Mezoterapija

Mezoterapija je jedna od procedura koje se koriste za biorevitalizaciju kože i njeno podmlađivanje koristeći injekcije.
Michel Pistor je bio osnivač mezoterapije još pre skoro 70 godina, a ta tehnika se tada koristila za smanjivanje bola.

Koje su indikacije za mezoterapiju?

Danas se mezoterapija koristi za:
* Smanjivanje bora
* Zatezanje kože lica ili tela
* Izbeljivanje kože
* Oblikovanje tela
* Topljenje masnoća.

mezoterapija
mezoterapija
mezoterapija
mezoterapija
mezoterapija
mezoterapija

Da li je mezoterapija medicinska procedura?

Mezoterapija nikada nije dobila odobrenje od Svetske zdravstvene organizacije.
Ne postoji standard supstanci koje se koriste za podmlađivanje i to je jedan od razloga što je nemoguće napraviti zvanične protokole, niti utvrditi da li neke od mezoterapija mogu da stimulišu kolagen, a druge ne.

U zavisnosti od rezultata koji želimo da postignemo, kombinujemo različite mezoterapijske supstance:
1.  Hijaluronsku kiselinu
2. Kompleks vitamina B
3. Vitamin C, vitamin E, vitamin K
4. Aminokiseline
5. Glutation.

Svaka od firmi koje se bave mezoterapijom imaju svoje kombinacije vitamina, peptida, minerala, hijalurona za koje tvrde da su efikasne u podmlađivanju.
Nažalost, nema dovoljno naučnih studija koje bi mogle da podkrepe ovo razmišljanje. Nekoliko manjih studija u kojima su korišćeni multivitamini za mezoterapiju, dokazale su da nema veće proizvodnje kolagena i elastina u koži pre i posle 3 meseca od 6 mezoterapija.
Nasuprot ovom istraživanju, kombinacija hijalurona i aminokiselina u biorevitalizaciji mogu značajno stimulisati kolagen, posebno sa povećavanjem gustine hijalurona ili dodavanjem ukrštenog hijalurona.

I pored toga što se u mezoterapiji koriste različite supstance, sa različitim rezultatima, hijaluronska kiselina je najefikasnije sredstvo koje najmoćnije vezuje vodu u našoj koži. Samo 1gr hijalurona vezuje čitavih 6 litara vode. Trebalo bi imati u vidu da se hijaluron u prirodnom stanju koristi samo u mezoterapiji za hidrataciji kože jer mu je trajnost svega 3 dana. Kako bi se sposobnost vezivanja vode produžila i do godinu dana molekuli se posebno vezuju između sebe ukrštanjem čime se dobija različita gustina gela za ubrizgavanje u potkožno tkivo.

Kako se izvodi mezoterapija?

Procedura se najčešće sastoji iz apliciranja sterilnih koktela minijaturnim ubodima (do 2 milimetra dubine) na svakih santimetar širine površine kože.

Kod mezoterapije hijaluronom cela površina tretirane kože se napuni malim depoima hijalurona. Molekuli hijaurona tokom sledećih sedam dana posle tretmana konstantno vezuju molekule vode za sebe a koža posledično postepeno postaje hidrirana i zategnuta. Koža tako dobija dodatnu vlažnost pa i volumen. Takođe, tako se sasvim prirodnim putem pokreće sinteza dodatne količine kolagena i elastina. Tretman podrazumeva seriju terapija za lice i to obično od 3 do 4 tretmana.

U zavisnosti od materijala koji se koristi, tretmani mogu biti na jednu do dve nedelje ili na mesec dana. Održavanje se može raditi jedan put u dva meseca ili sa ponovnom serijom nakon šest do osam meseci.

Ako je pacijent osetljiv, aplikuje se krema koja je anestetik. Vrlo tankom iglicom se supstanca aplikuje u deo kože koji sadrži krvne sudove. Ako se izvodi tragovima aktivne supstance, tehnika se zove napaz, a pod biorevitalizacijom se podrazumeva aplikacija supstance tako da na koži ostaju papule kojima je potrebno 2h do 24h da se povuku.
Nakon 3 do 7 dana od tretmana koža postaje sjajnija, hidrirana, sveža. 
Rezultat može trajati od 2 do 8 nedelja zavisno od tehnike i proizvoda koji se koriste.

Tretman oblikovanja tela se sprovodi diureticima, lipoliticima, supstancama koje ubrzavaju cirkulaciju.

Mezoterapija poglavine da bi se stimulisao rast dlake efikasna je samo ako se koristi minoxidil u koktelu.
Manje je bolno koristiti losion minoxidila.

Na kojim delovima tela se radi mezoterapija?

Mezoterapija se kao tretman za podmlađivanje može aplicirati na licu, vratu, dekolteu, rukama ili butinama.

Redukcija celulita je vrlo važna indikacija za mezoterapiju, a prilikom tretmana se koriste supstance koje tope masnoću, pojačavaju cirkulaciju, omogućavaju bolju drenažu ili imaju diuretičko dejstvo.

Važna prednost mezoterapije je što su rezultati tremana odmah vidljivi. Čak i koža koja izgleda kao ispresavijan papir, za koju se čini da ne postoji metoda kojom joj se može pomoći, već posle jednog tretmana postaje vidno lepša. Efekti postignuti ovim tretmanom traju i do dve godine.

Neželjena dejstva mezoterapije

* Modrice i otok na mestu uboda
* Alergijske reakcije, posebno na kombinacije vitamina
* Lipodistrofija, kod mezoterapije tela (vrlo retka)

Postoji veliko zadovoljstvo među pacijentima koji koriste mezoterapiju za različite indikacije.
Možda patohistološki nije dokazano da ona pravi razliku pre i posle tretmana, ali pacijenti tu razliku svakako vide.

Reference:

Novosti / Blog / Informacije

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Scroll to Top