Frakcionisani CO2 laser

Frakcionisani CO2 laser zauzima vodeće mesto kada je antiaging u pitanju, najefikasniji je laser kod zatezanja, podmlađivanja kože i tretiranja ožiljaka.
Predstavlja ablativni laser najnovije tehnologije koji omogućava uklanjanje površnog sloja kože, do značajne dubine, ali sa skraćenim vremenom oporavka i bez opasnosti od komplikacija.
Frakcionisanim CO2 laserom u samo jednom tretmanu dobijamo takav efekat podmlađivanja, koji se ni jednim drugim laserskim sistemima ne može postići.

pre tretmana ljubičastih ožiljaka od akni i posle 3 meseca tretmana
pre tretmana ljubičastih ožiljaka od akni i posle 3 meseca tretmana

vrat pre i posle tretmana cortex laserom
vrat pre i posle tretmana cortex laserom

Koji je princip rada frakcionisanog CO2 lasera?

Cortex frakcionisani CO2 laser poseduje napredni frakcionisani sistem, koji tokom rada ostavlja polja netretirane kože, između mikroskopski termalnih oštećenja – tretirane kože. Obnavljanje kože započinje u ostrvcima netretirane kože. Na taj način je oštećenje tkiva minimalno i pri povećanoj dubini lasera, period oporavka nakon tretmana skraćen na 5 do 7 dana i nema opasnosti od komplikacija.
Frakcionisani CO2 laser emituje svetlost talasne dužine 10600nm, koja omogućava isparavanje mikroskopskih delova kože, dolazi do zagrevanja dubokih struktura. Termalna oštećenja jako stimulišu sintezu novog kolagena, njegovo remodeliranje, stvaranje novih obnovljenih ćelija. U periodu od 60 do 90 dana nakon tretmana, značajno je vidljivo popunjavanje ožiljaka, bora na koži i volumena čitavog lica.

Koje su razlike u efikasnosti različitih laserskih sistema?

Princip rada frakcionisanog CO2 lasera znatno se razlikuje od frakcionisanog erbijuma ili Fraxela. Kod frakcionisanog CO2 lasera zrak prodire značajno dublje u tkiva, te je stimulacija kolagena neuporedivo veća nego kod Fraxela. Frakcionisani Erbijum laser uklanja samo površni sloj kože, dok CO2 tretira dublje strukture i zato je znatno efikasniji. Jedina mana frakcionisanog CO2 lasera je period oporavka, koji je za regiju lica od 5 do 7 dana, za regiju dekoltea i vrata 10 do 14 dana. 

Frakcionisani CO2 laser je jedini laserski sistem kojim se mogu tretirati velike površine kože kod opekotina, transplantirane kože, velike površine sa strijama i veće regije sa opuštenom kožom.

Šta je sve moguće postići frakcionisanim CO2 laserom?

Cortex frakcionisani CO2 laser sadrži u sebi kombinaciju 2 laserska sistema: Frakcionisani CO2 i Erbijum/Yag čijom kombinacijom se postiže obnavljanje kože, individualno prilagođeno svakom pacijentu. Moguće je postići:
-dubinsko obnavljanje i zatezanje kože različitih regija zbog snažne stimulacije kolagena
– lečenje 
ožiljaka od akni
– lečenje različitih ožiljaka posle povreda i intervencija
– lečenje 
fleka, pegakeratoza, nejednake pigmentacije
– uklanjanje finih i dubokih 
bora, opuštene, istanjene kože i uklanjanje strija.

Frakcionisan CO2 laser dubinski zateže i obnavlja kožu, a prelazak kože Erbijum laserom omogućava površno uklanjanje polja nekože, brže zarastanje, smanjenje trajanja krasti, otoka i svraba. Pacijenti sa srednje dubokim borama u 50-tim godinama, mogu primenom oba modaliteta postići efekte hiruškog liftinga. Za lečenje ožiljaka od akni zadovoljavajući rezultati popunjavanja defekata kolagenom vidljivi su sa oko 3 tretmana.

Kakva je priprema potrebna pre laserskog tretmana?

Savetuje se uzimanje dosta tečnosti dva dana pre tretmana, da bi koža bila što bolje hidrirana, a prekida se nanošenje krema koje isušuju kožu. Mora se prestati sa hemijskim i mehaničkim pilinzima mesec dana pre tretmana. Pacijenti koji su skloni herpesnim infekcijama moraju započeti antivirusnu terapiju jedan dan pre tretmana. Pacijenti na terapiji Roacutanom ne mogu raditi laserske tretmane. Da bi se smanjila neprijatnost i bol, jedan sat pre tretmana na tretirano područje se aplikuje anestetik.

Kakav je oporavak nakon tretmana?

Za oporavak kože lica nakon tretmana, potrebno je 5 do 7 dana, a pacijenti dobijaju detaljna upustvo o daljoj nezi kod kuće. Posle tretmana, lice je crveno kao kod opekotina od sunca, suvo je i zategnuto naredna 2 dana, posle čega počinje sitno ljuspanje. Vreme oporavka za predeo vrata i dekoltea je 10 do 14 dana. 

Za brži oporavak kože nanose se kreme za reepitelizaciju više puta u toku dana. Za ublažavanje osećaja svraba, može se koristiti rastvor sirćeta (1 kašičica i 2 šolje vode). Neophodna je zaštita od sunca 2 meseca nakon tretmana i korišćenje krema SPF 50+.

Koliko je laserskih tretmana potrebno uraditi?

Prvi efekti su vidljivi nakon završetka ljuštenja kože i slični su izgledu kože nakon pilinga. Tokom naredna 3 meseca sintetiše se novi kolagen, koji popunjava i podiže kožu te rezultati tokom vremena postaju sve izrazitiji. Ako je potrebno, sledeći tretman se može raditi za 2 meseca.

Kontraindikovano je raditi frakcionisani CO2 laser tokom terapije Roacutanom i 6 meseci nakon završetka terapije. Nije preporučljivo da tretman rade trudnice i dojilje zbog hormonskog disbalansa i mogućnosti nastanka hiperpigmentacija. Osobe sklone keloidima ne treba da rade ove laserske tretmane.

Spec dr Slađana Cvejić, dermatolog

Novosti / Blog / Informacije

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

Scroll to Top