Impetigo

Impetigo je zarazna, površna bakterijska infekcija kože koju mogu izazvati dve bakterije: beta hemolitički streptokok grupe A i zlatni stafilokok.
impetigo - zarazna površna bakterijska infekcija

Koji su simptomi impetiga?

Oboljenje se najčešće javlja kod dece predškolskog uzrasta, na mestu povrede ili ujeda insekta, posebno kod čestih kontakata među njima (vrtići i sl.). Impetigo se može javiti i kod odraslih, a nastanku infekcije pogoduju različita oštećenja kože, postojanje ekcema, ujed insekta, opekotine i slično.
 
Pojavljuje se na licu i ekstremitetima u vidu crvenila na kojem se formira plik, koji brzo prelazi u gnojanicu koja brzo puca i sasušuje se u medno žutu ili mrku krastu.

Promene se periferno brzo šire i pojavljuju nove, a po otpadanju krasti ne ostaju ožiljci. Dete se dobro oseća, nema opštih znakova infekcije. Kod težih slučajeva može doći do uvećanja regionalnih limfnih žlezda, a veoma retka komplikacija kod raširene streptokokne infekcije je akutni glomerulonefritis.

Kako se dijagnostikuje i leči impetigo?

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda i potvrđuje uzimanjem brisa.

Neophodno je nežno pranje kože toplom vodom i sapunom, kako bi se zaustavilo širenje infekcije, kao i nanošenje antibiotskih masti bar dva puta dnevno. Ukoliko su promene rasprostranjene, kao i kod onih koje ne reaguju na lokalnu terapiju, daju se i sistemski antibiotici. 

Pravilnom terapijom i sprovedenim higijenskim merama impetigo se povlači za nedelju, dve.
S obzirom da je u pitanju zarazno oboljenje potrebno je povesti računa o širenju bolesti unutar kolektiva i porodice, a nekada i tražiti hronične nosioce odgovornog mikroorganizma.

Blog / Vesti / Informacije

Dermatološka ordinacija DERMATIM Beograd

Laserska dermatologija
Pročitaj više
Opšta dermatologija
Pročitaj više
Hirurške intervencije
Pročitaj više
Estetska dermatologija
Pročitaj više

Zakažite pregled / konsultacije

© Copyright by dermatim.rs. Powered by s2s.
magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram