Sklerozacija kapilara

Sklerozacija je procedura uklanjanja proširenih kapilara, venula ubacivanjem aktivne supstance direktno u krvni sud. Koristi se još od 1930. godine, samo su se sredstva kojima se vrši sklerozacija menjala.

Koje vrste sredstava za skleroterapiju postoje?

Najčešće korišćen rastvor za sklerozaciju jeste hipertoni slani rastvor. Sa 23% soli vrlo je efikasan i bezbedan, ali i ekstremno bolan.
Polidocanol (Aetoksisclerol) i Sodyum tetradecyl sulfat su medicinski deterdženti. Koriste se u obliku pene. Ekstremno retko mogu izazvati alergijsku reakciju, vrlo su efikasni. Ne daju bol pri aplikaciji.

sklerozacija pre tretmana
sklerozacija pre tretmana
sklerozacija posle tretmana
sklerozacija posle tretmana

Kako se izvodi sklerozacija?

Sklerozacija kapilara, venulaivena izvodi se tako što se vrlo tankom iglom uđe u krvni sud i istisne pena. Dejstvo pene je u narednih 5cm. Ako je krvni sud duži, na 5cm se ponavlja procedura. Krvni sud u potpunosti nestane na nekoliko minuta kada se tretman pravilno izvede. Nakon sprovedene procedure, kapilari su crveni i blago otečeni. U narednih mesec dana dolazi do resorpcije koagulima koji se stvori u kapilaru, a time i do resorpcije kapilara. Potrebno je nositi kompresivne čarape 7 do 14 dana nakon procedure, zavisno od veličine kapilara koji su tretirani.

Kakva je priprema za tretman?

Nakon pregleda proširenih krvnih sudova venoskopom, nekada se savetuje dopler donjih ekstremiteta. Po uvidu u venski i arterijski splet, može se početi sa sklerozacijom. Da bi uspešnost procedure bila veća, poželjno je ne uzimati lekove koji razređuju krv bar 3 dana pre tretmana, kao i tri dana nakon tretmana.

Koje su kontraindikacije (stanja u kojima ne treba raditi tretman)?

* Istorija dubokih venskih tromboza
* Pesmejker
* Trudnoća
* Uzimanje antikoagulanata
* Karcinomi

sklerozacija pre tretmana
sklerozacija pre tretmana
sklerozacija posle tretmana
sklerozacija posle tretmana

Koje su komplikacije nakon tretmana?

* Smeđa prebojenost kože na mestima gde su bili prošireni kapilari. Traje 1 do 6 meseci. Može se ukloniti Q-switch laserom.
* Pojava kompenzatornih kapilara u okolini zatvaranog kapilara. Vrlo retko se dogodi. Tokom 3 do 6 meseci može nestati, ali ako         ne nestane može samo da se ublaži laserom, ne i da se ukloni.
* Kod sklerozacije vena moguć je otok noge, bol.

Koliko je potrebno tretmana?

Potrebno je od  1 do 3 tretmana. 
Kapilari koji se zatvore na ovaj način su trajno uklonjeni. 
I ako je ovo 70 godina stara metoda, statistički ima veću uspešnost od lasera.

Novosti / Blog / Informacije

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

akcija-botoks-hiperhidroza

Junska akcija: -10% za tretman botoxa za hiperhidroze

U Ordinaciji Dermatim do kraja juna 2021. traje akcija od 10 posto popusta za tretman botoxa za hiperhidroze. Pojačano znojenje može da predstavlja smetnju u …

kolagen-tretmani-za-lice-i-kožu

Kolagen i tretmani za kožu i lice

Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu. Nalazi se u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima i koži.

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene.

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Često pranje ruku i ekcemi šaka su povezani, a to je Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 čest problem.

Uticaj-zagadjenja-na-kozu

Uticaj zagađenja na kožu

Uticaj zagađenja na zdravlje je značajan. Ipak retko se misli u kojoj meri zagađenje utiče na izgled i zdravlje kože.

Dermatim - Mezoterapija i lipoliza popust mart 2021. 20%

Mezoterapija i Lipoliza – 20% popusta u martu 2021.

U Ordinaciji Dermatim do 31. marta 2021. traje akcija za tretmane – Lipoliza i Mezoterapija a popust je 20% za sve tretmane. Mezoterapija se pokazala …

Skin - Face

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, grudnu kost…

Scroll to Top