Hiperhidroza – pojačano znojenje

Hiperhidroza ili pojačano znojenje vrlo je česta pojava u opštoj populaciji. Gotovo 1% do 2% populacije ima neprestan rad znojnih žlezda na nekoj regiji tela i u nekom periodu života.

Osnovna funkcija znojenja je rashlađivanje tela i održavanje stalne temperature. Prilikom visokih spoljnih temperatura, vežbanja, stresa ili hormonskih promena centralni nervni sistem šalje signale u znojne žlezde da otpočnu sa kontrakcijama i izlučivanjem znoja. Kod hiperhidroze, znojenje nije srazmerno spoljnim nadražajima i postoji bez ikakve aktivnosti i potrebe da se telo ohladi.

Dlanovi, tabani, čelo, kosmati deo glave i drugi delovi tela sa kapima znoja izazivaju anksioznost, neprijatnost u društvu, pa mogu i ometati svakodnevno funkcionisanje i obavljanje poslova. Pojačajno znojenje se najčešće sreće na dlanovima, pazuhu, tabanima, a može zahvatiti bilo koji deo tela.

Znoj često probija garderobu, pa osobe sa hiperhidrozom nose isključivo crne ili bele stvari kako se ne bi videle mokre mrlje.

hiperhidroza - pojačano znojenje
hiperhidroza – pojačano znojenje

Podela hiperhidroza

Hiperhidroza može biti:

1. Primarna hiperhidroza naziva se i fokalna, esencijalna hiperhidroza. Nepoznatog je uzroka ili dominantno nasledna, a javlja se kod dece još u detinjstvu. Dva do četiri miliona ekrinih (znojnih) žlezda pod uticajem simpatikusa vrše stalno lučenje znoja, čak i pri samoj pomisli na određenu neprijatnu situaciju.

2. Sekundarna hiperhidroza generalizovana hiperhidroza uzrokovana oboljenjima drugih organa ili lekovima.

Za razliku od fokalne, sekundarna hiperhidroza zahvata velike površine tela ili celo telo. Noćno znojenje je karakteristično za ovu vrstu hiperhidroze.

Javlja se u mnogobrojnim stanjima: dijabetes, oboljenja štitne žlezde, hormonalni disbalansi, gojaznost, popuštanje srčane radnje, alkoholizam, infektivna stanja, limfomi.

Lekovi koji se koriste za lečenje dijabetesa, parkinsonizma, depresije, glaukoma pojačavaju znojenje.

Kako se leči hiperhidroza

Fokalna hiperhidroza ima raličite načine lečenja u zavisnosti od regije i stepena znojenja.

Nanošenje krema koje sadrže antiperspirant aluminijum hlorid u velikom procentu je prva linija terapije. Koristi se za dlanove, tabane i pazuh. Ako je zahvaćeno lice daju se kreme sa glikopirolatom. Uspešno je kod blagih formi hiperhidroze. Mogu izazivati iritaciju, pa se nanose uveče i spiraju ujutro. Kada se postigne rezultat, smanjuje se učestalost nanošenja.

Jontoforeza se primenjuje ako kreme nisu dovoljne. U kadicu za jontoforezu sipa se voda i polože dlanovi ili tabani. Prolaskom niskovoltažne struje dolazi do izmene jona na znojnim žlezdama i smanjenja funkcije. Tačan mehanizam nije u potpunosti poznat. Ako nakon mesec dana izostane rezultat u kadice se dodaju elektroliti. Procedura je bezbedna i najbolje je da se izvodi kod kuće. Isprva se sprovodi nekoliko puta nedeljno, a kada se postignu rezultati, nekoliko puta mesečno.

Antiholinergični lekovi, primenjuju se kod generalizovanog znojenja ili kod znojenja koje zahvata velike površine tela. Oni blokiraju vezivanje acetil holina za mišiće znojnih žlezda, zbog čega se smanjuje njihova kontrakcija. Kao česta neželjena dejstva javlja se mučnina, zatvor, suvoća usta, zadržavanje mokraće.

Botox je vrlo uspešna metoda zaustavljanja znojenja i metoda izbora za tretiranje pojedinih regija na telu. Botulinum toxin deluje direktno na mišiće znojnih žlezda tretirane regije i na nekoliko meseci može u potpunosti zaustaviti hiperhidrozu. Najbolji terapijski odgovor daje regija pazuha, gde rezultat traje 6 do 8 meseci nakon aplikacije. Mogu se tretirati čelo, pazuh, dlanovi, tabani.

Tretman Botoxom je potpuno bezbedan. Kada se tretira pazuh, nema neželjenog dejstva. Kod tretmana dlanova i tabana može postojati blaga slabost dlanova tokom nekoliko dana, prolaznog je karaktera.

Kod hiperhidroze pazuha kiretaža znojnih žlezda može biti efikasna i jednostavna.

Simpatektomija je hirurgija nervnih vlakana. Tokom procedure hirurg preseca ili izgori nervna vlakna u regiji koja interviše deo tela koji se preterano znoji. Komplikacija može biti preterano kompenzatorno znojenje. Hirurška metoda nosi sve rizike operativnog lečenja i treba da bude poslednja metoda lečenja.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top