Lipoliza – nehirurško uklanjanje masnih naslaga

Lipoliza je tretman kojim se hemijskim putem razaraju masne ćelije. Osnovne supstance u lipolitiku su deoksiholna kiselina (deoxycholic acid) i fosfatidil holin kao nosač. Ove dve supstance imaju sposobnost da stvore jaku upalu u zidu masne ćelije, koja tokom 7 dana dovodi do pucanja zida masnih ćelija i do njihovog curenja. To omogućava krvnim i limfnim sudovima u masnom tkivu da masnoću odnesu sa tog mesta i na posletku izbace iz tela.

Upotreba lipolitika datira mnogo godina unazad, kada se koristila za razaranje masne embolije u plućima kao i plakova na arterijama.

U Nemačkoj je 2001. godine formirano udruženje koje se bavilo lipolizom i borilo da ova procedura bude priznata od strane Svetske zdravstvene organizacije . Lipoliza 2019. godine dobija odobrenje kao bezbedna i efikasna metoda za oblikovanje regije podbradka.

Lipoliza ili liposukcija?

Ovo bi trebalo da bude procedura koja može da konkuriše hirurškoj liposukciji, sa napomenom da se rezultati liposukcije i lipolize ipak ne mogu porediti. Lipoliza se koristi isključivo za manje količine masnih naslaga i za fino oblikovanje tela.
Lipoliza je metoda koja se koristi i nakon liposukcije za fino modeliranje tretiranog polja.

Kako izgleda lipoliza tretman

Sama procedura je blago neprijatna ali ne i bolna. Finim iglicama plasira se tačno odmerena količina lipolitika. Za to nije potrebna lokalna anestezija. Nakon 15 minuta od aplikacije polje se zacrveni a pacijent počne da oseća peckanje, koje prolazi za pola sata a tretirana regija počinje da otiče. Veličina otoka je individualna ali postoji kod svakog pacijenta. Traje 3 do 7 dana. Moguća je i pojava razlivenih modrica od samog uboda i upale tkiva. Nakon 7 dana nestaje otok a zadržava se blaga bolnost regije. Potpuni efekat jedne procedure se procenjuje nakon mesec dana. Obično je za tretiranu regiju potrebno 2 do 5 tretmana. Važno je da se pri svakom tretmanu vidi rezultat. Oko 5% populacije uopšte ne reaguje na lipolitike.

Alergija na lipolitike je moguća i češća je kod osoba koje su alergične na soju i kikiriki, što spada u glavne kontraindikacije za lipolizu.

Crvenilo na tretiranoj regiji i otok se smatraju sastavnim delom tretmana. Ono što je značajno jeste da se crvenilo ne pokazuje nakon 7 dana od kada je lipoliza urađena. Ako bi bilo izražajnije i nakon 7 dana moglo bi značiti početak vaskulitisa ili alergije, zbog čega bi naredni tretmani bili kontraindikovani. Povećan nivo holesterola i triglicerida u krvi nemaju uticaj na proceduruj er ih ni sama lipoliza ne povećava.
Masnoća se preko jetre izbacuje iz organizma pa je poželjno da na ultrazvučnom pregledu ne postoje znaci masne jetre.
Značajno je da se lipolitik sastoji samo iz deoksiholata i fosfatidil holina. Mešanje sa drugim lipoliticima ili supstancama za mezoterapiju može pojačati dejstvo lipolitika i povećati mogućnost neželjenih reakcija.

Ako se lipoliza sprovodi na pravilan način u sterilnim uslovima predstavlja bezbednu i efikasnu metodu.

Rezultat lipolize traje do dobijanja na kilaži. Jednom uništene masne ćelije ne mogu se ponovo napraviti.
U odrasloj dobi ne može nastajati novi broj masnih ćelija pa masne naslage nastaju uvećavanjem masnih ćelija nastalih u detinjstvu. Kako lipoliza dovodi do uništenja određenog broja masnih ćelija, rezultat se smatra trajnim.
Ako postoji veliki višak kože na mestima gde želimo da otopimo masnoću estetski rezultat neće biti adekvatan.

Izgled celulita može se popraviti lipolizom i ako ona nije primarno tretman celulita. Obzirom da je celulit masnoća vezana za površinu kože, razaranjem masnih ćelija popraviće se i izgled kože. Potrebno je lipolizu kombinovati sa drugim tretmanima za celulit.

Postoje brojne studije o efikasnosti i sigurnosti ove metode. Prema istraživanju link  sprovedenom u 17 zemalja i na 17.376 pacijenata potrebno je u proseku 3 tretmana da bi se video adekvatan rezultat.

Neželjena dejstva su izuzetno retka:

1. Hiperpigmentacije koje mogu nastati najčešće zbog taloženja pigmenta krvi hemosiderina a ne kao posledica melanocitne aktivnosti.

2. Infekcije su moguće ako se lipoliza radi u neadekvatnim uslovima, sa neregistrovanim supstancama ili na koži koja već ima parametre infekcije.

3. Mogućnost razvijanja koprivnjače svodi se na incidencu od 0,003% tretiranih pacijenata. Rešava se antihistaminicima.

4. Bol koja traje više od 2 nedelje je jako retka a vezuje se za tretiranje jako velikih površina u jednom tretmanu i korišćenje jačih koncentracija rastvora.

5. Nezadovoljstvo rezultatom procenjuje se čak na 20% tretiranih pacijenata. Objektivno 1 do 5% tretiranih pacijenata nema terapijski odgovor od lipolizu. Ovako veliki procenat nezadovoljstva se javlja zbog nerealnih očekivanja pacijenta ili neadekvatnog objašnjenih rezultata.

6. Pojava neravnina na tretiranom području moguća je kod neadekvatno isplaniranog tretmana.

Reference:

1. 1st International Lipolysis Convention in Salzburg – Link

2. Thomas MK, D’Silva JA, Borole AJ. Injection lipolysis with a cocktail of phosphatidylcholine and deoxycholate: an Indian experience. – Link

3. Duncan DI, Chubaty R. Clinical safety data and standards of practice for injection lipolysis: a retrospective study – Link

Novosti / Blog / Informacije

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Koža je najveći organ našeg tela i pored zaštitne uloge koju ima prema spoljnoj sredini ona ima veliku …

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 pranje ruku je postalo rutina koja se sprovodi mnogo češće od ranije navike “pre i posle jela”. Pojačanom …

Uticaj-zagadjenja-na-kozu

Uticaj zagađenja na kožu

Uticaj zagađenja na kožu je značajan i smatra se da zagađenje nosi odgovornost za 3,5 miliona smrti širom sveta svake godine. Dobro je poznat uticaj …

Dermatim - Mezoterapija i lipoliza popust mart 2021. 20%

Mezoterapija i Lipoliza – 20% popusta u martu 2021.

U Ordinaciji Dermatim do 31. marta 2021. traje akcija za tretmane – Lipoliza i Mezoterapija a popust je 20% za sve tretmane. Mezoterapija se pokazala …

Skin - Face

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, ušne školjke, grudnu kost, središnji deo leđa, genitalije. …

Ageing - Skin care Dermatim

AKCIJA: 20% popusta na PRP

Od 15. do 28. februara u Ordinaciji Dermatim traje akcija na PRP tretman uz 20 posto popusta. Tretman sopstvenom plazmom omogućava brzu regeneraciju tkiva, stimulaciju …

Tattoo uklanjanje tetovaze Dermatim

Komplikacije tetovaža

Komplikacije tetovaža nisu česte ali ponekada zahtevaju i višemesečno lečenje. Tetoviranje je proces ubacivanja trajnih ili privremenih boja u kožu. Sama reč potiče od reči …

TCA piling

FEBRUARSKA AKCIJA: 15% na TCA piling

U februaru smo za vas spremili popust na TCA piling. Za sve tretmane do 15. februara odobravamo popust od 15%. Hemijski pilinzi su medicinske procedure …

Scroll to Top