Hiperhidroza – pojačano znojenje

Hiperhidroza ili pojačano znojenje vrlo je česta pojava u opštoj populaciji. Gotovo 1% do 2% populacije ima neprestan rad znojnih žlezda na nekoj regiji tela i u nekom periodu života.

Osnovna funkcija znojenja je rashlađivanje tela i održavanje stalne temperature. Prilikom visokih spoljnih temperatura, vežbanja, stresa ili hormonskih promena centralni nervni sistem šalje signale u znojne žlezde da otpočnu sa kontrakcijama i izlučivanjem znoja. Kod hiperhidroze, znojenje nije srazmerno spoljnim nadražajima i postoji bez ikakve aktivnosti i potrebe da se telo ohladi.

Dlanovi, tabani, čelo, kosmati deo glave i drugi delovi tela sa kapima znoja izazivaju anksioznost, neprijatnost u društvu, pa mogu i ometati svakodnevno funkcionisanje i obavljanje poslova. Pojačajno znojenje se najčešće sreće na dlanovima, pazuhu, tabanima, a može zahvatiti bilo koji deo tela.

Znoj često probija garderobu, pa osobe sa hiperhidrozom nose isključivo crne ili bele stvari kako se ne bi videle mokre mrlje.

hiperhidroza - pojačano znojenje
hiperhidroza – pojačano znojenje

Podela hiperhidroza

Hiperhidroza može biti:

1. Primarna hiperhidroza naziva se i fokalna, esencijalna hiperhidroza. Nepoznatog je uzroka ili dominantno nasledna, a javlja se kod dece još u detinjstvu. Dva do četiri miliona ekrinih (znojnih) žlezda pod uticajem simpatikusa vrše stalno lučenje znoja, čak i pri samoj pomisli na određenu neprijatnu situaciju.

2. Sekundarna hiperhidroza generalizovana hiperhidroza uzrokovana oboljenjima drugih organa ili lekovima.

Za razliku od fokalne, sekundarna hiperhidroza zahvata velike površine tela ili celo telo. Noćno znojenje je karakteristično za ovu vrstu hiperhidroze.

Javlja se u mnogobrojnim stanjima: dijabetes, oboljenja štitne žlezde, hormonalni disbalansi, gojaznost, popuštanje srčane radnje, alkoholizam, infektivna stanja, limfomi.

Lekovi koji se koriste za lečenje dijabetesa, parkinsonizma, depresije, glaukoma pojačavaju znojenje.

Kako se leči hiperhidroza

Fokalna hiperhidroza ima raličite načine lečenja u zavisnosti od regije i stepena znojenja.

Nanošenje krema koje sadrže antiperspirant aluminijum hlorid u velikom procentu je prva linija terapije. Koristi se za dlanove, tabane i pazuh. Ako je zahvaćeno lice daju se kreme sa glikopirolatom. Uspešno je kod blagih formi hiperhidroze. Mogu izazivati iritaciju, pa se nanose uveče i spiraju ujutro. Kada se postigne rezultat, smanjuje se učestalost nanošenja.

Jontoforeza se primenjuje ako kreme nisu dovoljne. U kadicu za jontoforezu sipa se voda i polože dlanovi ili tabani. Prolaskom niskovoltažne struje dolazi do izmene jona na znojnim žlezdama i smanjenja funkcije. Tačan mehanizam nije u potpunosti poznat. Ako nakon mesec dana izostane rezultat u kadice se dodaju elektroliti. Procedura je bezbedna i najbolje je da se izvodi kod kuće. Isprva se sprovodi nekoliko puta nedeljno, a kada se postignu rezultati, nekoliko puta mesečno.

Antiholinergični lekovi, primenjuju se kod generalizovanog znojenja ili kod znojenja koje zahvata velike površine tela. Oni blokiraju vezivanje acetil holina za mišiće znojnih žlezda, zbog čega se smanjuje njihova kontrakcija. Kao česta neželjena dejstva javlja se mučnina, zatvor, suvoća usta, zadržavanje mokraće.

Botox je vrlo uspešna metoda zaustavljanja znojenja i metoda izbora za tretiranje pojedinih regija na telu. Botulinum toxin deluje direktno na mišiće znojnih žlezda tretirane regije i na nekoliko meseci može u potpunosti zaustaviti hiperhidrozu. Najbolji terapijski odgovor daje regija pazuha, gde rezultat traje 6 do 8 meseci nakon aplikacije. Mogu se tretirati čelo, pazuh, dlanovi, tabani.

Tretman Botoxom je potpuno bezbedan. Kada se tretira pazuh, nema neželjenog dejstva. Kod tretmana dlanova i tabana može postojati blaga slabost dlanova tokom nekoliko dana, prolaznog je karaktera.

Kod hiperhidroze pazuha kiretaža znojnih žlezda može biti efikasna i jednostavna.

Simpatektomija je hirurgija nervnih vlakana. Tokom procedure hirurg preseca ili izgori nervna vlakna u regiji koja interviše deo tela koji se preterano znoji. Komplikacija može biti preterano kompenzatorno znojenje. Hirurška metoda nosi sve rizike operativnog lečenja i treba da bude poslednja metoda lečenja.

Novosti / Blog / Informacije

nega-koze-u-trudnoci

Nega kože u trudnoći

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Koža je najveći organ našeg tela i pored zaštitne uloge koju ima prema spoljnoj sredini ona ima veliku …

cesto-pranje-ruku-i-ekcemi-saka

Često pranje ruku i ekcemi šaka

Shodno današnjoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom Covid-19 pranje ruku je postalo rutina koja se sprovodi mnogo češće od ranije navike “pre i posle jela”. Pojačanom …

Uticaj-zagadjenja-na-kozu

Uticaj zagađenja na kožu

Uticaj zagađenja na kožu je značajan i smatra se da zagađenje nosi odgovornost za 3,5 miliona smrti širom sveta svake godine. Dobro je poznat uticaj …

Dermatim - Mezoterapija i lipoliza popust mart 2021. 20%

Mezoterapija i Lipoliza – 20% popusta u martu 2021.

U Ordinaciji Dermatim do 31. marta 2021. traje akcija za tretmane – Lipoliza i Mezoterapija a popust je 20% za sve tretmane. Mezoterapija se pokazala …

Skin - Face

Seboroični dermatitis – Uzroci, siptomi i lečenje

Seboroični dermatitis je površinska upala kože koja je karakteristična za poglavinu, obrve, regiju oko nosa i usana, ušne školjke, grudnu kost, središnji deo leđa, genitalije. …

Ageing - Skin care Dermatim

AKCIJA: 20% popusta na PRP

Od 15. do 28. februara u Ordinaciji Dermatim traje akcija na PRP tretman uz 20 posto popusta. Tretman sopstvenom plazmom omogućava brzu regeneraciju tkiva, stimulaciju …

Tattoo uklanjanje tetovaze Dermatim

Komplikacije tetovaža

Komplikacije tetovaža nisu česte ali ponekada zahtevaju i višemesečno lečenje. Tetoviranje je proces ubacivanja trajnih ili privremenih boja u kožu. Sama reč potiče od reči …

TCA piling

FEBRUARSKA AKCIJA: 15% na TCA piling

U februaru smo za vas spremili popust na TCA piling. Za sve tretmane do 15. februara odobravamo popust od 15%. Hemijski pilinzi su medicinske procedure …

Scroll to Top