Do 20% popusta na hijaluronske filere u decembru Pročitaj više

Ožiljci od akni i uklanjanje ožiljaka od akni

oziljci od akni

Ožiljci od akni su tragovi koji na koži ostaju nakon povlačenja svake pojedinačne bubuljice. Uklanjanje ožiljaka od akni se može izvesti na više načina, u zavisnosti od kategorije i karakteristika koje ožiljak ima.

Ožiljci od akni mogu se svrstati u četiri različite kategorije:

1. Udubljeni odnosno atrofični ožiljci:
icepick – poput kože izbockane iglicama ili jako proširenih pora,
boxcars – poput manjeg otiska prsta,
rolling – slivenih u duguljaste tragove.

2. Izdignuti ožiljci, keloidi ili hipertrofični, koji su karakteristični za vrat, leđa i grudni koš.

Kada i kod koga će se pojaviti ožiljci od akni?

Genetska predispozicija je važan faktor u stvaranju ožiljaka od akni. Kod nekih pacijenata oblik akni bude vrlo blag, a ožiljci koji se formiraju nakon povlačenja upale budu značajni.
Takođe, ako upalni proces dugo traje i ako je dubok, uz neadekvatno lečenje akni veća je mogućnost da nastanu ožiljci. Ožiljci su karakteristični za nodulocistične i konglobatne akne kao najteže oblike akni.

Istiskivanje, ceđenje bubuljica vrlo lako može dovesti do stvaranja ožiljaka.

Kako izgleda proces zarastanja nakon bubuljica?

U početku, na mestu gde je bio čvorić od akne, ostaje ljubičast trag. Uz ljubičast trag nazire se i manje ili veće udubljenje na koži. Ako osoba nema sklonost ka nastajanju ožiljaka, manje udubljenje tokom narednih 6 meseci nestaje, a ljubičasta površina bledi. Ako je upala bila velika, u najvećem broju slučajeva ostaje veće udubljenje.

Kako se tretiraju ožiljci od akni?

Ranije je postojala zabluda da ožiljke ne treba tretirati dok ne prođe godinu dana od nastanka i tkivo ne doživi krajnju promenu. Sada se pouzdano zna, da ako se ožiljak tretira neposredno po nastajanju, veća je mgućnost da se ožiljni kolagen zameni zdravim kolagenom, a time i značajno smanji potencijal za ostavljanjem trajnih posledica na koži. 

U toj borbi na prvom mestu se koristi Vbeam-pulsdye laser. Već tokom dve nedelje od urađenog tretmana laserom, dugotrajne ljubičaste fleke izblede. Da bi se gotovo potpuno izbledela koža, potrebno je uraditi dva do tri tretmana sa razmakom od mesec dana. Neposredno nakon tretmana, fleke budu tamnije nego što su bile i tokom 7 dana blede. Vbeam-pulsdye laser snažno stimuliše stvaranje novog kolagena, što omogućava popunjavanje tretiranih udubljenja.

U kombinaciji sa tretmanom laserom, može se uraditi i hemijski piling. Ako je lice još uvek prekriveno gnojanicama biraju se pilinzi poput voćnih kiselina, beta kiselina ili salicilnog pilinga. Ovo su kiseline koje mogu da se koriste kao dodatak terapiji akni, a ujedno izljušte kožu i stvaraju novi kolagen. 

Ako na licu nema gnojnih procesa značajno poboljšanje izgleda kože dobija se TCA-trihlorsirćetnim pilingom.
Bez obzira koja kiselina se koristi treba izdvojiti 7 dana za potpuni oporavak lica.
U tih 7 dana osoba je potpuno funkcionalna, ali se na licu vidi da je nešto rađeno.

Frakcioni CO2 laser kao najmoćniji alat u rešavanju ožiljaka od akni može vrlo uspešno da tretira i sveže i godinama stare ožiljke.

Sa godinama nastaje prirodan gubitak kolagena pa stari ožiljci postaju mnogo vidljiviji. Sve navedene procedure obnavljaju kolagen i što je to dejstvo izražajnije to je rezultat veći.
Nešto blaže procedure su dermapen i PRP

Dermapen je procedura u kojoj se u uslovima lokalne anestezije kremom vrši mehaničko oštećenje kože izuzetno tananim iglicama različite dužine. Na mehaničku traumu koža odgovara nakupljanjem faktora rasta i stimulacijom novog tkiva. Crvenilo nakon dermapena prolazi u 3 dana.

PRP je tretman aplikacije sopstvene plazme tankim iglicama. Vrlo često se kombinuje sa dermapenom i pogodno je za tretmane koji se obavljaju u letnjem periodu. Potrebno je dosta tretmana da bi se videla razlika i nikada ne može da se postigne pun rezultat.

Hirurške metode poput subcizije i incizije koriste se u slučajevima širokih i dubokih starih ožiljaka. Ako se sprovede na pravilno izabranom pacijentu mogu dati dobre rezultate. Nakon hirurških procedura uvek je poželjno sprovesti dodatno neku od navedenih procedura, kako bi se koža istretirala i od same hirurgije.

Reference:

Mayo Clinic, Acne

Acne Scarring—Pathogenesis, Evaluation, and Treatment Options 

A systematic review of treatments for acne scarring. Part 1: Non-energy-based techniques

A Review and Update of Treatment Options Using the Acne Scar Classification System

Pilot Study Investigating the Efficacy of Fat Grafting as a Treatment for Male and Female Facial Acne Scarring

Novosti / Blog / Informacije

hijaluronski fileri popust dermatim

Do 20% popusta na hijaluronske filere u decembru

Dermatološka ordinacija Dermatim je spremila za vas popust od 20% na sve tretmana hijaluronskim filerima.

popust-co2-laser

20% popusta na tretman CO2 laserom u novembru

U Ordinaciji Dermatim do 30. novembra 2021. traje akcija za tretmane Frakcionisanim CO2 laserom. Popust je 20% za sve tretmane.

kako podmladiti kozu za 7 dana

Kako podmladiti kožu za samo 7 dana

Kako podmladiti kožu za samo 7 dana? Postoje procedure i tretmani koji u vrlo kratkom vremenskom periodu mogu da postignu značajne…

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% Popusta za Uklanjanje Mladeža Radiotalasima u Beogradu

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana za zdravu i lepu kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada i kako poceti sa negom lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako se zastititi od dima i zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

Scroll to Top