Ujedi stenica

Stenice (Cimex Lectularius) su crveno braon bube, paraziti koje se hrane ljudskom krvlju. Veličine su 7mm, tanane, ne lete, lako se sakrivaju, pa se teško mogu uočiti i pronaći. Nazivaju se krevetne stenice zato što se mesecima mogu sakrivati u pukotinama kreveta, nameštaja, prtljaga i torbi. Najveći problem kod stenica je njihovo pronalaženje i eliminacija, pa otuda izreka u narodu   “dosadan kao stenica“.

Ubodi stenica kod nekih ljudi izazivaju crvenilo, otok i neprijatan svrab koji može nastati i 2 nedelje nakon uboda. Hrane se ljudskom krvlju u toku noći i spavanja, a privlači ih izdahnuti ugljen dioksid. Imaju usni aparat za bodenje, sisaju krv 3 do 10min, a onda su mirne i sakrivene danima. Ubrizgavaju u kožu supstanciju antikoagulant i anestezin, pa je ubod bezbolan. Na koži se može pojaviti neprijatan svrab, a kod osoba koje reaguju alergijski, vidljivo je crvenilo i otok. Napadaju otkrivene delove lica, vrata, ruku, a neke osobe imaju pojavu crvenih pečata po koži čitavog tela.

Kako prepoznati prisustvo stenica?

Kod preosetljivih ljudi, nakon ujeda stenica javlja se crvenilo i otok, praćeni nepodnošljivim svrabom. Ako postoji sumnja na stenice, treba proveriti njihovo prisustvo u pukotinama dušeka, nameštaju, prtljagu. U poslednje vreme česta je pojava unošenja stenica u kuću, sa prtljagom po povratku sa putovanja. Savetuje se posle putovanja, usisavanje prtljaga i pranje veša na temperaturama od 60 do 90C. Pokazatelj prisustva stenica mogu biti male krvave fleke na posteljini zbog ugriza ili crne mrlje nalik mastilu na dušeku od njihovog izmeta.

Kako se osloboditi stenica?

Ukoliko postoji svrab i kožne promene, sumnja na prisustvo stenica, potrebno je istrebljivanje profesionalnom hemijskom dezinsekcijom. Koriste se profesionalni hemijski pesticidi, ali i nehemijske metode zagrevanja prostorija na 50C tokom 4 do 6h, koje su smrtonosne za stenice. Zaražene dušeke je najbolje baciti.

Kako ublažiti svrab od ujeda stenica?

Ukoliko su prisutni crvenilo i svrab, može se pokušati sa stavljanjem obloga i gelova od borne kiseline. Kod proširenih promena savetuje se uzimanje antihistaminika i nanošenje kortikosteroidnih krema. 
Stenice mogu biti prenosioci zaraznih bolesti, pa ukoliko postoji poremećaj opšteg stanja sa širenjem kožnih promena, neophodno je javiti se lekaru.

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top