Naslovna » Novosti » Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Podeli na:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Skin - Face

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, ušne školjke, grudnu kost, središnji deo leđa, genitalije.

Smatra se da jedna od deset osoba ima neki oblik seboroičnog dermatita. Skloniji su mu muškarci i osobe sa masnijom kožom.

Oboljevaju bebe mlađe od 3 meseca i odrasli u adolescenciji.

Za seboroični dermatitis je karakteristično perutanje i crvenilo. Svrab može biti izuzetno jak ili da ga uopšte nema.

Perut je blagi oblik seboroičnog dermatita na poglavini a može imati i mnogo teže oblike sa debelim čvrstim pečatima, psorijazi sličnim naslagama, nekada vlažnim. Može prekriti celu poglavinu.

Kada se nađe u pazuhu i intimnoj regiji teško ga je razlikovati od inverzne psorijaze ili gljivične infekcije.

Razlog nastanka seboroičnog dermatitisa je nepoznat. Smatra se da genetika igra veliku ulogu. Malassezia je gljiva koja je uobičajeni stanovnik kože. Kod seboroičnog dermatita uslovi za razvoj ove gljivice si veoma povoljni pa se ona može naći u značajno većoj količini. Iako težini stanja ovog ekcema doprinosi gljivica, to nije infektivno oboljenje.

Seboroični dermatitis ne dovodi do opadanja kose ali može uticati na njen rast. Stalno češanje može oštetiti koren dlake a povećana količina gljivica može usporiti njen rast. Malassezia furfur je gljiva koja svojim razvojem dovodi do stvaranja oksidativnog stresa što utiče na razvoj dlake.  Sa adekvatnom kontrolom oboljenja kvalitet kose se vraća.

Stres i promena hormonskog statusa pogoršavaju stanje.

Seboroični dermatitis mogu pratiti neurološka i psihijatrijska oboljenja poput Parkinsonove bolesti, moždanog udara, depresije, alkoholizma, poremećaja ishrane

Zimski hladan period pogoduje razvijanju težih i upornijih formi. Nedostatak sunca , isušivanje kože, manja fizička aktivnost, stres stvaraju jaču upalu i zahtevaju intenzivniju terapiju kako bi se stanje adekvatno kontrolisalo. Upotreba alkoholnih losiona, sapuna, agresivnih čistača lica vrlo negativno utiče na sliku seboroičnog dermatita, bez obzira što koža deluje masno. U osnovi seboroičnog dermatita postoji disbalans u masnim kiselinama kože.

Terapija je različita baš kao i etiologija ovog oboljenja. Kako je ovo u osnovi hroničan ekcem, u borbi sa njim koriste se kortikosteroidi ili imunomodulatori. Za smanjenje količine gljivica na površini dodaju se antimikotici. Nekada je neophodno lečiti osnovno oboljenje da bi seboroični nestao. Dovoljno sna, kontrolisano izlaganje suncu, uz smanjenu količinu stresa deluje poput kortikosteroida na ovo oboljenje.

Novosti / Blog / Informacije

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

suncanje

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine

Sunčanje – zaštita, solarijumi, opekotine. Sve što bi trebalo da znate o izlaganju sunčevim zracima, kremama i neophodnoj preventivi.

Scroll to Top