Biopsija kože

biopsija-koze-beograd

Biopsija kože je obavezna kod određenih kožnih oboljenja i dermatolog je može preporučiti posle dermatološkog ili dermoskopskog pregleda. Ako postoji nedoumica kog je porekla oboljenje ili ako slika oboljenja nije najjasnija, biopsija je jedini način da se dođe do preciznije dijagnoze.

Biopsija kože

Biopsija podrazumeva uzimanje malog uzorka obolele kože pacijenta. Ćelije uzorka kože pregleda lekar druge specijalnosti, patolog. On mali isečak kože posmatra pod mikroskopom i prema rasporedu ćelija daje precizniju dijagnozu. Kod nekih kožnih bolesti ovo je neophodno kako bi se odredila adekvatna terapija ili se proširila intervencija.

Biopsija kože se koristi za dijagnozu ili pomoć u lečenju kožnih stanja i bolesti, najčešće:

  • Sumnja na rak kože
  • Različite bradavice
  • Nepravilni ili novi mladeži
  • Nejasna upalna stanja kože
  • Aktinične keratoze
  • Bulozne bolesti
  • Sumnje na autoimune bolesti
  • Psorijaza

Biopsija kože – Iskustva

Dermatolog u lokalnoj anesteziji obavlja biopsiju kože. Posle davanja injekcije anestetika uz pomoć skalpela ili posebnog instrumenta koji se naziva punch, uzima se veoma mali segment obolele kože. Isečak je veličine do 5mm.

Uzorak kože se zatim šalje na patohistološku analizu koju obavlja dermatopatolog.

Procedura bioptiranja traje oko deset minuta i blago je neprijatna. Zahvaljujući lokalnoj anesteziji ne oseća se bol.

Ukoliko je neophodno rana se zašiva koncem, koji se uklanjaju posle sedam do deset dana, ožiljak je gotovo neprimetan. Ako se ne zašiva, rana se koaguliše radiotalasima a krasta otpada za 7 do 14 dana. U tom periodu bi trebalo izbegavati istezanje kože ili duže kvašenje rane. Rane na nogama i stopalima zarastaju sporije od onih na drugim delovima tela.

Od same biopsije će ostati sasvim mali ožiljak i on se može tretirati kremama, gelovima eventualno laserom. Mogućnost pojave keloida je sasvim mala obzirom da se pravi minimalno oštećenje kože i javlja se kod genetski predisponiranih osoba.

Reference:

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top