Karboksiterapija

Karboksiterapija je medicinska procedura koja se bazira na ubrizgavanju ugljen dioksida u potkožno tkivo. Time se organizmu daje znak da je tkivo u manjku kiseonika. Manjak kiseonika stvara pojačanu prokrvljenosti tkiva, neovaskularizaciju, skupljanje faktora rasta (growth factors).
Ovim procesima se tokom 2 i više meseci stvara novi kolagen. Poznato je da se nakon 40 godine oksigenacija perifernog tkiva (kože) smanjuje čak za 40%.  Karboksiterapija ovaj prirodni proces redukuje i koži vraća kolagen i elastin.

karboksiterapija
karboksiterapija
karboksiterapija
karboksiterapija

Koliko dugo se upotrebljava karboksiterapija?

Još 1930. godine ugljen dioksid se ubrizgavao u bazene u kojima su boravili dijabetičari da bi se tretirala oštećena mikrocirkulacija. 1950. godine počinje primena ubrizgavanjem direktno u tkivo gde se formirala venska ili neka druga rana, kako bi tkivo brže zarastalo. 
Primećeno je da koža tretirane regije postaje kvalitetnija, pa se karboksiterapija uvodi u estetsku medicinu.

Po kom principu deluje karboksiterapija?

Ubrizgavanjem prečišćenog medicinskog ugljen dioksida u potkožno tkivo, stvara se alkalna sredina koja omogućava širenje krvnih sudova, povećanje lokalne temperature za 1 stepen i nakupljanje growth faktora. Istovremeno nastupa oksidacija masnih ćelija, zbog čega primena većih zapremina gasa može dovesti do topljenja površnih masnih ćelija i redukcijecelulita.

Karboksiterapija – koje su indikacije, čemu služi?

* Podizanje kože lica nastale slabljenjem kolagena i elastina
* Podizanje kože stomaka, nadlaktica, posebno nakon trudnoće ili gubitka kilaže
Tamni podočnjaci. Tamni podočnjaci su veliki problem osoba tamnog tena zbog povećane nakupine pigmenta, kao i osoba           svetlije puti, zbog slabljenja cirkulacije i istanjenja kože. Vrlo često su nasledni, izrazito hiperpigmentovani. 
* Karboksiterapija značajno stimuliše cirkulaciju i limfnu drenažu tretirane regije i izbeljuje kožu već nakon 2 do 3 tretmana. 
* Kombinacijom karboksiterapije i pilinga ili karboksiterapije i lasera koža podočnjaka se može izbeleti i do 60%. 
* Ubrizgavanjem veće količine ugljen dioksida i pod većim pritiskom razlažu se masne ćelije i remodelira celulit.
* Stimiluacija rasta kose, venske ulceracije, keloidni ožiljci.

Koje su kontraindikacije – kada se ne sme raditi tretman karboksiterapije?

Kod teških oboljenja srca, akutne embolije, infektivnih oboljenja, netretiranog visokog pritiska, dojenja, trudnoće, ne treba raditi karboksiterapiju. 

Da li postoje neželjenja dejstva karboksiterapije?

Ugljen dioksid je gas koji se proizvodi u našim plućima i samim tim nije štetan za naš organizam.
Nekoliko minuta nakon sprovedene terapije, on se kroz krv prenosi do pluća i mi ga u potpunosti izbacujemo iz organizma.
Nisu moguće alergijske reakcije. Crvenilo koje se pojavljuje u tretiranoj regiji je poželjno i prolazno tokom pola sata od tretmana. Moguća je modrica na mestu ubrizgavanja gasa. Tokom tretmana lica, vrata i manjih regija ne oseća se nikakva bol.
U tretmanu celulita,ubrizgava se veća količina gasa uz veći pritisak, pa je i sam tretman neprijatan.

Kako se izvodi tretman karboksiterapije?

Tankom iglicom uđe se ispod kože i aplicira se određena količina gasa. Koža se vidno izdiže pod uticajem gasa. Potrebno je nekoliko minuta da se gas resorbuje, nakon čega se razvija blago crvenilo i povećana temperatura kože. Oksigenacija tkiva nakon sprovedenog tretmana je do 7 dana nakon čega se tretman ponavlja. Broj tretmana je 6 do 8 zavisno od problema koji se tretira.
Nakon postignutog cilja potrebno je održavanje na mesečnom ili dvomesečnom nivou.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top