Frakcioni CO2 laser

vrat pre i posle tretmana cortex laserom
CO2 Laser: vrat pre i posle tretmana cortex laserom

CO2 laser – Koji je princip rada?

Cortex frakcionisani CO2 laser poseduje napredni frakcionisani sistem, koji tokom rada ostavlja polja netretirane kože, između mikroskopski termalnih oštećenja – tretirane kože. Obnavljanje kože započinje u ostrvcima netretirane kože. Na taj način je oštećenje tkiva minimalno i pri povećanoj dubini lasera, period oporavka nakon tretmana skraćen na 5 do 7 dana i nema opasnosti od komplikacija.
Frakcionisani CO2 laser emituje svetlost talasne dužine 10600nm, koja omogućava isparavanje mikroskopskih delova kože, dolazi do zagrevanja dubokih struktura. Termalna oštećenja jako stimulišu sintezu novog kolagena, njegovo remodeliranje, stvaranje novih obnovljenih ćelija. U periodu od 60 do 90 dana nakon tretmana, značajno je vidljivo popunjavanje ožiljaka, bora na koži i volumena čitavog lica.

CO2 laseri – Koje su razlike u efikasnosti različitih sistema?

Princip rada frakcionisanog CO2 lasera znatno se razlikuje od frakcionisanog erbijuma ili Fraxela. Kod frakcionisanog CO2 lasera zrak prodire značajno dublje u tkiva, te je stimulacija kolagena neuporedivo veća nego kod Fraxela. Frakcionisani Erbijum laser uklanja samo površni sloj kože, dok CO2 tretira dublje strukture i zato je znatno efikasniji. Jedina mana frakcionisanog CO2 lasera je period oporavka, koji je za regiju lica od 5 do 7 dana, za regiju dekoltea i vrata 10 do 14 dana. 

Frakcionisani CO2 laser je jedini laserski sistem kojim se mogu tretirati velike površine kože kod opekotina, transplantirane kože, velike površine sa strijama i veće regije sa opuštenom kožom.

Frakcioni CO2 laser – Šta je sve moguće postići

Cortex frakcioni CO2 laser sadrži u sebi kombinaciju 2 laserska sistema: Frakcionisani CO2 i Erbijum/Yag čijom kombinacijom se postiže obnavljanje kože, individualno prilagođeno svakom pacijentu. Moguće je postići:
– dubinsko obnavljanje i zatezanje kože različitih regija zbog snažne stimulacije kolagena
– lečenje ožiljaka od akni
– lečenje različitih ožiljaka posle povreda i intervencija
– lečenje fleka, pegakeratoza, nejednake pigmentacije
– uklanjanje finih i dubokih bora, opuštene, istanjene kože i uklanjanje strija.

Frakcioni CO2 laser dubinski zateže i obnavlja kožu, a prelazak kože Erbijum laserom omogućava površno uklanjanje polja nekože, brže zarastanje, smanjenje trajanja krasti, otoka i svraba. Pacijenti sa srednje dubokim borama u 50-tim godinama, mogu primenom oba modaliteta postići efekte hiruškog liftinga. Za lečenje ožiljaka od akni zadovoljavajući rezultati popunjavanja defekata kolagenom vidljivi su sa oko 3 tretmana.

Kakva je priprema potrebna pre CO2 laserskog tretmana?

Savetuje se uzimanje dosta tečnosti dva dana pre tretmana, da bi koža bila što bolje hidrirana, a prekida se nanošenje krema koje isušuju kožu. Mora se prestati sa hemijskim i mehaničkim pilinzima mesec dana pre tretmana. Pacijenti koji su skloni herpesnim infekcijama moraju započeti antivirusnu terapiju jedan dan pre tretmana. Pacijenti na terapiji Roacutanom ne mogu raditi laserske tretmane. Da bi se smanjila neprijatnost i bol, jedan sat pre tretmana na tretirano područje se aplikuje anestetik.

CO2 frakcioni laser – Oporavak nakon tretmana?

Za oporavak kože lica nakon tretmana, potrebno je 5 do 7 dana, a pacijenti dobijaju detaljna upustvo o daljoj nezi kod kuće. Posle tretmana, lice je crveno kao kod opekotina od sunca, suvo je i zategnuto naredna 2 dana, posle čega počinje sitno ljuspanje. Vreme oporavka za predeo vrata i dekoltea je 10 do 14 dana. 

Za brži oporavak kože nanose se kreme za reepitelizaciju više puta u toku dana. Za ublažavanje osećaja svraba, može se koristiti rastvor sirćeta (1 kašičica i 2 šolje vode). Neophodna je zaštita od sunca 2 meseca nakon tretmana i korišćenje krema SPF 50+.

Koliko je tretmana potrebno uraditi CO2 frakcionim laserom?

https://www.instagram.com/p/ClyvDIrMGfo/

Prvi efekti su vidljivi nakon završetka ljuštenja kože i slični su izgledu kože nakon pilinga. Tokom naredna 3 meseca sintetiše se novi kolagen, koji popunjava i podiže kožu te rezultati tokom vremena postaju sve izrazitiji. Ako je potrebno, sledeći tretman se može raditi za 2 meseca.

Kontraindikovano je raditi frakcionisani CO2 laser tokom terapije Roacutanom i 6 meseci nakon završetka terapije. Nije preporučljivo da tretman rade trudnice i dojilje zbog hormonskog disbalansa i mogućnosti nastanka hiperpigmentacija. Osobe sklone keloidima ne treba da rade ove laserske tretmane.

Frakcioni CO2 Laser – Cena

Cene tretmana frakcionisanim CO2 laserom možete pogledate na stranici – Cenovnik.

Spec dr Slađana Cvejić, dermatolog

Reference:

Autor
Slađana Cvejić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije