Sklerozacija kapilara

Sklerozacija je procedura uklanjanja proširenih kapilara, venula ubacivanjem aktivne supstance direktno u krvni sud. Koristi se još od 1930. godine, samo su se sredstva kojima se vrši sklerozacija menjala.

Koje vrste sredstava za skleroterapiju postoje?

Najčešće korišćen rastvor za sklerozaciju jeste hipertoni slani rastvor. Sa 23% soli vrlo je efikasan i bezbedan, ali i ekstremno bolan.
Polidocanol (Aetoksisclerol) i Sodyum tetradecyl sulfat su medicinski deterdženti. Koriste se u obliku pene. Ekstremno retko mogu izazvati alergijsku reakciju, vrlo su efikasni. Ne daju bol pri aplikaciji.

sklerozacija pre tretmana
sklerozacija pre tretmana
sklerozacija posle tretmana
sklerozacija posle tretmana

Kako se izvodi sklerozacija?

Sklerozacija kapilara, venulaivena izvodi se tako što se vrlo tankom iglom uđe u krvni sud i istisne pena. Dejstvo pene je u narednih 5cm. Ako je krvni sud duži, na 5cm se ponavlja procedura. Krvni sud u potpunosti nestane na nekoliko minuta kada se tretman pravilno izvede. Nakon sprovedene procedure, kapilari su crveni i blago otečeni. U narednih mesec dana dolazi do resorpcije koagulima koji se stvori u kapilaru, a time i do resorpcije kapilara. Potrebno je nositi kompresivne čarape 7 do 14 dana nakon procedure, zavisno od veličine kapilara koji su tretirani.

Kakva je priprema za tretman?

Nakon pregleda proširenih krvnih sudova venoskopom, nekada se savetuje dopler donjih ekstremiteta. Po uvidu u venski i arterijski splet, može se početi sa sklerozacijom. Da bi uspešnost procedure bila veća, poželjno je ne uzimati lekove koji razređuju krv bar 3 dana pre tretmana, kao i tri dana nakon tretmana.

Koje su kontraindikacije (stanja u kojima ne treba raditi tretman)?

* Istorija dubokih venskih tromboza
* Pesmejker
* Trudnoća
* Uzimanje antikoagulanata
* Karcinomi

sklerozacija pre tretmana
sklerozacija pre tretmana
sklerozacija posle tretmana
sklerozacija posle tretmana

Koje su komplikacije nakon tretmana?

* Smeđa prebojenost kože na mestima gde su bili prošireni kapilari. Traje 1 do 6 meseci. Može se ukloniti Q-switch laserom.
* Pojava kompenzatornih kapilara u okolini zatvaranog kapilara. Vrlo retko se dogodi. Tokom 3 do 6 meseci može nestati, ali ako         ne nestane može samo da se ublaži laserom, ne i da se ukloni.
* Kod sklerozacije vena moguć je otok noge, bol.

Koliko je potrebno tretmana?

Potrebno je od  1 do 3 tretmana. 
Kapilari koji se zatvore na ovaj način su trajno uklonjeni. 
I ako je ovo 70 godina stara metoda, statistički ima veću uspešnost od lasera.

Novosti / Blog / Informacije

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

Scroll to Top