Lihen planus

Lichen planus je upalno recidivirajuće oboljenje koje može zahvatiti kožu, predeo poglavine, nokte i sluznicu. Najčešće se pojavljuje kod osoba srednjih godina.

Koji je uzrok nastanka Lihen planus?

Ovo je imunološko oboljenje, ali koji je razlog pokretanja takvog imuloškog procesa nije poznato. 
Postoji više mogućih okidača kao što su psihogeni faktori, stres i emocionalna napetost, virusne infekcije (hepatitis C), vakcina protiv gripa, unošenje nekih lekova kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (Brufen, Naproxen), kao i lekovi za srce, povišen krvni pritisak, artritits.

Lichen planus nije zarazan.

Koji su simptomi Lihen planus?

Na koži se lichen planus obično pojavljuje kao ljubičaste čvrste promene iznad ravni kože, najpre okruglog, a potom karakterističnog poligonalnog izgleda, ravne sjajne površine na kojima su prisutne tanke bele pruge (Wickhamove strije). Najčešće su praćene jakim svrabom. 

Mesta na kojima se najčešće pojavljuju su pregibne strane ručja, podlaktice, donji deo leđa, predeo pojasa, ali promene mogu da budu i generalizovane po koži čitavog tela izuzev lica. Za bolest je karakterističan pozitivan Kebnerov fenomen, tj. linijski raspored lihenskih promena usled češanja, kao i njihova pojava na mestima povrede. Posle izlečenja može ostati tamna pigmentacija.
Na ostalim regijama tela se ređe pojavljuju.

Od sluzokoža najčešće je zahvaćena sluzokoža usne (unutrašnja strana obraza i bočne strane jezika) i genitalna. Manifestuje se promenama beličastog čipkastog izgleda (Netz fenomen). Može doći do pojave površne ranice i atrofije zahvaćene sluzokože.

Na kosmatom delu glave su promene u vidu ružičastih plaža sa ljuspanjem nakon kojih ostaje gubitak dlaka sa atrofijom. Na noktima su promene u vidu uzdužnih brazda i razaranja nokatne ploče.

Kako se leči Lihen planus?

Dijagnoza se postavlja na osnovu izgleda, toka bolesti kao i histopatološkog nalaza.
Sprovodi se terapija koja ublažava svrab. To su kortikosteroidne masti. U opštoj terapiji ordiniraju se antihistaminici, sedativi, a po potrebi i kortikosteroidi i retinoidi.

Blog / Vesti / Informacije

Dermatološka ordinacija DERMATIM Beograd

Laserska dermatologija
Pročitaj više
Opšta dermatologija
Pročitaj više
Hirurške intervencije
Pročitaj više
Estetska dermatologija
Pročitaj više

Zakažite pregled / konsultacije

© Copyright by dermatim.rs. Powered by s2s.
magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram