Akne i bubuljice

Akne su oboljenje lojnih ili sebacealnih žlezda. Uzroci su kombinacija više faktora. Osnova je genetska predispozicija i prisustvo hormonskog disbalansa kome su sklone žene koje imaju policistične jajnike i hiperandrogenizam.
Najčešće se javljaju u pubertetu, tako da oko 80% osoba u periodu od 12. do 25. godine ima akne, ali i oko 3% starijih od 45 godina i dalje ima problematično lice.

Kako nastaju akne?

Akne nastaju kada lojne žlezde pojačano rade, zbog nasledne sklonosti, čak i pri normalnom nivou polnih hormona. Nakupljanjem sebuma stvaraju se mitiseri ili komedoni, koji šire izvodne kanale i omogućavaju nakupljanje izumrlih ćelija kože. Na to se lako nadovezuje upalni proces, koji rezultira pojavom gnojanica i čvorića. Razvoj mikrokomedona može ići u dva pravca. Ako se pod uticajem sebuma komedoni otvore, na koži nastaju mitiseri koji ne dovode do upale. Ukoliko je zatvoren, sebum se u njemu nakuplja, on se uvećava, umnožava se Propionibacterium acnes i nastaju upalne akne.

Klinička slika i oblici akni

Akne se najčešće pojavljuju na centralnom delu lica, leđima i dekolteu. Mogu se javiti kao acne comedonica,  kada dominiraju mitiseri, acne papulopustulosa, kada ima upaljenih promena i gnojanica i acne nodulocystica, kada je proces dublje lociran i bolan. Kada se promene spajaju i zahvataju veću površinu lica, u pitanju su acne conglobata.
 
Pored ovih oblika, acne excoriee mogu biti provocirane stalnim grebanjem i ceđenjem sitnih promena na koži, odnosno mehaničkom traumom kože, kada nastaju ogrebotine i ragade koje često ostavljaju ožiljke. 

Takođe, neki lekovi mogu prouzrokovati pojavu akni – acne medicamentosa, najćešće kortikosteroidi, ređe antibiotici i drugi lekovi. Ređe se akne mogu pojaviti kod novorođenčadi, koji su potpuno zdravi i spontano prolaze do 3. meseca života, ređe traju do  6. meseca. Kod nekih osoba (češće žena) i nakon puberteta dolazi do pojave adultnih akni. Ove osobe najčešće imaju sindrom policističnih jajnika, hormonski disbalans, hiperandrogenizam.
tretman ljubičastih ožiljaka od akni pre  i tretman ljubičastih ožiljaka od akni posle 3 meseca

Lečenje akni i bubuljica

Važno je tretman lečenja započeti što pre, da bi se umanjila mogućnost stvaranja ožiljaka. Postupalna pigmentacija je vrlo česta i najčešće prolazi za 6 meseci do godinu dana, u nekim slučajevima može biti dugotrajna. Trajni ožiljci su česti, naročito nakon konglobatnih i nodularnih akni, kada mogu biti atrofični i hipertrofični.

U zavisnosti od oblika oboljenja, terapija je individualna i može biti lokalna i sistemska. Od lokalnih preparata u terapiji se koriste benzoil peroksid, azelaična kiselina, lokalni retinoidi, salicilna kiselina, glikolna kiselina. Ukoliko je oblik teži, u terapiju se uključuju antibiotici, izotretinoin, kao i kontraceptivi. Uz svakodnevnu terapiju, moguće je dodatno raditi i tretmane laserom i pilinge.

Nakon izlečenja akni, ukoliko su zaostali ožiljci na koži,  mogu se tretirati pilinzima, frakcionisanim CO2 laserom i drugim metodama. Više o tome možete pročitati ovde.

Blog / Vesti / Informacije

Dermatološka ordinacija DERMATIM Beograd

Laserska dermatologija
Pročitaj više
Opšta dermatologija
Pročitaj više
Hirurške intervencije
Pročitaj više
Estetska dermatologija
Pročitaj više

Zakažite pregled / konsultacije

© Copyright by dermatim.rs. Powered by s2s.
magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram