Kako Ukloniti Strije

Uklanjanje strija je idealno započeti što je moguće ranije, odnosno odmah posle njihovog stvaranja, dok su strije jos crvene. One se ponašaju kao ožiljno tkivo pa tretmani koji pojačavaju kolagen mogu uticati na stvaranje što veće količine prirodnog kolagena u odnosu na ožiljni kolagen. Remodelovanje kolagena i elastina u strijama intenzivnije je pod uticajem lasera, pilinga, dermorolera, karboksiterapije…

Trebalo bi ipak napomenuti da još uvek ne postoji tretman koji može da garantuje kompletan nestanak strija. Postoje tretmani koji ih u velikoj meri mogu redukovati.

Strije

Strije su ispucale linije na pojedinim delovima naše kože. Karakterišu se promenama u dubljim slojevima, gde su kolagen i elastin trajno iskidani. Iako gornji slojevi kože nisu oštećeni, strije se vide na koži i prepoznatljivo su roze ili beličaste boje. Koži daju mlitav i stariji izgled.

Odmah posle nastanka u iskidanom tkivu provide se krvni sudovi pa su strije crvenkaste, dok kasnije postaju beličaste boje, sa pojačanim rastom i razvojem oblina. Ubrzan rast i širenje kože je samo jedan od uzročnika pojave strija. Veći krivac leži u hormonima i genetskoj predispoziciji.

Hormon rasta, steroidni hormoni, veće količine estrogena i progesterona značajno deluju na kvalitet, debljinu, hidriranost kože a samim tim i na pojavu strija.

Velike oscilacije u težini u kratkom vremenskom periodu koža ne može lako da isprati u širenju pa puca. U masnom tkivu deponuju se polni hormoni koji dodatno remete ravnotežu u koži.

U trudnoći se često javljajuju na grudima i stomaku. Hormoni u trudnoći razmekšavaju kolagen kako bi se olakšao porođaj, a strije su neželjena posledica.

Neke osobe imaju genetski slabiji kolagen i veću sklonost ka stvaranju strija.

Nažalost, nije moguće sprečiti nastanak strija. Iako postoje brojne kreme, losioni i preventivne terapije, njihova efikasnost nije dobila naučnu potvrdu.

Kremovi sa kokosovim uljem spadaju među najprepisivanije na svetu i neće škoditi da se isprobaju kao prevencija.

Uklanjanje strija

Uklanjanje strija frakcionisanim CO2 laserom
Uklanjanje strija frakcionisanim CO2 laserom

Kako bi tretman postigao najbolje efekte, često je za uklanjanje strija neophodno kombinovati različite metode i više tretmana.

Ovakvim serijama tretmana, izgled strija se značajno može promeniti i unaprediti. Ipak, izuzetno retko se postiže rezutat koj podrazumeva da na koži ne ostaje nikakav trag, odnosno da se strije kompletno izbrišu.

Broj tretmana zavisi od procene dermatologa, želja pacijenata i u zavisnosti od izgleda i obima strija.

Laserski tretmani za strije

Laserski tretmani se preporučuju kako za crvene, sveže strije tako i za one koje su godinama stare. U Ordinaciji Dermatim koristimo Vbeam laser i Frakcionisani CO2 laser.

Vbeam laser pospešuje kolagen i elastin i dobrinosi boljem izgledu strija tako što deluje na mikrocirkulaciju ožiljnog tkiva a mikrocirkulacija snažno stimuliše kolagen.

Frakcioni CO2 laser je ablativni laser koji prolazi kroz punu debljinu kože i utiče na intenzivno stvaranje novog kolagena i elastina. Sam ili u kombinaciji sa Vbeam laserom daje izuzetno poboljšanje izgleda strija, kao i kože oko strija.

Kod terapije laserima krajnji rezultat jednog tretmana vidi se tri meseca nakon sprovedene terapije. Oporavak podrazumeva perutanje i blago ljuštenje kože ili u slučaju Vbeam lasera tamno crvenu prebojenost strija tokom 10 dana

Karboksiterapija

Karboksiterapija je proverena terapija koja intenzivno doprinosi povećanju kolagena i elastina u koži.

Procedura se koristi još od tridesetih godina dvadesetog veka, kada se u francuskim banjama ugljen dioksid u bazenima koristio kako bi se pojačala cirkulacija i ubrzalo zarastanje venskih rana kod pacijenata. Tokom pedesetih, karboksiterapija počinje da se koristi u kardiologiji ubrizgavanjem gasa direktno u potkožno tkivo čime se pojačava cirkulacija. Tada je primećeno kako je koža tretiranih pacijenata značajno boljeg kvaliteta na mestima gde je gas aplikovan.

U estetskoj medicini 1993. godine karboksiterapija postaje jedna od osnovnih procedura.

Posle ubrizgavanja ugljen dioksida u zonu ispod kože razvija se kisela sredina pa naš organizam tkivu u tretiranoj regiji obezbeđuje dodatni kiseonik i taloži prirodne faktore rasta. Na mestima aplikacije sedam dana posle tretmana javlja se povećana prirodna distribucija kiseonika, stvara se potpuno nova mikrocirkulacija, pojačava limfna drenaža. Najvažnije, tako se prirodnim putem postiže obnavljanje ćelija kože.

Odmah nakon procedure pacijenti se mogu vratiti uobičajenim aktivnostima i nikakav oporavak nije potreban.

Tretman karboksiterapije je kumulativan i svaki sledeći povećava efekte predhodnog. Obično je potrebno 4 do 6 tretmana za strije da bi rezultat bio upadljiv. Svaki tretman se kombinuje sa dermapenom.

Dermapen ili mikronidling

Dermapen je procedura u kojoj se koristi na stotine finih uboda tretiranog tkiva. Svaki ubod pravi kaskadu procesa reparacije kože zbog čega se tretirano tkivo zateže i obnavlja.

Mezoterapija

Mezoterapija je proces ubacivanja aktivne susptance u površnije ili dublje slojeve kože. Za strije se najčešće koriste hijaluronska kiselina, tretinoin, faktori rasta.

Još uvek nije ustanovljena naučna procedura i dokazano koja aktivna supstanca je najefikasnija.

Hemijski pilinzi za strije

Hemijski pilinzi za strije imaju sličan efekat kao i CO2 laser, ali deluju samo površinski, odnosno sa manjom prodornošću, pa su i rezultati slabiji.

Hirurške metode uklanjanja strija

Hirurške metode uklanjanja strija se primenjuju samo kada je koža oštećena do te mere da stvara višak tkiva koje visi.

Kako ukloniti strije – Česta pitanja

Reference:

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije