Do 20% popusta na hijaluronske filere u decembru Pročitaj više

Dermapen

Dermapen je instrument kojim se sprovodi microneedling. Ova procedura se bazira na stvaranju stotina tananih, dubokih uboda kože u želji da se stvori novi kolagen.

Koliko dugo se koristi dermapen terapija?

Prvi put je predstavljena 1995. godine, kada je korišćena tokom subcizije ožiljaka. Nezavisno od tog tretmana, 1997. godine plastični hirurg Camirand koristio je sistem za tetovaže bez dodavanja boje kako bi smanjio tenziju u hirurškim ožiljcima. Već 2000. godine microneedling postaje masovno korišćena jeftina procedura za stimulaciju kolagena.

dermapen na licu
dermapen na licu

Čime se sprovodi dermapen tretman?

Dvadeset godina unazad na tržištu se pojavio čitav spektar instrumenata korišćenih za ovu proceduru. Standard je bio dermaroler prečnika 2 cm sa iglama dužine do 2mm a prečnika 0.07 do 0.25mm. Pravio je oko 250 rupica na kvadratnom centimetru kože. Nekoliko godina unazad veliku popularnost stekao je dermapen. Instrument oblika olovke, sa desetinama igala na vrhu koje u delovima sekunde ulaze i izlaze iz kože, stvarajući kontrolisana mehanička mikrooštećenja. Mnogi modeli dermarolera imaju preširoke iglice, prave preveliko oštećenje površine kože, a minimalnu stimulaciju unutar kože. Izuzetno je važno da aparat ima adekvatne standarde da bi bio efikasan u tretmanima.

Kako deluje dermapen odnosno microneedling?

Mikroubodi kože minimalno oštećuju površinu kože, stvaraju minimalno krvarenje i neposredno po završetku tretmana pokreću kaskadnu reakciju obnavljanja kože. Koža reaguje na mikropovrede nagomilavanjem faktora rasta (growth factors). Neovaskularizacija i neokolageneza nastaju sa migracijom fibroblasta, a kolagen tipa tri počinje sa formiranjem već 5 dana nakon tretmana. Histološkim ispitivanjem kože zna se da nakon 4 tretmana koji se obavljaju jednom mesečno, uz dužinu iglica od 1,5mm i 6 meseci od poslednjeg tretmana vidno je i do 400% više kolagena u tretiranom tkivu. Pokretanje fibroblasta može objasniti i pozitivan efekat na pigmentacije.

Kako se izvodi dermapen procedura?

Procedura je vrlo jednostavna i kratko traje. Neophodno je da pacijent prethodno drži anestetik kremu, kako se ne bi osećala neprijatnost uboda. Očisti se antiseptikom. Ako se procedura sprovodi dermarolerom, koža se zategne i prelazi uspravno, horizontalno i dijagonalno. Ako se sprovodi dermapenom lekar programira brzinu i dubinu dermapena.
Po završetku tretmana lice se natopi aktivnom supstancom i stavi maska.
Neposredno nakon tretmana pacijenti su crveni. Nakon 24 sata lice je i dalje blago ružičasto, a pod prstima se mogu osetiti sitne kraste, ali ne i videti. Potpuni oporavak je za 3 dana od sprovedenog tretmana. Šminka se može koristiti 24 sata nakon tretmana.

Da li se dermapen kombinuje sa drugim tretmanima?

Neposredno nakon tretmana pacijenti su crveni. Nakon 24 sata lice je i dalje blago ružičasto, a pod prstima se mogu osetiti sitne kraste ali ne i videti. Potpuni oporavak je za 3 dana od sprovedenog trtemana. Šminka se može koristiti 24 sata nakon tretmana.

Koje su indikacije za dermapen?

1. Ožiljci od akni
2. Duboke bore
3. Smanjen elasticitet i tonus kože
4. Hiperpigmentacije
5. Alopecia androgena
6. Strije i uklanjanje strija

Koje su kontraindikacije za dermapen?

Dermapen se ne sme raditi kod osoba koje imaju bilo kakvu vrstu infekcija kože, aktivne tumore kože, ako su na terapiji roakutanom, ako postoje otvorene rane ili iritacija kože, ako je pacijent trudan.

Ako se tretman sprovodi pod adekvatnim okolnostima i sa adekvatnom dužinom nastavaka ovo je sigurna i efikasna metoda stimulacije kolagena uz minimalan oporavak i minimalne rizike tokom tretmana.

Novosti / Blog / Informacije

hijaluronski fileri popust dermatim

Do 20% popusta na hijaluronske filere u decembru

Dermatološka ordinacija Dermatim je spremila za vas popust od 20% na sve tretmana hijaluronskim filerima.

popust-co2-laser

20% popusta na tretman CO2 laserom u novembru

U Ordinaciji Dermatim do 30. novembra 2021. traje akcija za tretmane Frakcionisanim CO2 laserom. Popust je 20% za sve tretmane.

kako podmladiti kozu za 7 dana

Kako podmladiti kožu za samo 7 dana

Kako podmladiti kožu za samo 7 dana? Postoje procedure i tretmani koji u vrlo kratkom vremenskom periodu mogu da postignu značajne…

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% Popusta za Uklanjanje Mladeža Radiotalasima u Beogradu

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana za zdravu i lepu kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada i kako poceti sa negom lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako se zastititi od dima i zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

Scroll to Top