Ožiljci i tretiranje ožiljaka

Ožiljak je fibrozno tkivo koje nastaje nakon manje ili veće povrede kože. U zavisnosti od dubine povrede kože, genetske predispozicije i mesta povrede ožiljci mogu biti:

– Keloidni

– Hipertrofični

– Kontrakture

– Atrofični ožiljci

– Linearni

– Opekotine

– Ožiljci od akni

U okviru ožiljaka od akni razlikujemo roling, box scar, ice peack ožiljke.

Da bi mogao da se razume proces formiranja različitih ožiljaka kao i način tretiranja istih treba znati da prlikom nastanka ožiljak prolazi kroz 4 faze.

Prva faza je faza hemostaze, koja počinje nakon pojave krvi pri povredi kože. Završava se formiranjem tromba i zaustavljanjem krvarenja.

Druga faza je faza upale (inflamacija) a nastaje odmah nakon povrede pri prvim znacima otoka tkiva. Smanjuje mogućnost razvijanja infekcije i doprinosi zaustavljanju krvarenja.

Faza proliferacije odnosno bujanja tkiva omogućava zatvaranje rane. Novo tkivo sastoji se iz ožiljnog kolagena (kolagen tipa III) i ekstracelularnog matriksa. U ovoj fazi nastaje i formiranje novih krvnih sudova, neovaskularizakcija. Ožiljno tkivo dobija crvenu boju.

Faza remodelovanja ožiljka počinje 3 nedelje od povrede kože. Kolagen tipa III delom prelazi u kolagen tipa I a voda iz ožiljnog tkiva isparava i dovodi ga do nivoa kože. Ovo je proces koji započinje krajem prvog meseca a traje i do 2 godine. Omogućava da ožiljak bude što je moguće diskretniji.

Keloidi su ožiljci koji se karakterišu bujanjem tkiva izvan rubova ožiljka, sa pojačanom vaskularizacijom i inflamacijom.

Hipertrofični ožiljci imaju slične karakteristike ali ožiljno tkivo ne izlazi izvan linija oštećenja kože.

Kontrakture nastaju na mestima gde koža zarasta povećanom fibrozom i sužavanjem tkiva. Često se vidi kod opekotina i genetskih oboljenja sa formiranjem mehurova (epydermolisis bullosa). Nije retko da kontrakture budu tako izražene da skraćuju ligamente ili onemogućavaju korišćenje šake.

Atrofični ožiljci karakterišu se tkivom koje je ispod nivoa okolne kože. Ožiljno tkivo je tanko mlitavo.

Tretiranje i uklanjanje ožiljaka

Tretiranje i uklanjanje ožiljaka

Proces formiranja ožiljka je složen pa je tako i za tretman ožiljaka potrebno koristiti različite metode koje utiču na različite strukture u koži.

Silikonski flasteri i gelovi, stvaraju na površini kože okluziju i vrše blag pritisak na ožiljak. Ovo omogućava da faza upale bude diskretnija zbog konstatnog održavanja vlažne sredine. Pritisak smanjuje količinu krvnih sudova koji se formiraju. Prema nekim studijama razlika u korišćenju silikonskih flastera u odnosu na običnu hidrantnu podlogu je značajna u smanjenju veličine i čvrstine ožiljka.

Ekstrakt crnog luka koristi se u obliku flastera ili gela. Deluje preko antioksidansa kvercetina. Flasteri se lepe preko noći i drže 6 do 12 sati tokom 24 nedelje. Rezultati studija su različiti. Prema studiji dr Paraga i autora rezultat je značajan, dok prema drugim studijama nema značajne razlike izmedju nanošenja ekstrakta crnog luka i vazelina.

Pulsed dye laser je neablativni laser čija je ciljna grupa hemoglobin. Zrak omogućava zatvaranje krvnih sudova ožiljka i hipoksiju što vodi u ubrzano remodeliranje. Poslednjih godina savetuje se rani tretman ožiljaka nakon intervencija. Prema velikom broju studija rani tretman ( u prva 3 meseca od intervencije) smanjuje mogućnost stvaranja hipertrofičnog odnosno keloidnog ožiljka.

Frakcionisani CO2 laser je najmoćnije sredstvo u tretmanu ožiljaka. Samo jedan prelazak ožiljka frakcionisanim CO2 laserom može čak do 30% poboljšati kvalitet kože a ne dovodi do dodatne pojave keloidnog ili hipertrofičnog ožiljka. Prednost ovog lasera u odnosu na sve druge jeste u mogućnosti da prodre u dubinu od 4mm odnosno da tretira direktno treći sloj kože – derm. Najveći benefit jeste u prva 3 meseca od povrede kože.

Er glass laserski tretman 1550nm, neablativni laser ima obećavajući efekat na ožiljno tkivo. Komparativna studija rađena je 2014. godine sa ožiljcima koji su nastali nakon uklanjanja štitne zlezde a starosti 4 nedelje od operacije. Studija je rađena uporedno sa Pulsed dye laserom i Er glass laserom. Nakon 4 tretmana razmaka jednog meseca  značajno veće zadovoljstvo je bilo sa pulsed dye laserom nego sa Er glass ali je sa Er glass bila značajno bolja gipkost.

Dermabrazija uklanja površne ili srednje slojeve kože šmirglajući površinu. Na ovaj način mogu da se izravnaju ožiljci ali procedura nosi rizik od infekcije i hipopigmentacije nakon zarastanja.

Injekcije: ubrizgavanje depo preparata kortikosteroida kao i citostatskih preparata može biti neophodno da bi se izravnali keloidi.

Hirurška intervencija je neophodna kod jako velikih keloidnih ili hipertroficnih ožiljaka uz posebne hirurške tehnike kao i obaveznu terapiju laserima nakon hirurške intervencije.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije