Urastanje dlaka

Do urastanja dolazi kada iščupana ili obrijana dlaka, pri rastu urasta u kožu i tako dovodi do iritacije i upale. Najčešće do tog procesa dolazi kod osoba koje se intenzivno izbrijavaju ili se depiliraju, a imaju jaku dlaku. Procesi koji se formiraju oko dlake mogu biti bolni, a pored toga, po zarastanju mogu ostaviti i hiperpigmentacije, a nekad i duboke ožiljke.

Uzroci i posledice urastanja dlaka

Sama struktura dlake je odgovorna za uvrnut rast i urastanje kada je dlaka jaka i oštra. Oštra ivica koja se formira pri izbrijavanju, olakšava prolaz dlake kroz kožu, koja reaguje kao na strano telo i stvara upalni proces. Nakon povlačenja procesa često ostaju hiperpigmentacije i ožiljci.
urasle dlake

Terapija i prevencija

U terapiji se u zavisnosti od faze upale, koriste losioni sa antibioticima ili salicilnom kiselinom koja ima keratolitičko dejstvo na kožu, ali terapija često ne daje zadovoljavajuće rezultate.
Što se tiče prevencije, dlake je bolje ne čupati i ne izbrijavati ih u pravcu rasta, već je bolje koristiti kreme za depilaciju.
Jedino uspešno i trajno rešenje u prevencji i terapiji urastanja dlaka je epilacija laserom.

Blog / Vesti / Informacije

Dermatološka ordinacija DERMATIM Beograd

Laserska dermatologija
Pročitaj više
Opšta dermatologija
Pročitaj više
Hirurške intervencije
Pročitaj više
Estetska dermatologija
Pročitaj više

Zakažite pregled / konsultacije

© Copyright by dermatim.rs. Powered by s2s.
magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram