje dejstvo botoksa?

Nakon aplikacije ne postoji nikakva promena u izgledu, tj. funkciji mišića. Nakon 24h počinje dejstvo, a krajnji rezultat je 10 dana od aplikacije. Tada se zaustavlja prenos impulsa sa nerva na mišić, pa mišić prestaje sa svojom preteranom kontrakcijom. Ovo dejstvo traje 3 do 6 meseci, nakon čega se nervna i mišićna vlakna u potpunosti oporavljaju. 

Korišćenjebotoksa može se ponavljati godinama, bez bojazni da će to tokom vremena deformisati lice ili vas učiniti ovisnim od ove procedure.

Neželjena dejstva i kontraindikacije

Sposobnost botoksa da ispegla ili značajno ublaži već duboko urezane bore na licu, čini ga jednom od najprodavanijih procedura na svetu. 2014. godine, u Americi je zabeleženo 3,5 miliona procedura botoksom,  a smatra se da svake godine postoji povećanje od 20% u popularnosti ovog tretmana.

Neželjena dejstva su ekstremno retka. U prvih 7 dana od tretmana regije čela, mogu se pojaviti tenzione glavobolje, curenje iz nosa poput kijavice, jako retko, otok kapaka. Moguće je da nakon aplikacije dođe do pada kapaka i delimičnog zatvaranja oka, ali to je posledica nepravilne aplikacije toksina, a ne samog leka. Ukoliko se tako nešto desi, mora proći 2 do 4 meseca da bi se funkcija kapka vratila u pređašnji nivo.

Kontraindikovan je kod osoba koje imaju bilo koju bolest slabosti mišića.

Novosti / Blog / Informacije

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Scroll to Top